Είναι κατανοητό ότι τα παιδιά μπορεί να φοβούνται τις μάσκες. Γι’ αυτό εδώ σας έχουμε μερικές ιδέες για να τα βοηθήσετε να τους φαίνεται λιγότερο τρομακτικό:

  • Κοιταχτείτε στον καθρέφτη με τη μάσκα και μιλήστε του γι’ αυτό.
  • Βάλτε μια μάσκα προσώπου σε ένα αγαπημένο λούτρινο ζωάκι τους.
  • Διακοσμήστε τις μάσκες έτσι ώστε να είναι πιο προσωποποιημένες και διασκεδαστικές.
  • Δείξτε στο παιδί σας φωτογραφίες άλλων παιδιών που φορούν μάσκες.
  • Σχεδιάστε επάνω στη μάσκα έναν από τους αγαπημένους τους χαρακτήρες.
  • Κάνετε την προπόνησή σας φορώντας τη μάσκα στο σπίτι ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να το συνηθίσει.

Για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, είναι καλύτερο να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους απλά, στη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Εάν ρωτήσουν γιατί οι άνθρωποι φορούν τις μάσκες, εξηγήστε τους ότι μερικές φορές οι άνθρωποι τις φορούν όταν είναι άρρωστοι, και μερικές φορές οι άνθρωποι τις φορούν για να μην αρρωστήσουν.

Για παιδιά άνω των 3 ετών, δοκιμάστε να εστιάσετε στους μικροοργανισμούς. Εξηγήστε ότι οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο σώμα μας είναι ιδιαίτεροι για εμάς. Μερικοί μικροοργανισμοί είναι καλοί και μερικοί είναι κακοί και μπορεί να μας αρρωστήσουν. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε πάντα να κρίνουμε ποιοι είναι καλοί ή κακοί, οι μάσκες προσώπου βοηθούν ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κρατάμε τα μικρόβια μακριά από το σώμα μας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται όταν αισθάνονται ότι είναι διαφορετικά. Συχνά αισθάνονται ότι φορώντας μια μάσκα μπορεί οι άλλοι να τους θεωρήσουν άρρωστους. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πια άνθρωποι φορούν μάσκες, τα παιδιά θα συνηθίσουν και δεν θα αισθάνονται πως ξεχωρίζουν ή είναι παράξενα. Θα γίνει γρήγορα το “νέο φυσιολογικό” για τα παιδιά και τους εφήβους.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου που είναι πολύ μικρό;

Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε τα παιδιά κάτω των 2 ετών που είναι υπερβολικά μικρά για να φοράνε μάσκες είναι να προσπαθήσετε να το κρατάτε σε απόσταση αλλά να ζητάτε και από τους ανθρώπους γύρω σας να φορούν μάσκα.

Δείτε επίσης:

“Γιαγιά για εσένα φοράω τη μάσκα παντού”: Το τέλειο βίντεο για τη χρήση μάσκας από την Περιφέρεια Κρήτης!Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!