Όλες οι μητέρες είναι σούπερ- μαμάδες αφού καταφέρνουν να φροντίσουν τα μωρά τους, το σπίτι, την καριέρα. Έχουν καταφέρει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ακόμη και αν αυτό είναι εξουθενωτικό για τις ίδιες μερικές φορές. Όταν αυτό συμβαίνει υποφέρουν από το σύνδρομο αλλά πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν ότι το έχουν.Όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα, τότε έρχεται αντιμέτωπη με τον τρόμο του να κάνει τα πάντα σωστά και στην ώρα τους. Όσο όμως περνάει ο καιρός αυτό το συναίσθημα ξεκινάει να φθίνει και οι ευθύνες διαμοιράζονται και στους άλλους. Έτσι βιώνει λιγότερη πίεση.

Τι γίνεται όμως με τις μητέρες που δεν το μαθαίνουν ποτέ αυτό; Αυτές δυστυχώς δεν νιώθουν ποτέ ικανοποιημένες με όσα και αν καταφέρνουν. Σαν κατάληξη βιώνουν μια σειρά από συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Τι είναι το σύνδρομο της σούπερ- μαμάς;

Ξεκάθαρα και απλά το σύνδρομο της σούπερ- μαμάς είναι όταν μία μητέρα παίρνει όλες τις ευθύνες των παιδιών, του σπιτιού και της δουλειάς αρνούμενη να ζητήσει βοήθεια. Ακόμη και όταν είναι πλήρως εξουθενωμένη, η σούπερ μαμά αρνείται να σταματήσει. Άσχετα με το πόσο μικρά είναι τα καθήκοντα που έχει να κάνει πιστεύει ότι αν κάποιος άλλος τα κάνει όχι μόνο δεν θα τα κάνει καλά αλλά δεν θα εκπληρώσει σωστά και τον ρόλο της σαν μητέρα.

Το σύνδρομο μπορεί να το βιώσει κάθε μητέρα άσχετα με το αν είναι εργαζόμενη ή όχι. Απλά διαφέρει ο τρόπος που θα το βιώσει.

Για παράδειγμα, πολλές από τις μητέρες που μένουν στο σπίτι βιώνουν το σύνδρομο γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού ενώ μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Αυτές οι μητέρες θέλουν να είναι σίγουρες ότι τα παιδιά τους ασχολούνται με όλες τις δραστηριότητες και έχουν τα πιο σύγχρονα επιμορφωτικά εργαλεία.

Οι εργαζόμενες μητέρες από την άλλη πλευρά ίσως αρνούνται να αφήσουν οποιονδήποτε άλλο εκτός από τις ίδιες να φροντίσει τα παιδιά. Αυτό γιατί αισθάνονται ότι επειδή λείπουν από το σπίτι κάποιες ώρες της ημέρας είναι υπεύθυνες τις υπόλοιπες ώρες να φροντίσουν κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά, τις δραστηριότητες, το παιχνίδι και όλες τις ρουτίνες.

Συμπτώματα από το σύνδρομο της σούπερ-μαμάς

Όλες οι μητέρες θα εκτεθούν στα συμπτώματα της σούπερ- μαμάς αργά ή γρήγορα. Ωστόσο αυτές που ήδη το έχουν θα αντιμετωπίσουν συμπτώματα τα οποία δεν φαίνεται να μειώνονται με τον καιρό.

Θυμός

Καθώς η μητέρα νιώθει ότι πρέπει να τα κάνει όλα μόνη της, αισθάνεται θυμωμένη προς αυτούς που δεν προσφέρονται να βοηθήσουν. Επειδή οι άλλοι δεν καθαρίζουν, φροντίζουν τα παιδιά ή δεν είναι γενικά παραγωγικοί ο θυμός τις καταλαμβάνει. Σαν κατάληξη η μνησικακία αρχίζει να φωλιάζει μέσα τους.

Κατηγορίες

Όταν κάτι γίνεται αλλά όχι με τον τρόπο που θα το είχε κάνει η σούπερ- μαμά, έρχεται η κατηγορία και το φταίξιμο προς τον άνθρωπο που το έκανε καθώς της προκαλεί περισσότερη δουλειά από αυτή που θα έπρεπε κανονικά να κάνει.

Το φταίξιμο μπορεί επίσης να ξεκινήσει όταν η σούπερ- μαμά νιώσει ότι δεν πετυχαίνει όλους τους στόχους της καθώς δεν έχει αρκετή βοήθεια από τους άλλους στις δουλειές του σπιτιού.

Κριτική

Η σούπερ- μαμά δεν θέλει την κριτική, εποικοδομητική ή μη. Νιώθει ότι δέχεται επίθεση όχι γι’ αυτά που έχει κάνει αλλά γι’ αυτά που δεν έχει πετύχει. Και όταν οι άλλοι προσφέρονται να βοηθήσουν αισθάνεται τη βοήθεια σαν κριτική σε αυτά που δεν έκανε μόνη της.

Κατάθλιψη

Όταν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται καθημερινά μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί η σούπερ- μαμά αισθάνεται ότι όλες οι μαμάδες μπορούν να πετύχουν τους στόχους της εκτός από την ίδια. Και όχι μόνο μπορούν να τα καταφέρουν αλλά είναι και εύκολα γι’ αυτές.

Εξουθένωση

Παίρνοντας το βάρος του κόσμου στους ώμους τους καθημερινά είναι λογικό να αισθάνεται εξουθενωμένη καθημερινά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μητέρες από τη φύση τους δεν παίρνουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Ματαίωση

Η ματαίωση και η απογοήτευση μπορούν να κατακλύσουν τη σούπερ- μαμά για πλήθος λόγων. Για όσα δεν κατάφερε να κάνει, παρατηρώντας τους άλλους να είναι παραγωγικοί και η λίστα όλο και μεγαλώνει.

Πώς να διαχειριστείς το σύνδρομο της σούπερ-μαμάς;

Mothers can overcome supermom syndrome by letting go and delegating
via PIXNIO

Αρχικά η συνειδητοποίηση ότι καμία μητέρα δεν μπορεί να τα κάνει όλα και στη συνέχεια αφήνοντας στην άκρη τη σκέψη ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνη.

Το πρώτο πράγμα το οποίο χρειάζεται να κάνουν οι μητέρες είναι να θέσουν προτεραιότητες με βάση αυτά που πρέπει πράγματι να γίνουν σε μία μέρα. Αυτοί είναι οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν. Δεν είναι όλα απαραίτητα για να κάνουν την οικογένεια χαρούμενη και υγιή.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάται ποια είναι η γυναίκα πίσω από την σούπερ- μαμά.

Οι γυναίκες χρειάζεται να δημιουργήσουν χρόνο για τον εαυτό τους έτσι ώστε να νιώσουν ότι βρίσκουν και πάλι την ενέργειά τους και νιώθουν παρούσες όταν περνούν χρόνο με την οικογένειά τους. Οι μητέρες πρέπει να βρουν τι είναι αυτό που τις ολοκληρώνει και να μην προσδιορίζονται μόνο σαν εργαζόμενες μητέρες ή μητέρες που μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ξεχνώντας τα ενδιαφέροντά τους.

Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμη:

Η μαμά είναι η πρώτη και καλύτερη δασκάλα των παιδιών – Δείτε τους λόγους