a

Τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, η σωστή χρήση μάσκας στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συζητήθηκαν στη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα δόθηκαν και απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα εκπαιδευτικών και γονέων.

Μάσκες και ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με το ερώτημα ποια παιδιά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αν πρέπει να φορούν μάσκες, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν πως αν ένα παιδί κάνει συχνά κρυολογήματα και έχει ιώσεις, δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Νοσήματα που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, όπως η κυστική ίνωση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η μεσογειακή αναιμία, καθώς και άλλα, είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν περισσότερο. “Αυτά τα παιδιά, σύμφωνα με την οδηγία και του γιατρού που τα παρακολουθεί, να πρέπει να φορούν μια χειρουργική μάσκα ή μάσκα τύπου FPP2. Για κανένα λόγο να μην μείνουν αυτά τα παιδιά σπίτι. Να πηγαίνουν στο σχολείο, απλά να παίρνουν περισσότερα μέτρα προστασίας. Αυτές τις ομάδες παιδιών οφείλουμε να προφυλάξουμε περισσότερο” εξήγησε ο κ. Ροηλίδης.

Προστατεύουν οι προσωπίδες;

Σε ότι έχει να κάνει με τις προσωπίδες, οι ειδικοί τόνισαν πως δεν διασφαλίζουν τη μη διασπορά των σταγονιδίων και δεν είναι αποτελεσματικές στον φραγμό, είτε εφαρμόζονται από το μέτωπο είτε από το πηγούνι. Η χρήση τους γίνεται σωστά μαζί με τις υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες.

Κατ’ εξαίρεση, οι προσωπίδες μπορούν να χρησιμοποιούνται σε σχολεία με παιδιά με ειδικές ανάγκες, που χρειάζεται ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιεί άλλες πρακτικές και δεν μπορεί να είναι κρυμμένο το πρόσωπο και το στόμα του παιδιού.  “Εκεί κατ’ εκτίμηση και μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προσωπίδα, η οποία είναι κατωτέρας προστατευτικής ικανότητας από τη μάσκα και για αυτό δεν συστήνεται σε άλλες περιπτώσεις”.

Εναλλακτική λύση είναι και η διαφανή μάσκα, ούτως ώστε να βλέπουν τα παιδιά τα χείλη των εκπαιδευτικών.

Μάσκα στη γυμναστική;

“Ένα παιδί το οποίο τρέχει, λαχανιάζει, είναι σε συνεχή κίνηση, δεν θα φορέσει μάσκα εκείνη την ώρα. Ο λόγος είναι εμφανής. Χρειάζεται πολύ περισσότερη αναπνευστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και δεύτερον εκείνη την ώρα το παιδί δεν μεταδίδει. Θα τρέξει, θα τηρούνται οι αποστάσεις” επισημαίνει ο κ Ροηλίδης

Στους κλειστούς χώρους είναι σημαντικό να αερίζεται πολύ καλά ο χώρος, να καθαρίζονται όργανα γυμναστικής, οι λαβές κλπ, ανάμεσα στις ομάδες που πηγαίνουν να γυμναστούν, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τα γυμναστήρια.

Είναι φραγμός η μάσκα για την οξυγόνωση του οργανισμού;

Οι πόροι των υφασμάτων και οι πόροι των μασκών υψηλής προστασίας FPP2 και FPP3 είναι πολύ μεγαλύτεροι από το μέγεθος του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η μάσκα να κρατήσει τα μόρια του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Όταν είναι ήρεμο το παιδί μέσα στην τάξη, η μάσκα δεν εμποδίζει τη λειτουργία της αναπνοής” αναφέρει ο κ. Ροηλίδης.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως για τα παιδιά που έχουν άσθμα και το αντιμετωπίζουν με φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση μάσκας.

Τι συστήνεται για ένα παιδί με ήπια συμπτώματα

“Πονοκέφαλο” έχει προκαλέσει στους ειδικούς που θα αντιμετωπιστούν φέτος οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, που έχουν παρόμοια συμπτώματα με τον κορωνοϊό.

Ένα παιδί με ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο ή να πάει στο νοσοκομείο. Ο παιδίατρος θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα πρέπει το παιδί να κάνει το τεστ ή όχι.

“Επειδή τα πράγματα είναι ασαφή, συνήθως θα πραγματοποιείται το τεστ. Αν το τεστ βγει αρνητικό, το παιδί θα πάει στο σχολείο όταν είναι απύρετο. Αλλιώς θα γίνει η διαδικασία και θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα”.

Τέλος, απευθύνθηκε παράκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερώνονται από τους ειδικούς, καθώς πολλά είναι όλα όσα γράφονται για την πανδημία του κορωνοϊου είναι ασαφή και επικίνδυνα.

Δείτε επίσης:

Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου δεν θέλει να φορέσει μάσκα προσώπου;

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.