a

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιγνιδιών και εργαστηρίων που θα ερμηνεύουν – απλά και κατανοητά – θέματα της καθημερινότητάς μας και θα παρουσιάσουν σύγχρονες επιστημονικές έννοιες.

Περισσότεροι από 50  επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες σχεδίασαν τις παρουσιάσεις τους γεμάτες με κάθε λογής γρίφους προσαρμόζοντας  τες  ειδικά για τις απαιτήσεις  του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. Παράλληλα, η Τέχνη σε συνδυασμό με την Επιστήμη θα δώσουν ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παρόν! Συγκεκριμένα:

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα παρέχουν τις δικές τους επιστημονικές οδηγίες  ‘για το εμβόλιο της αγάπης, και  προς  ναυτιλομένους εφήβους για το πώς να αποφύγουν το άγχος της μάθησης, θα μιλήσουν για την τεχνητή νοημοσύνη και τη σχέση σκέψης/υπολογιστή και θα αναρωτηθούν «τι είναι το hacking” και εάν πράγματι υπάρχει η επιστήμη του να κρατάς μυστικά!!!

Αφήγηση παραμυθιών από τους ίδιους τους συγγραφείς και συζήτηση μαζί τους.  Η Μισέλ Κιόσογλου θα παρουσιάσει το βιβλίο της “Kleio and Despina” με τα ήθη, έθιμα και την παράδοση του Καστελλορίζου. Ο Χρίστος Καλουντζόγλου θα μιλήσει για το παραμύθι «Η βρεγμένη σανίδα» και ο πειρατής Μάνι Μάνι στο Καστελλόριζο,  μια φιγούρα βγαλμένη από το ελληνικό αρχιπέλαγος, ζυμωμένη με την αρμύρα και τις περιπέτειες της θάλασσας.

Eργαστήριο Μουσικού – Θεατρικού Παιχνιδιού από την ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη και κατασκευής Θεάτρου Σκιών & φιγούρων Καραγκιόζη από τον Χρήστο Στανίση. Το να εμπνευστείς, να δημιουργήσεις μία δική σου ιστορία και να την εκφράσεις μέσα από τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής δεν είναι και… γρίφος; Είναι όμως και παιχνίδι! Και αν σου μοιάζει σπαζοκεφαλιά έλα στο εργαστήρι τους!!!

Το «Πλήρωμα 94», η κεφάτη  ομάδα από την Πάτρα, θα κατακτήσει μικρούς και μεγάλους με τις Πλοηγήσεις της και το κυνήγι θησαυρού ενώ θα τους κερδίσει με πολλές εκπλήξεις. Το Μουσείο Γρίφων θα περιμένει τους επισκέπτες τους για ξεναγήσεις.

Ένας διεθνής διαγωνισμός από τη χρονιά αυτή εντάσσεται στο φεστιβάλ Γρίφων: ο ”Μεγίστειος Αινιγμάτων Αγών”. Τι είναι όμως αυτός ο Αγώνας; Είναι ένας Τετραπλός Διεθνής Διαγωνισμός (επιγραφής, εικόνας, επινόησης και επίλυσης). Είναι μια γιορτή παιχνιδιών και λογοπαίγνιων για παιδιά από 0 έως 150 χρονών, που παρουσιάζει στον κόσμο τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στους γρίφους και στα αινίγματα!

Ο ΜΑΑ (όπως και η 14η Έκθεση Γρίφων KEC που ξεκίνησε το 2008) θα είναι μέρος του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου – Kastellorizo Puzzle Festival

Επιπρόσθετα το Φεστιβάλ επιφυλάσσει πολιτιστικές/επιστημονικές βραδιές: παράσταση Καραγκιόζη, Αστροπαρατήρηση και συναυλία με αγαπημένα λαϊκά, ρεμπέτικα και Σμυρνέικα  τραγούδια με τους Tutti Blue και τον  γνωστό Στάθη Ραφτόπουλο στο τραγούδι..

Τη διοργάνωση συντονίζουν το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Το ΦΓ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται δυναμικά από τον Δήμο Μεγίστης.  Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 50 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων και την ευγενική προσφορά άλλων ιδιωτών χορηγών. Τους ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site εδώ

Διαβάστε επίσης:

Αrt-Wagons: Διαδικτυακό πολιτιστικό «ταξίδι» για εφήβους των απομακρυσμένων κυρίως περιοχών της Ελλάδας, καθώς και για παιδιά με αναπηρία

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.