O χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ «γρίφος» παραμένει το εάν η επιστροφή στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, θα γίνει με νέα μέτρα λόγω της πανδημίας της COVID-19 ή όχι.
Oι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου
Τι λένε οι ειδικοί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Μπορεί οι αποφάσεις για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις να μην έχουν «κλειδώσει», ωστόσο, το θέμα συζητείται αρκετά, με τους ειδικούς να τοποθετούνται σχετικά σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας τις απόψεις τους για το πώς θα βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές.
Ενδεικτικά, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές με το που ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.