a

Το πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης «Τρώω, παίζω, μαθαίνω παρέα με τους Διατροφοήρωες» είναι μια καινοτόμος προσπάθεια εκμάθησης υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών στα παιδιά. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, οι δημιουργοί και επιστημονικές υπεύθυνες του διατροφικού εργαστηρίου, διατροφολόγοι Γεωργία Ονταμπάσογλου και Μαρκέλλα Β. Μπαϊρακτάρη μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες! 

Θα ήθελα να μου πείτε πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του διατροφικού εργαστηρίου «Τρώω, παίζω, μαθαίνω παρέα με τους διατροφοήρωες».

Η αγάπη μας για τα παιδιά και το αυξημένο ενδιαφέρον των γονιών στις μέρες μας για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών τους, όπως και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μας οδήγησαν στη δημιουργία του διατροφικού εργαστηρίου. Σκοπός μας η εκμάθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά.

Θεωρείτε πως η υγιεινή διατροφή είναι κάτι που μαθαίνεται και μάλιστα είναι καλύτερο να γίνει σε μικρή ηλικία;

Εννοείται! Τα παιδιά μιμούνται τους δικούς τους ανθρώπους και όλους όσους εμπιστεύονται. Όσο πιο νωρίς ένα παιδί αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες τόσο πιο γερές βάσεις θέτει για μια υγιή ενήλικη ζωή.

Η σωστή διατροφή σε παιδιά και εφήβους είναι καθοριστική για την ανάπτυξή τους. Πού αλλού τους βοηθά;

Τα παιδιά και οι έφηβοι ακολουθώντας μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή εξασφαλίζουν:

 • Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου
 • Επιθυμητό βάρος κι ύψος ανάπτυξης
 • Καλύτερη απόδοση στο σχολείο
 • Μέγιστες επιδόσεις στις αθλητικές τους δραστηριότητες
 • Ποιοτικότερος ύπνος
 • Διάθεση για παιχνίδι και δημιουργία

Μιλήστε μου για τα τρία εργαστήρια και τι ακριβώς μαθαίνουν στα παιδιά οι Διατροφοήρωες;

Στα εργαστήρια εισάγουμε τις έννοιες της υγιεινής διατροφής. Οι Διατροφοήρωες με διαδραστικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι κινητοποιούν τα παιδιά να μάθουν απλά πράγματα όπως:

 • Την αξία της καθημερινής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
 • Να επιλέγουν υγιεινές τροφές, αποφεύγοντας παράλληλα τη συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών
 • Να συνδυάζουν σωστά τροφές από όλες τις ομάδες δημιουργώντας ένα πλήρες και ισορροπημένο πιάτο
 • Να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και υφές
 • Να πειραματίζονται ως μικροί σεφ κάνοντας τα πρώτα βήματά τους στην κουζίνα

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται τα εργαστήρια και πού μπορούν να πραγματοποιηθούν;

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών αλλά και σε εφήβους. Μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε δομή μπορεί να φιλοξενήσει μια ομάδα 15-20 παιδιών, όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, αθλητικές ακαδημίες, παιδότοποι, χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, γενικά όπου τα παιδιά μας πηγαίνουν για να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο.

Θα ήθελα να θυμηθείτε μία αστεία ή μία συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

Χα, χα, πολλές!! Μία από τις στιγμές που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμα μας είναι όταν μετά το τέλος ενός εργαστηρίου σε έναν παιδικό σταθμό ήρθε ένα τετράχρονο κοριτσάκι, μας αγκάλιασε και μας είπε: «Κυρία σήμερα πέρασα υπέροχα, θέλετε να έρθετε και στο σπίτι μου;;;»

Ποια ήταν η στιγμή που νιώσατε δικαιωμένες για το πρόγραμμα που σχεδιάσατε;

Δικαίωση αισθανόμαστε μετά το τέλος κάθε συνάντησης μας με τα παιδιά, από τα χαμόγελα και την αγάπη που εισπράττουμε. Ιδιαίτερα περήφανες για την απήχηση που έχει το πρόγραμμά μας αισθανόμαστε όταν μαθαίνουμε από τους γονείς ότι τα παιδιά επιστρέφοντας σπίτι τους κινητοποιούν για αλλαγές στη διατροφή τους και γίνονται οι δάσκαλοί τους.

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί σ’ εσάς ώστε να σας προτείνει συνεργασία;

Άτομα που διευθύνουν ή δουλεύουν σε όλους τους χώρους που προαναφέραμε (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, αθλητικές ακαδημίες, παιδότοποι, χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών) αλλά και γονείς που θέλουν να κάνουν ένα διαφορετικό πάρτι γενεθλίων για τα παιδιά τους. Καλέστε μας για να συζητήσουμε παρέα πως θα μπορούσαμε να οργανώσουμε τα εργαστήρια στο χώρο που σας ενδιαφέρει!

Διαβάστε επίσης: 

Διατροφικό εργαστήριο «Τρώω, παίζω, μαθαίνω παρέα με τους διατροφοήρωες»!

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.