Στο κατώφλι του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, μια μοναδική πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους άγρια διωκόμενους Τούρκους μουσικούς και ηθοποιούς του “Grup Yorum”, υπό την αιγίδα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers. Οι Grup Yorum, είναι κάτι περισσότερο από μια μπάντα. Πρόκειται για ένα σύμβολο των λαϊκών αγώνων ενάντια στην καταπίεση του αστικού τουρκικού καθεστώτος. Αντιφασίστες, αντι-ιμπεριαλιστές, οι Grup Yorum είναι εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η φωνή των φτωχών, των διωκόμενων και των αγωνιζομένων. Μια μαχητική φωνή ελευθερίας και πολιτισμού! Από το 2015 μέχρι και σήμερα οι συναυλίες του συγκροτήματος απαγορεύονται, τα μέλη του επικηρύσσονται και φυλακίζονται, τα πολιτιστικά του κέντρα δέχονται επιθέσεις από το τουρκικό καθεστώς.

Πάνω από 120 Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ηχολήπτες και εικονολήπτες ερμήνευσαν και απαθανάτισαν το “Tencere Τava Ηavası” των Kardeş Türküler στη μνήμη των απεργών πείνας Helin Bölek, Mustafa Koçak και İbrahim Gökçek, που πέθαναν μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασής τους απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν.

 

Με ένα ακόμη βίντεο και μέσω του χορού Ελληνίδες δήλωσαν επίσης την αλληλεγγύη τους στην μουσική κολλεκτίβα Grup Yorum και τίμησαν τα 2 μέλη της, Helin Bolek και İbrahim Gökçek καθώς και τον Mustafa Koçak που χάθηκαν αγωνιζόμενοι μέχρι θανάτου για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Η δημιουργία αυτού του βίντεο πρωτοξεκίνησε στις 4 Μαίου ως συμπαράσταση στον αγώνα του απεργού πείνας İbrahim Gökçek και προς αλληλεγγύη στο Grup Yorum. Μια μέρα μετά, ο Ibrahim σταμάτησε την απεργία πείνας ύστερα από 323 μέρες αφού έγινε δεκτό ένα από τα αιτήματα της μπάντας για άρση της απαγόρευσης των συναυλιών τους. Παρ’ όλα αυτά  το καλό νέο της πολιτικής νίκης διαδέχτηκε το κακό καθώς ο οργανισμός του 2 μέρες μετά δεν άντεξε και απεβίωσε. Το καθεστώς της Τουρκίας παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση βασικά δικαιώματα πολιτών φυλακίζοντας δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και ακτιβιστές βάσει ψευδών κατηγοριών, αποκλείοντάς τους από μια δίκαιη δίκη.

«Ένας καλλιτέχνης που δεν μπορεί να τραγουδήσει για τον λαό του, που δεν μπορεί να κάνει συναυλίες, θεωρείται ήδη νεκρός». İbrahim Gökçek – Helin Bölek

Video edited by Zan Tot (Θανάσης Τότσικας )

Το βίντεο έγινε με τη συμμετοχή των: Μίνα Ανανιάδου, Αννα Απέργη, Μαρία Πίσιου, Όλγα Σπυράκη, Αλεξάνδρα Κωστοπούλου, Πωλίνα Κρεμαστά, Τζένη Βαγγοπούλου, Άννα Μουρατίδου, Μαρία Βάθη, Δάφνη Κραζούδη, Δώρα Ζούμπα, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Ειρήνη Τσιμπραγού, Λαμπρινή Γκόλια, Δανάη Νάκου, Στάλη Συμεών, Ισαβέλα Γαλαίου

 

Μπορείτε επίσης να δείτε και αυτό:

Το Φεστιβάλ Καλοκαιριού και το Φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων μεταφέρονται στις οθόνες μας

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!