Όσο οι συζητήσεις σχετικά με την επιλογή της μάσκας συνεχίζονται ειδικά τώρα που επιβάλλεται εκ νέου η χρήση της, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουαλίας χρησιμοποίησαν ένα σύστημα φωτισμού LED και μία κάμερα υψηλής ανάλυσης για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μασκών. “Εάν δεν είστε σίγουροι ότι φοράτε μία μάσκα που αξίζει και σας προστατεύει ή αν θέλετε να φορέσετε μια μάσκα και δεν γνωρίζετε τον τύπο της μάσκας που θα πρέπει να επιλέξετε η νέα έρευνα θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε”, λένε οι επιστήμονες. Παρακολουθούν βίντεο από ανθρώπους να μιλούν, να βήχουν και να φτερνίζονται. Στην μία περίπτωση ο άνθρωπος δεν φορούσε μάσκα, στις άλλες δύο φορούσαν δύο διαφορετικά είδη από υφασμάτινες μάσκες και στην τελευταία, ο άνθρωπος φορούσε μία χειρουργική μάσκα.

Το πείραμα αποκάλυψε ότι η χειρουργική μάσκα ήταν η πιο αποτελεσματική στο να εμποδίζει τα σταγονίδια όταν ένας άνθρωπος μιλούσε, έβηχε ή φτερνιζόταν. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η αμέσως καλύτερη επιλογή μετά την χειρουργική είναι η υφασμάτινη. Και προφανώς εάν αποτελείται από περισσότερα στρώματα ακόμη καλύτερα.

Image credits: UNSW

Για να καταγράψουν το πείραμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία κάμερα υψηλής ανάλυσης και ένα LED σύστημα φωτισμού το οποίο τους επέτρεπε να οπτικοποιήσουν τα σταγονίδια τα οποία δεν θα μπορούσαν να δουν με άλλο τρόπο. Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι με την ομιλία επίσης εκτοξεύονται σταγονίδια. Φυσιολογικά, ο βήχας και το φτέρνισμα παράγουν ακόμη περισσότερα.

Image credits: UNSW

Ένα από τα πράγματα που το πείραμα βοήθησε επίσης να δούμε είναι ότι ενώ η υφασμάτινη μάσκα με ένα στρώμα υφάσματος μπορεί να μειώσει την εξάπλωση των σταγονιδίων , δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή με τα δύο στρώματα και σίγουρα όχι όσο η χειρουργική. Ωστόσο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μία μάσκα με 12 στρώματα υφάσματος είναι τόσο προστατευτική όσο η χειρουργική μάσκα. Επίσης προτείνουν εάν δεν μπορούμε να προμηθευτούμε μία χειρουργική να ράψουμε μία με τρία στρώματα υφάσματος τουλάχιστον, να χρησιμοποιήσουμε αδιάβροχο ύφασμα για το εξωτερικό στρώμα και η επιλογή υφάσματος να είναι ανάμεσα σε βαμβάκι-μετάξι, βαμβάκι- σιφόν, βαμβάκι- πετσετέ, δηλαδή υφάσματα που παρέχουν καλύτερο φιλτράρισμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το πείραμα εδώ:

Διαβάστε επίσης:

Τρία προβλήματα που προκαλεί η μάσκα και η λύση τους (video)

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!