KIDS are right - KΙDOT
a

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, το KIDOT αφιερώνει όλο τον Νοέμβριο στα Παιδιά και διοργανώνει –σε συνεργασία με 10 φορείς– μία σειρά δράσεων με κοινωνικό πρόσημο και ουσιαστικό αποτύπωμα. Στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα δικαιώματα τους, αλλά και η κινητοποίηση μικρών και μεγάλων για δράση.

The Context

Σε μία περίοδο που ακόμα και τα πιο αυτονόητα δικαιώματα καταπατώνται, το KIDOT, έχοντας στον πυρήνα του το παιδί και την οικογένεια, κάλεσε 10 φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αποδεδειγμένα έχουν υπερασπιστεί το παιδί και τα δικαιώματα του

10 φορείς, 10 δράσεις, μία συλλογική πρωτοβουλία για τα παιδιά! 

Με οδηγό τη Χάρτα Δικαιωμάτων του παιδιού, το KIDOT μαζί με κάθε φορέα σας καλούν σε 10 δράσεις με ελεύθερη είσοδο που θα προσεγγίσουν 10 δικαιώματα  δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τα εξερευνήσουν βιωματικά, καθώς και να μοιραστούν τις σκέψεις, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. 

Αρωγός όλου του πρότζεκτ είναι η UNICEF. 

 

Το πρότζεκτ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

20

Νοεμβρίου

RIGHT 1: Δικαίωμα στην προσβασιμότητα ανάπηρων παιδιών μέσω της συνεκπαίδευσης

Ίσον | Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 | Αθήνα (Offline)

10.00 – 11.00 και 11.00 – 13.00

Η πρώτη στη χώρα επαγγελματική συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ και η επαγγελματική συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) ομάδα χορού “Έξις” ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσκαλούν τα παιδιά σε μία ημέρα ανοιχτών μαθημάτων συνεκπαίδευσης στην τέχνη, για όλους και για όλες, στον χώρο του “Ίσον”.

20

Νοεμβρίου

RIGHT 2: Δικαίωμα σε έναν κόσμο που σέβεται το φυσικό περιβάλλον

InCommOn | Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 | Θεσσαλονίκη (Offline)

11.00 – 15.00

Το KIDOT σε συνέργεια με την ΑΜΚΕ InCommOn  σας καλούν στις δράσεις “Παιδί και Βιώσιμη Πόλη”. Πιο συγκεκριμένα, η μέρα θ’ αρχίσει με δύο βιωματικά εργαστήρια για διαφορετικές ηλικίες που αφορούν στο δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώσει σ’ έναν κόσμο που σέβεται το περιβάλλον, καθώς και μία συζήτηση με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. 

21

Νοεμβρίου

RIGHT 3: Δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο

Οργάνωση ΓΗ | Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 | Αθήνα (Offline) 

10.00 – 13.00

Σκοπός του εργαστηρίου της οργάνωσης Γη είναι οι συμμετέχοντες να παρατηρήσουν το φυσικό περιβάλλον και να κατανοήσουν τη σημασία του αστικού πρασίνου στις γειτονιές των πόλεων.

22

Νοεμβρίου

RIGHT 4: Δικαίωμα στην εκπαίδευση

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021

Φαντάσου το κουδούνι του σχολείου να χτυπάει, αλλά εσύ να μην μπορείς να μπεις στην τάξη. Τι θα σκεφτόσουν; Πώς θα ένιωθες; Τι θα έκανες; Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά μένουν έξω από τις σχολικές αίθουσες, χάνοντας το βασικό τους Δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Έτσι ο αποκλεισμός, το στίγμα, οι διακρίσεις γίνονται η δική τους πραγματικότητα.

25

Νοεμβρίου

RIGHT 5: Δικαίωμα στην πρόσβαση σε πληροφορίες και ΜΜΕ

Peace Journalism Lab | Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 | Θεσσαλονίκη (Offline) 

18.30-20.00

 Στόχος του εργαστηρίου είναι να τονίσει τη σημασία που έχει σήμερα η Παιδεία στα Μέσα και την πληροφορία (media, information & news literacy), μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων Γραμματισμού στα ΜΜΕ. Κατά τη διάρκειά του, μέσα από την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων βιωματικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με βασικές αρχές και γνώσεις, ώστε να μπορούν να κρίνουν ορθά και να ελέγχουν online και έντυπα περιεχόμενα, καθώς και πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, στα social media και στα ΜΜΕ.

