Σήμερα θα σας παρουσιάσω τo παραμύθι “Οι Ψηλοκάραβοι” της Γεωργίας Γαλανοπούλου που ξεχώρισα και έγινε το αγαπημένο μου!

* Γράφει η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου 

 

Περιεχόμενο

Ένας εγωιστής βασιλιάς κλεισμένος στον μικρόκοσμο του, ενδιαφέρεται μόνο για ό,τι θα του πουν οι παρατρεχάμενοι του και πως θα ζήσει ο ίδιος καλύτερα εις βάρος του λαού του. Η χώρα πεθαίνει, οι γέροι κρίνονται βάρος και εξορίζονται. Παίρνουν όμως μαζί και τις ιστορίες, τη φροντίδα και την αγάπη τους. Πώς είναι άραγε να μεγαλώνει κανείς χωρίς τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, τα χάδια και τα κανακέματα; Τι θα γίνει όμως όταν το παρελθόν εμφανίζεται στο παρόν και το μέλλον γιατί είναι η κλωστή που όλα τα συνδέει;

Περισσότερα Στοιχεία

Μια υπέροχη ιστορία γραμμένη από την εξαιρετική πένα της Γεωργίας Γαλανοπούλου και δεμένη με την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού, φέρνει στον αναγνώστη την αίγλη των παλιών παραδοσιακών παραμυθιών. “Οι Ψηλοκάραβοι” είναι μια τόσο έξυπνη και όμορφη ιστορία, διαχρονική και αλληγορική που θα συνεπάρει τον καθένα ανεξαρτήτως ηλικίας. Την κατατάσσω μάλιστα μαζί με “Το παραμύθι χωρίς όνομα” της Πηνελόπη Δέλτα στα αγαπημένα μου. Είχα καιρό να διαβάσω κάτι της κατηγορίας της που νόμιζα ότι εκλείπει. Το βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –  Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ που του αποδόθηκε είναι το λιγότερο που του αξίζει. Το σίγουρο είναι ότι μετά από αυτό σίγουρα θα ψάξεις και άλλα βιβλία της Γαλανοπούλου (θα πρότεινα “Το αγόρι που ζωγράφιζε πουλιά” & “Ο Βόρακας, ο κόρακας και η σονάτα της Φανής”). Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι η συγγραφέας το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο “Πηνελόπης Δέλτα” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου που απονέμεται σε συγγραφέα παιδικού βιβλίου για το σύνολο του έργου του.

“Οι Ψηλοκάραβοι” της Γεωργίας Γαλανοπούλου

Από το οπισθόφυλλο:

Τι να ’ταν οι Ψηλοκάραβοι; Να ’ταν κακούργοι; Να ’ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές; Και γιατί ήταν καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι; Τα παιδιά της ιστορίας ήθελαν να μάθουν, μα κάθε φορά που ρωτούσαν τους μεγαλύτερους έπαιρναν για απάντηση τη σιωπή τους. Και σαν με το σούρουπο ένα παράξενο τραγούδι αντιλαλούσε στο λιμάνι και στις πλατείες της μικρής τους χώρας, έτρεχαν φοβισμένα στα σπίτια τους να κρυφτούν. Μια ιστορία αλληγορική για μικρούς και μεγάλους, δοσμένη με την τέχνη των παλιών παραμυθιών.

Δείτε επίσης:

Βιβλιοπαρουσίαση: “Ο ζωγράφος του δάσους” του Frederick Mansot

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!