a

Στις 25 Μαϊου ο George Floyd -ένας Αφροαμερικανός άντρας- συνελήφθη και κείτονταν με το πρόσωπο στο δρόμο για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, όσο ένας λευκός Αμερικανός αστυνομικός, ο Derek Chauvin του πίεζε με το γόνατό τον λαιμό. Ο αστυνομικός δεν απομάκρυνε στιγμή το γόνατό του από τον λαιμό του Floyd όσο και αν ο ίδιος με αλλεπάλληλες εκκλήσεις του δήλωνε «I Can’t Breathe» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω). Ο George Floyd μετά από κάποια λεπτά σταμάτησε να ανταποκρίνεται και επήλθε ο θάνατός του.

Η είδηση για την άδικη δολοφονία του George Floyd πυροδότησε μια σειρά διαδηλώσεων για τον συστηματικό ρατσισμό που βιώνουν οι έγχρωμοι πολίτες στην Αμερική.

Ο καθένας προσπαθεί να δείξει την υποστήριξή του ενώ σήμερα μαύρα τετράγωνα έχουν κατακλύσει το Instagram σαν μια ένδειξη διαμαρτυρίας στην φυλετική ανισότητα και την αστυνομική βαναυσότητα.

 

Προσωπογραφία του George Floyd σε τοίχο στο Mauerpark, στο Βερολίνο

 

Το hashtag #BlackoutTuesday, το οποίο συνοδεύει τις αναρτήσεις ξεκίνησε σαν μια αντίδραση της μουσικής βιομηχανίας στη δολοφονία του George Floyd. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μέρα κατά την οποία αποσυνδεόμαστε από την δουλειά και επανασυνδεόμαστε με την κοινότητά μας και οργανώθηκε με το hashtag “#THESHOWMUSTBEPAUSED”. Πλήθος κορυφαίων δισκογραφικών εταιρειών ανά τον κόσμο σταματούν τη μουσική και τις δραστηριότητές τους για μία ημέρα, ενθαρρύνοντας το κοινό να προβληματιστεί για τη δολοφονία του George Floyd, για το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη βία. Γρήγορα η κίνηση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου και ξεπέρασε τα όρια της μουσικής βιομηχανίας. Στην Αμερική πολλά τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα μεταδώσουν το πρόγραμμά τους για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα προκειμένου να τιμήσουν τον Floyd.

Αναρωτιέμαι ωστόσο πώς γίνεται να είμαστε στο 2020 και ακόμη να βιώνουμε τέτοια περιστατικά; Είναι η παύση του χρόνου για κάποια λεπτά η λύση για όλα αυτά τα περιστατικά; Και αν νομίζουμε ότι όλα αυτά αγγίζουν μόνο εμάς σαν ενήλικες κάνουμε λάθος. Τα παιδιά βλέπουν και μαθαίνουν τα πάντα, μπορεί τα 3χρονα και 5χρονα να μην δουν τέτοιες εικόνες, να μην γνωρίζουν τι έγινε πριν από μερικές μέρες αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά γνωρίζουν και συζητούν γι’ αυτό. Επηρεάζονται, προβληματίζονται και απορούν. Από την άλλη όσον αφορά τα μικρά παιδιά νιώθουμε ανακουφισμένοι που ακόμη δεν έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιες εικόνες, απόρροια ρατσιστικών συμπεριφορών; Αν ναι δεν θα έπρεπε κι εκεί είναι που το μαύρο τετράγωνο του Instagram πρέπει να μετατραπεί σε άσπρο τετράγωνο που θα έχει πάνω αλήθειες, εκεί είναι που φως πρέπει να πέσει σε όλα αυτά τα μαύρα τετράγωνα και αντί για παύση και μαύρες οθόνες από τα τηλεοπτικά μέσα πρέπει να μετατραπεί σε φως σε όλα αυτά τα καθημερινά περιστατικά βίας εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων.

 

#BlackoutTuesday: Δεν μπορώ να αναπνεύσω

 

Και τι κάνουμε σαν γονείς; Ενημερώνουμε αλλά κυρίως δείχνουμε με την στάση μας ότι ο ρατσισμός δεν έχει θέση πουθενά. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα “μαύρα τετράγωνα” ξανά αλλά οφείλουμε με τον τρόπο μας να καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας και ρατσισμού με τέτοιο τρόπο που το παιδί μας θα καταλάβει. Και ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Δεν υπάρχει ένας και δύο αλλά όσες είναι οι οικογένειες τόσοι είναι και οι τρόποι, ο καθένας έχει χτίσει τον δικό του τρόπο επικοινωνίας με το παιδί και αυτόν μπορεί να χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί τα μηνύματα που θα διατηρήσουν το φως στην ψυχή του παιδιού και δεν θα την μετατρέψουν σε ένα μαύρο τετράγωνο.

Θα δείτε επίσης στο KIDOTmou:

2 video αλληλεγγύης από Έλληνες καλλιτέχνες για τους “Grup Yorum”

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.