26

Νοεμβρίου

RIGHT 6: Δικαίωμα στο παιχνίδι, στην ψυχαγωγία και την κουλτούρα

El Sistema Greece |  Αθήνα (Offline)

17.30-19.00 

 

H πολυπολιτισμική ορχήστρα της Κυψέλης του El Sistema Greece, θα προσκαλέσει παιδιά 9-16 ετών χωρίς προηγούμενη μουσική εμπειρία όπου θα τους παρουσιάσει τα μέλη και τα όργανα μιας ορχήστρας, τις βασικές της αρχές και τον τρόπο που πραγματοποιεί τις πρόβες της. Έτσι μέσα σε λίγη ώρα, με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, τα παιδιά θα μπορέσουν να παίξουν μουσική, ενώ στο τέλος όλοι μαζί σαν μια ορχήστρα, θα παίξουν ένα κομμάτι κλείνοντας εντυπωσιακά αυτή την ημέρα.

 

27

Νοεμβρίου

RIGHT 7: Ισότητα και δικαιοσύνη στην διεκδίκηση και απόλαυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Διεθνής Αμνηστία | Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 | Online 

18.00 – 19.30

Διαβάζουμε την ιστορία της Ρόζας και του Μάρτιν.  Πρόκειται για την ιστορία της Ρόζα Παρκς, η οποία ούσα Αφροαμερικανή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1955 διεκδίκησε το δικαίωμα της στην ισότητα ανεξαρτήτως φυλής, φύλου κλπ. Η Ρόζα αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο και αυτό αποτέλεσε αιτια για να φυλακιστεί.

28

Νοεμβρίου

RIGHT 8: «Δικαίωμα στην Προστασία και την Πρόνοια»

Το Χαμόγελο του  Παιδιού | Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 | Θεσσαλονίκη (Offline)

11.00 -12.30

Μέσα από ένα εκπαιδευτικό και διαδραστικό εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μαθαίνουμε για τα θεμελιώδη δικαιώματα των Παιδιών, εστιάζοντας στο δικαίωμα κάθε παιδιού στην προστασία από κάθε μορφή βίας και στην επιδίωξη της δημιουργίας μιας κοινωνίας, όπου κανένα παιδί δεν θα ζει σε κατάσταση φτώχειας.

29

Νοεμβρίου

RIGHT 9: Δικαίωμα στην ψυχική και σωματική υγεία

Edify Kids | Αθήνα (Offline)

Το εργαστήρι του Edify Kids  έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να (ανα)γνωρίσουν το δικαίωμα στην ψυχική και σωματική τους υγεία μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

30

Νοεμβρίου

RIGHT 10: Δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας | Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 | Βέροια (Offline) 

Μέσα από μια απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν το νόημα του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση. Στη συνέχεια, θ’ ακολουθήσει μία διαδραστική παρουσίαση των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης από όλους και κυρίως από παιδιά, καθώς και μία διαδραστική παρουσίαση της Κινητής Βιβλιοθήκης, που επισκέπτεται απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία του Νομού Ημαθίας, ενισχύοντας το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση για όλους. Θα ακολουθήσει εικαστικό δρώμενο για τα παιδιά.

Η καμπάνια μας

Μία καμπάνια για τα δικαιώματα του παιδιού, δεν μπορεί παρά να έχει πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά! 10 παιδιά από όλη, σχεδόν, την Ελλάδα που υπερασπίζονται ήδη τα δικαιώματα τους γίνονται οι δικοί μας “ambassadors” και ενημερώνουν και τα υπόλοιπα παιδιά για τα δικαιώματά τους. Μέσα από ένα video εμπνέουν μικρούς και μεγάλους να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και κυρίως ν’ αναλάβουν δράση ακολουθώντας τον δρόμο που εκείνα χάραξαν!

Επιπλέον, στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε όλα τα παιδιά:

Ομάδα “Stop Bullying Animation Team”

To stop motion βίντεο «Υπάρχει Λύση» δημιουργήθηκε από την ομάδα μαθητών “Stop Bullying Animation Team” του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2020-21, με την υποστήριξη και καθοδήγηση της δασκάλας Πληροφορικής Δελημπέη Ελένης.

Η ταινία διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στον 8ο πανελλήνιο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας “Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό”. Στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;» απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία animation και διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό Bravo Schools στην κατηγορία “μαθητικές δημιουργίες”.

Οι μαθητές και η μαθήτρια που αποτελούν την ομάδα ήθελαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα σε όλα τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό, να παροτρύνουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους να μιλάνε για ό,τι τους συμβαίνει και να τους θυμίσουν πως για οποιαδήποτε δυσκολία «Υπάρχει Λύση».

Η δράση υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τους μήνες Φεβρουάριο – Απρίλιο 2021.

Ζήσης Βαγκούσης

Ο Ζήσης Βαγκούσης γεννήθηκε στα Άβδηρα Ξάνθης, είναι 14 χρονών, αγαπάει την θάλασσα και από πολύ μικρός έδειξε ευαισθησία για την ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά απορρίμματα.Στο αντίκρυσμα νεκρών θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην θαλάσσια περιοχή των Αβδήρων με υποβρύχιους καθαρισμούς από πετονιές,πλαστικά αντικείμενα,δίχτυα σχοινιά, βαρίδια, αγκίστρια έτσι ώστε να προστατέψει όσο μπορεί διάφορα απειλούμενα είδη όπως η θαλάσσιες χελώνες τα δελφίνια και οι φώκιες.

