Ο καφές είναι από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Σε αυτό παίζει ρόλο ότι κρύβει μέσα του ουσίες που οδηγούν στον εθισμό αλλά και γιατί όλοι μας τον χρειαζόμαστε για να μας τονώσει το πρωί και να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Γι’ αυτό το λόγο και για να κάνει την πρόσβαση σε μια κούπα καφέ πιο εύκολη η Starbucks άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της κατάστημα στην Ιαπωνία το οποίο εξυπηρετεί τους κωφούς και τα άτομα με περιορισμένη ακοή. Το κατάστημα αυτό είναι το πέμπτο στο είδος του και άνοιξε στην πόλη Kunitachi, δυτικά του Τόκιο που έχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με μειωμένη ακοή.

Σκοπεύει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, προωθώντας την ποικιλομορφία και την προσβασιμότητα στον καθένα και στα άτομα με μειωμένη ομιλία ή ακοή όσο τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τον καφέ τους χαλαρά. Λέγεται ότι το κατάστημα θα έχει 19 υπαλλήλους με μειωμένη ακοή οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους κωφούς πελάτες.

“Τα Starbucks προσλαμβάνουν κωφούς και βαρήκοους υπαλλήλους από τη στιγμή που άνοιξαν στην Ιαπωνία το 1996, και αυτό έχει μεγάλη σημασία στις κοινότητές τους. Εμπνευσμένοι από το πάθος τους, δημιουργήσαμε το κατάστημα σαν ένα μέρος στο οποίο οι συνεργάτες μας και οι πελάτες μας μπορούν να μείνουν αυθεντικοί και να εμπνευστούν” είπε ο CEO των Starbucks στην Ιαπωνία.

Αν και το καφέ απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έχουν δυσκολίες στην ακοή και στην ομιλία, είναι ανοιχτό προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα με το αν αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία. Υπάρχει ένας κατάλογος στον οποίο μπορείς να σημειώσεις την παραγγελία σου έτσι ώστε να διευκολύνεται η συνομιλία και για τους πελάτες που δεν γνωρίζουν την νοηματική.

Τα Starbucks  έχουν αντίστοιχα καταστήματα στην Ουάσιγκτον, την Κίνα και την Μαλαισία. Το πρώτο κατάστημα που η επικοινωνία γίνεται στη νοηματική δημιουργήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία το 2016.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , εκτιμάται ότι γύρω στα 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προβλήματα ακοής. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αριθμοί πιθανόν να διπλασιαστούν στα επόμενα 30 χρόνια.

 

Δείτε επίσης:

Μια ολόκληρη γειτονιά έμαθε νοηματική για να επικοινωνήσει με τον κωφό γείτονα (video)

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!