Η Ανίκα Τσεμπρόλου, μια 14χρονη από το Τέξας, κέρδισε τον διαγωνισμό για νεαρών επιστημόνων 3M Young Scientist Challenge 2020 – και ένα έπαθλο 25.000 δολαρίων – για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή θεραπεία κατά της Covid-19.

Η χορηγός εταιρεία του διαγωνισμού απηύθυνε πρόσκληση σε μαθητές των ανώτερων τάξεων του λυκείου, ζητώντας τους να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινότητας. Μολονότι η προκήρυξη έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν δηλαδή ακόμη ο κορωνοϊός ήταν μια υπόθεση που αφορούσε μόνο την Κίνα, η Ανίκα Τσεμπρόλου είχε την έμπνευση να καταπιαστεί με την ανάλυση του συγκεκριμένου ιού.

Η Ανίκα είπε ότι εμπνεύστηκε για να βρει πιθανές θεραπείες για τους ιούς, αφού έμαθε για την ισπανική γρίπη του1918 και για το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τον ετήσιο εμβολιασμό εμβόλια και τα φάρμακα κατά της γρίπης που υπάρχουν ευρέως στην αγορά.

Με τον τίτλο, πλέον, της «Κορυφαίας νέας επιστήμονα των ΗΠΑ», η Ανίκα δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι με το μόριο το οποίο εντόπισε στο μικροσκόπιο, η έρευνα για τη συμπεριφορά και τα ενδεχόμενα τρωτά σημεία του κορωνοϊού μπορεί να επιταχυνθεί. Διότι με το συγκεκριμένο σωματίδιο, όταν ενωθεί με τις πρωτεϊνικές ακίδες, μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτή είναι ίσως μια πιθανή αφετηρία για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού αντιδότου για την επιδημία του COVID-19.

Η μέθοδος την οποία εφάρμοσε η Ανίκα Τσεμπρόλου στην έρευνά της συμπεριλάμβανε την παρατήρηση εκατομμυρίων μικροσκοπικών μορίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ξεκίνησε από τη μελέτη του ιού της γρίπης, πολύ γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι ο νέος κορωνοϊός αποτελούσε μια πολύ μεγάλη απειλή -και άρα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο μελέτης.

Δείτε ακόμα:

NASA: Μαθητής πήγε για πρακτική και ανακάλυψε πλανήτη

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!