Από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σχεδόν στο σύνολο των δήμων της Ελλάδας.

«Έχουν δρομολογηθεί όλα για να εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση πλέον σε 327 δήμους της χώρας και τούτο παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησε η χώρα μας φέτος. Για πέντε δήμους ιδιαίτερα πολυπληθείς, όπως είναι η Αθήνα, η Καλλιθέα, ο Ζωγράφου, η Νέα Σμύρνη και η Νεάπολη- Συκεών Θεσσαλονίκης, χρειάζεται παραπάνω χρόνος, καθότι υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανεύρεση ικανού αριθμού αιθουσών ή κατασκευής αυτών από τους αρμόδιους φορείς. Οι κατασκευές, όπως καταλαβαίνετε, φέτος είχαν πρόσθετες δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας», είπε η υπουργός Παιδείας.

Η Προσχολική Αγωγή σε άλλες χώρες

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μέτρα που είχε λάβει ο Πρόεδρος Obama για την καθολική –όχι υποχρεωτική!– φοίτηση των παιδιών στην προσχολική αγωγή (pre-K) είχαν προκαλέσει έντονο διάλογο και αντιπαραθέσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων , με τους γονείς να προβάλλουν το δικαίωμά τους στην συμμετοχή του παιδιού τους στα προσχολικά κέντρα . Ο διάλογος ανέδειξε διαστάσεις και προβληματισμούς που αφορούν το δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν οι ίδιοι εάν θα εντάξουν τα παιδιά τους σε δομές προσχολικής αγωγής .

Στην Αυστραλία, η οποία έχει ένα ενισχυμένο σύστημα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, εναπόκειται τη δικαιοδοσία του γονέα η συμμετοχή του παιδιού ηλικίας 4 χρόνων σε δομές προσχολικής αγωγής .

Στη Νέα Ζηλανδία ισχύει το ίδιο.

Στη Φινλανδία, όπου έχει αναπτυχθεί ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό σύστημα, τα παιδιά δεν πηγαίνουν υποχρεωτικά στο σχολείο πριν την ηλικία των έξι (6) χρόνων! Εκεί, έχει αναπτυχθεί ένα υποδειγματικό, επίσης, σύστημα παροχών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ενιαίο για παιδιά ηλικίας 0-6 ετών, χωρίς υποχρεωτική φοίτηση, το οποίο πρόσφατα πέρασε στην εποπτεία του υπουργείου παιδείας.

Στη Μεγάλη Βρετανία ήδη από το 2009 εκφράστηκαν σοβαροί και έντονοι προβληματισμοί για το αν η έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών έχει θετικά οφέλη για την ανάπτυξη και την ομαλή σχολική πορεία των παιδιών. Η κυβέρνηση δέχθηκε σοβαρή πίεση από ομάδες διανοουμένων και σημαντικών προσώπων της βρετανικής ακαδημαϊκής και πολιτικής σκηνής να προχωρήσει σε αλλαγές του εκπαιδευτικού αυτού πλαισίου προκειμένου «να δοθεί χρόνος στα παιδιά να αναπτυχθούν ομαλά» και οι οποίοι ζητούν να παραταθεί η περίοδος της άτυπης, προσχολικής περιόδου όπου η έμφαση δίδεται στο παιχνίδι, έως την ηλικία των 7 ετών αντί των 4 ετών που είναι σήμερα . Ανάλογος προβληματισμός διαπιστώνεται και σε άλλα κράτη που υιοθετούν ανάλογα μοντέλα και ως συνέπεια των σχετικών εκπαιδευτικών ερευνών και της κεκτημένης πλέον εμπειρίας απομακρύνονται από το συγκεκριμένο μοντέλο.

Δείτε επίσης:

Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!