a

 

Είναι οι ενήλικες που αναζητούν το όνειρο, είναι όμως τα παιδιά που το φτιάχνουν… κι όσο θα το φτιάχνουν, τόσο εμείς οι μεγάλοι θα έχουμε ελπίδα. Τώρα ήρθε η στιγμή που το παιδικό θέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο και που ο αγαπημένος μας ήρωας Δον Κιχώτης θα δέσει το άλογό του στη Μονή Λαζαριστών για να μας καλοδεχτεί. Το ερχόμενο Σάββατο 27 Αυγούστου στις 20:30 θα μπούμε μαζί με τα παιδιά σε έναν δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο. Η παράσταση, γεμάτη απίστευτο  χιούμορ και ευαισθησία, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί. Την παράσταση υπογράφει σκηνοθετικά και σεναριακά ο Δημήτρης Αδάμης ενώ η θεατρική ομάδα «μαγικές σβούρες» ολοκληρώνουν το όραμά του για μια παράσταση που, εκτός από την ψυχαγωγία, έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. 

Δόμνα Ζαφειροπούλου: «Να δώσουμε τροφή στο όνειρο και στο παιχνίδι»

«Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της θεατρικής μας ομάδας “μαγικές σβούρες” για τα παιδιά, διαισθανθήκαμε πως αυτό που ονομάζαμε ψυχαγωγία, έπαιρνε τις πιο βαθιές του διαστάσεις.  Το θέατρο είναι για τις “μαγικές σβούρες” εκπαίδευση. Είναι παιδεία και καλλιέργεια, μια αδιάκοπη εξάσκηση δική μας και επομένως και των παιδιών να δούμε τον κόσμο, να δοκιμάσουμε. Σε μια καθημερινότητα που δεν επιτρέπει τον πειραματισμό, σε μια κοινωνία όλο και πιο συντηρητική, καλούμε εμάς τους ίδιους ως καλλιτέχνες και τα παιδιά ως κοινό, να δοκιμάσουμε, να δώσουμε τροφή στο όνειρο και στο παιχνίδι. Τα παιδιά με την παράσταση του Δον Κιχώτη, ακολουθώντας αυτόν τον ακραία ονειροπόλο ήρωα, εκπαιδεύονται στο να ονειρεύονται, να τολμούν να σταθούν απέναντι δημιουργικά, να μιλήσουν για το δίκαιο και να το υπερασπισθούν» αναφέρει στο KIDOT η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της θεατρικής ομάδας για παιδιά “μαγικές σβούρες”, Δόμνα Ζαφειροπούλου. 

Το κλειδί της εκπαίδευσης του νου και της ψυχής : η περιέργεια και η αναζήτηση

Η ίδια, από τη θέση της ηθοποιού-εμψυχώτριας αναγάγει το παιδικό θέατρο σ’ εκείνο το εκπαιδευτικό μοτίβο που φορά στα παιδιά καινούργια «γυαλιά» για να δουν άλλους κόσμους, άλλες κουλτούρες, άλλες εικόνες. «Ο αγαπημένος ήρωας που διαπέρασε τα σύνορα τού κόσμου και της φαντασίας ταξιδεύει στην παράστασή μας τα παιδιά στον Ισπανικό πολιτισμό, μέσα από εικόνες και ήχους , εικαστικά και μουσικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο ίσως κλειδί της εκπαίδευσης του νου και της ψυχής : την περιέργεια και την αναζήτηση. ” … Σας φτάνει αυτό;  Το «καλό » φαί, ο  «ανέμελος» σας ύπνος, αρκούν; Δεν σας λείπει το ταξίδι; Η περιπέτεια, η χαρά του παιχνιδιού; Η αλήθεια; Αυτά υπερασπίζομαι και γι αυτά  πολεμάω… ” ‘Ισως και να έχουμε ξεγελαστεί. ‘Ίσως η παράσταση να μην εκπαιδεύει τα παιδιά. ‘Ίσως να είναι το μοίρασμά της με τα παιδιά αυτό που εκπαιδεύει εμάς σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο» επισημαίνει η Δόμνα Ζαφειροπούλου και μας θυμίζει ξανά και ξανά πως οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ κι εμείς οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο. 

Επί σκηνής θα δούμε τους ηθοποιούς Δημήτρη Σταμούλη, Τάσο Ράπτη, Μαριλίζα Χρονέα, Πασχάλη Μερμηγκάκη, Έλενα Πελαγία και Χαρά Νικολάου να μας μεταφέρουν στο όνειρο χέρι χέρι. Τα κοστούμια και τα σκηνικά της παράστασης  είναι εμπνευσμένα από έργα ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή έζησαν στην Ισπανία, όπως ο ο Βελάσκεθ, ο Γκόγια, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) και ο Σαλβατόρ Νταλί. Η εξαιρετική μουσική, πηγάζει όλη από την μεγάλη παράδοση των Ισπανών συνθετών. Τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακά ισπανικά  τραγούδια ειδικά διασκευασμένα για τα παιδιά. Η παράσταση ανεβαίνει  με την υποστήριξη  του Ινστιτούτου Θερβάντες της  Αθήνας.

 

Info:

«Δον Κιχώτης» – Παιδική παράσταση

Σάββατο 27 Αυγούστου

Ώρα έναρξης στις 20:30

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ / Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

Εισιτήρια:

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ στο viva.gr   

Προπώληση: 10 ευρώ

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.