a

Η ρομποτική για παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αρχίσει ένα παιδί να ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά, την επιστήμη, τη μηχανική, το design thinking κι όλα αυτά με τον πιο διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο! 

Έχουμε συγκεντρώσει 5 λόγους για τους οποίους η ρομποτική μπορεί να γίνει άνετα η επόμενη εξωσχολική δραστηριότητα του παιδιού σας. 

1. Η Ρομποτική είναι η πιο διασκεδαστική εισαγωγή σε κώδικα 

Η δημιουργία μίας ιστοσελίδας σπάνια ενθουσιάζει κάποιο μικρό παιδί, ωστόσο όταν μιλάμε για προγραμματισμό ενός ρομπότ που μπορεί να κάνει κινήσεις τα πράγματα αλλάζουν! Με λίγες γραμμές κώδικα και αρκετή υπομονή, τα παιδιά μπορούν να δώσουν “ζωή” στα ρομπότ κάνοντας τα να κουνηθούν, να σηκώσουν τα χέρια, ακόμα και να χορέψουν! Το μόνο όριο, άλλωστε, είναι η δημιουργικότητα τους και η θέληση τους να μάθουν. 

Η γνώση του κώδικα διδάσκει στα παιδιά στην επίλυση προβλημάτων, μία εξαιρετικά χρήσιμη δεξιότητα για τα θετικά μαθήματα του σχολείου και ίσως η αρχή για μία καριέρα στις θετικές επιστήμες. 

2. Ρομποτική για παιδιά: καλλιεργεί δεξιότητες για τη μελλοντική καριέρα του παιδιού 

Η ζήτηση στον τομέα του IT είναι διαρκώς αυξανόμενη κι έτσι η ενασχόληση του παιδιού με τα πρώτα βήματα του κώδικα μπορεί να είναι η αρχή μίας πολλά υποσχόμενης καριέρας. 

Σύμφωνα με έρευνες πολλά από τα περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν έχουν… ανακαλυφθεί ακόμα, ωστόσο μερικά παραδείγματα είναι το drone design, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, η δημιουργία mobile apps, ο σχεδιασμός video games και πολλά άλλα που ίσως εμπνεύσουν μελλοντικά το παιδί σας καθώς θα έχει ήδη καλλιεργήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες. 

3. Η Ρομποτική καλλιεργεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων 

Η υπομονή, η ικανότητα να μαθαίνεις κάνοντας λάθη, αλλά και η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνονται στην “ατζέντα” των μαθημάτων ρομποτικής. Μέσα από μία διασκεδαστική διαδικασία, τα παιδιά μαθαίνουν να εξασκούνται σε πολύπλοκα λογιστικά προβλήματα και ν’ αποκτούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Σε μια καθημερινότητα με τρελούς ρυθμούς, τα παιδιά συνήθως δεν έχουν τον χώρο ή τον χρόνο να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να διορθώνουν τα λάθη τους. Μέσα από τα μαθήματα ρομποτικής, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται το γεγονός ότι κάνουν λάθη, να πειραματίζονται με οτιδήποτε καινούργιο, να δημιουργούν με ευελιξία και κυρίως να σκέφτονται “out of the box”. 

Μάλιστα, η ρομποτική “ευνοεί” τα λάθη, καθώς μέσω αυτών έρχεται και η επίλυση του κάθε προβλήματος. Έτσι, μέσα από αυτή την τόσο δημιουργική διαδικασία τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και δημιουργούν κάτι εντελώς καινούργιο με τη δική τους ματιά. 

4. Η Ρομποτική ενισχύει την περιέργεια και τη δημιουργικότητα 

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ρομποτικής είναι πως καλλιεργεί την περιέργεια και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Μέσα από το κάθε μάθημα, τα παιδιά αποκτούν τα εφόδια ν’ αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να χτίζουν κάτι ολότελα δικό τους από το μηδέν ακολουθώντας εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. 

5. Η ρομποτική προετοιμάζει τα παιδιά για το τεχνολογικό μέλλον 

Ακόμα κι αν τα ενδιαφέροντα του παιδιού έχουν να κάνουν περισσότερο με καλλιτεχνικές ή αθλητικές δραστηριότητες, η ενασχόληση με τη ρομποτική είναι μία καλή εισαγωγή στον τεχνολογικό γραμματισμό. 

Photos by Robo Wunderkind on Unsplash  

Δωρεάν Εργαστήριο Ρομποτικής στο KINDER-THEK!

Η Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki αναλαμβάνει μετά από μια πολύμηνη απουσία ξανά δράση μαζί με την ομάδα KIDOT, τη διοργανώτρια του μεγαλύτερου family festival της Ελλάδας και σας προσκαλούν να γνωρίσετε  τους ολοκαίνουργιους, ανακαινισμένους χώρους της μέσα από τρεις ξεχωριστές δράσεις για παιδιά! Το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Απριλίου και αποτελεί μία εξαιρετική αφορμή για ν’ ανακαλύψουν τα παιδιά βιωματικά τη ρομποτική!

«Κάνε το ρομπότ σου ήρωα της παιδικής λογοτεχνίας!»
(Εργαστήριο)

Οι ήρωες και οι πρωταγωνιστές των παραμυθιών και των διηγημάτων μπορούν να ζωντανέψουν και να πραγματοποιήσουν όσα έζησαν, μπροστά σου. Μπορούν να τρέξουν, να λύσουν το γρίφο της υπόθεσης, ακόμη και να σου πουν τα μυστικά και τις επιθυμίες τους, που δεν γράφτηκαν και δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Πώς; Μα φυσικά με τη βοήθεια των ρομπότ! Το καλύτερο είναι ότι εσύ μπορείς να γίνεις ο μηχανικός δίνοντάς τους τη φωνή σου, να τα καθοδηγήσεις αλλά και να επιλέξεις τι θα πουν και τι θα κάνουν. Μια παρέα πέντε ρομπότ εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί σου και να ζήσετε μαζί μια περιπέτεια ξεχωριστή. Τα ρομπότ ήδη λαδώνουν τα γρανάζια τους, για να είναι έτοιμα για δράση στη συνάντηση σας στη βιβλιοθήκη!

Info
Πότε: Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, 18:30- 20:00 
Προτεινόμενες ηλικίες: 7- 11
Δήλωση συμμετοχής εδώ: https://bit.ly/3KvTBHx 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν!

Διαβάστε επίσης: 

KINDER-THEK: «Η Μεγάλη Επιστροφή»

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.