Μαρίτα Δατσέρη

Η Μαρίτα Δατσέρη ζει στο Ηράκλειο αλλά ταυτόχρονα περιπλανιέται και σε κόσμους μαγικούς κι ονειρικούς. Κόσμους ιστοριών, παραμυθιών, που διαβάζει ή και που γράφει. Η Μαρίτα έλαβε το πρώτο βραβείο μεταξύ συμμετεχόντων της ηλικίας της, στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, τον οποίο προκήρυξε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ομάδα Plaisiobots

Η ομάδα Plaisiobots εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC) στη Νότια Κορέα, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό με θέμα «Robot: The Future Transportation». Η ομάδα, η οποία απαρτίζεται από την Ίριδα Αγγελοπούλου, τη Βασιλική Ηλιάδη, τον Aλκιβιάδη Κωτσικόπουλο και τον Χρίστο Ρεντζή, κατασκεύασε το “Buddy the Cane”, ένα ρομποτικό μπαστούνι που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Ομάδα FlowOn

Με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, η Μαθητική Επιχείρηση FlowON, αποτελείται από 20 μαθητές όλων των τάξεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δημιούργησε εξάρτημα που αυτοματοποιεί τις εξωτερικές βρύσες, μειώνοντας την σπατάλη του νερού και συμβάλλοντας στον περιορισμό της διάδοσης μικροβίων. Αφού αναδείχθηκε καλύτερη Εικονική Επιχείρηση Πανελλαδικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Greece, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Company of the Year Competition 2021, του Junior Achievement Europe και κατέκτησε την 2η θέση μεταξύ 40 χωρών.

Δημοσθένης Δεσποτίδης

Ο Δημοσθένης-Δημήτριος Δεσποτίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου του 2007 και έλκει την καταγωγή του από την Άνδρο. Σε ηλικία 11 ετών γράφει το πρώτο του ποίημα με τίτλο Through a looking glass/ Κοιτάζοντας μέσα από το γυαλί και δύο χρόνια αργότερα, με το ποίημά του Inspirational poem, κατακτά την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Ιδρύματος Never Such Innocence στην ηλικιακή κατηγορία 11-14 ετών στην υποκατηγορία Fight for Freedom. Με το ποίημά του Σκέψεις Ζωής λαμβάνει τον Ιούνιο του 2021 τιμητική διάκριση από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τον Σεπτέμβριο του 2021 εκδίδει την πρώτη του Ποιητική συλλογή με τίτλο ‘‘Ψάχνοντας τα βήματά μου’’, την οποία συνέθεσε κατά την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού και σε λίγες ημέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει την ίδια συλλογή στην Αγγλική γλώσσα με τίτλο ‘’Searching for my footsteps’’.

Βένια Γεωργαλή

Η Βένια είναι 13 ετών και πηγαίνει Β’ Γυμνασίου, στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Είναι αθλήτρια  του στίβου, στο άθλημα των 150 μέτρων και των 200 μέτρων. H Βένια πρωταγωνίστησε στην ταινία “Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το πιστέψεις” την οποία δημιούργησε ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης με τους μαθητές του από το Δημοτικό σχολείο Αγίου Δημητρίου Αργολίδας ώστε να περάσουν το μήνυμα για την ισότητα των φύλων. Η ταινία βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και το φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνει το PLURAL+ Youth Video Festival.

Ιωάννης Ζέκιος

Ο Ιωάννης Ζέκιος γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2009. Έχει ήδη ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τώρα διανύει την Α τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Τον Μάρτιο του 2021 κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Never Such Innocence στην κατηγορία λόγου με θέμα τον πόλεμο και με τίτλο “Παρά πολλές φωνές που δεν μίλησαν για τον πόλεμο,που βρίσκονται χαμένες στο σκοτάδι”.

Μαριαλήνα Τσινίδη

H Μαριαλήνα Τσινίδη, είναι μια 17χρονη μαθήτρια η οποία έχει βραβευτεί τρεις φορές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), έχει πραγματοποιήσει ήδη τρία πειράματα στο διάστημα στην Karman Line, 100 km υψόμετρο μέσω της αεροδιαστημικής εταιρίας Blue Origin και Nanoracks και δύο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμο μέσω της Space X, Nanoracks, NASA και γράφει ένα βιβλίο φυσικής για παιδιά. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει δυο παγκόσμια μαθητικά συνέδρια. 

 

Στέλιος Κερασίδης

Ο Στέλιος είναι ένας από τους νεότερους πιανίστες και συνθέτες σε όλο τον κόσμο. Το κομμάτι “Isolation Waltz” έκανε τεράστια επιτυχία. Έχει το δικό του φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, ενώ συμμετέχει σε συναυλίες με διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες. 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.