Επιστροφή στο αυστηρό lockdown, σε περίπου 400.000 πολίτες, επιχειρεί η Kίνα αντιδρώντας άμεσα σε μία νέα μικρή εστία της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ στην περιοχή Ανσιν, στην επαρχία Χεμπέι, κοντά στο Πεκίνο.

Μετά την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα, στα τέλη του περασμένου έτους, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των νέων λοιμώξεων σε σταθερά χαμηλό επίπεδο. Για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ακόμη και οι μικρές εστίες αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η Ανσίν θα «είναι πλήρως κλειστή και ελεγχόμενη». Μόνο οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους θα επιτρέπεται να βγουν, ενώ ένα μέλος της οικογένειας επιτρέπεται να βγαίνει μία φορά την ημέρα για να ψωνίσει. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε παραβιάζει τους κανόνες θα τιμωρείται από τις αρχές.

Το Ανσίν βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου. Κινέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα στην περιοχή από όταν εντοπίστηκε η νέα εστία στο Πεκίνο, πριν από δύο εβδομάδες.   Η περιοχή δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όσο τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας. Αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η εξάπλωση της επιδημίας θα μπορούσε να σταματήσει χάρις στα νέα μέτρα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, το Πεκίνο ανέφερε 14 νέα κρούσματα του ιού, με το σύνολο των νέων λοιμώξεων από τα μέσα Ιουνίου να φθάνει σήμερα τα 311.

Αν και ο αριθμός είναι μικρός συγκριτικά με τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στις ΗΠΑ ή τη Λατινική Αμερική, η Κίνα αντέδρασε γρήγορα για να συγκρατήσει μία νέα εξάπλωση του ιού.

 

Ποια είναι όμως τα νέα συμπτώματα της νόσου;

 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανέφερε σε νέα έκθεση ότι στην λίστα των συμπτωμάτων από τον COVID-19, έχουν προστεθεί άλλα τρία: Ναυτία, διάρροια και ρινική καταρροή. Συμπληρώνουν μια μεγάλη λίστα, συμπεριλαμβανομένων απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, πυρετός πονόλαιμος, μυαλγίες και δύσπνοια.

Οι επιπλοκές που προστέθηκαν πρόσφατα δεν είναι ακριβώς «νέες» – πολλοί τις έχουν επισημάνει ως συμπτώματα από την αρχή της πανδημίας. Αλλά κάθε άτομο βιώνει τον ιό κάπως διαφορετικά. Και δεδομένου ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα νέος στον ιατρικό κόσμο, οι ειδικοί συνεχίζουν να μαθαίνουν πώς συμπεριφέρεται ο ιός και τι κάνει στο σώμα ενός ατόμου. Μέρος αυτού περιλαμβάνει την ανακάλυψη και τον έλεγχο των συμπτωμάτων, μερικά από τα οποία μπορεί να μην ήταν ξεκάθαρα στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Επειδή η λίστα, ίσως ανανεωθεί ξανά στο μέλλον, η λίστα με τα μέχρι στιγμής αποδεδειγμένα συμπτώματα του κορονοϊού είναι τα εξής:

 

Πυρετός 

Οι περισσότεροι νοσούντες πέρασαν από το στάδιο του πυρετού, ο οποίος γενικά είναι υψηλότερος του κορονοϊού. Κατά την διάρκεια της ανάαρωσης, ο πυρετός ανεβοκατεβαίνει. Αν είναι σταθερά υψηλός, απαιτείται άμεση νοσοκομειακή φροντίδα.

 

Πόνοι στο σώμα, κόπωση, ρίγη

Οι μυϊκοί πόνοι και η αδιαθεσία αναφέρθηκαν ως τα συμπτώματα που προδίδουν την προσβολή από κορονοϊού στην αρχή της πανδημίας και εξακολουθούν να παραμένουν μείζονες παρενέργειες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του ιού.

 

Βήχας και δύσπνοια

Πρόκειται άλλωστε και για «πνευμονική νόσο» που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Συνεπώς, είναι λογικό να προκαλείται και δύσπνοια. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ήταν και αυτά από τα πρώτα της λίστας. Άτομα με COVID-19 μπορεί να δυσκολεύονται να περπατήσουν σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις και να τους κόβεται η ανάσα.

 

Διάρροια, ναυτία ή άλλα πεπτικά προβλήματα

Είναι τα νέα συμπτώματα της λίστας του CDC. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας επισήμαναν προβλήματα στο στομάχι ως επιπλοκή από την αρχή της πανδημίας, αλλά πλέον διαπιστώθηκε σε περισσότερα κρούσματα από τον Φεβρουάριο.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετώπισαν πεπτικά προβλήματα όπως απώλεια όρεξης, διάρροια, έμετο και / ή κοιλιακό άλγος.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμφανίζονται μετά την λοίμωξη από τον ιό. 

 

Τα υπόλοιπα συμπτώματα της λίστας
  • Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς
  • Συμφόρηση ή καταρροή
  • Πονοκέφαλοι ή άλλα νευρολογικά προβλήματα
  • Μια σειρά από δερματικά προβλήματος (κυρίως εξανθήματα που θυμίζουν τη Νόσο Καβασάκι – εμφανίζονται και στα παιδιά)
  • Θρόμβοι αίματος, πνευμονία ή άλλες σοβαρές επιπλοκές
  • Τίποτα απολύτως. Ίσως και το πιο επικίνδυνο «σύμπτωμα». Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό από τους υπόλοιπους

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!