a

Αυτό το Σαββατοκύριακο ελάτε -μικροί και μεγάλοι-  να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνατότητες που έχει μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες, αυτή του καφέ! 

Με στόχο τη διαμόρφωση νέων συνηθειών και την παραγωγή  βιοενέργειας, το στερεό υπόλειμμα του καφέ από επαγγελματικούς χώρους εστίασης συλλέγεται σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς και μετατρέπεται από απόρριμμα σε μια πολύτιμη πρώτη ύλη! Ένα έργο που ξεκίνησε συστηματικά πέρσι τον Σεπτέμβρη και κάνει  -για πρώτη φορά στη χώρα μας- πραγματικότητα τη συμμετοχική ανακύκλωση καφέ!

Αυτό το Σάββατο 23/10, 13:00-17:00 και την Κυριακή 24/10, 12:00-16:00 θα βρείτε το κάΦσιμο στο 4ο Thessaloniki Street Food Festival στην είσοδο της ΔΕΘ, μαζί με το ηλεκτροκίνητο βανάκι και τους χαρακτηριστικούς κάδους συλλογή! Με σύνθημα “κλείσε τον κύκλο”, το εγχείρημα κάΦσιμο διατηρεί καθαρά κοινωνικό πρόσημο και επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλους τους πολίτες να κλείσουν τον κύκλο της ζωής του καφέ! 

KIDOT Corner 

Και όσο οι μεγάλοι θα μιλάνε με καφέ για τον καφέ, η ομάδα του KIDOT αναλαμβάνει  “δράση” με τρεις παράλληλες δραστηριότητες για τα παιδιά. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε με βιωματικό τρόπο τα παιδιά για τις αξίες της κυκλικής οικονομίας και της επανάχρησης του καφέ. Με Παιδική Ζωγραφική και οδηγό και φαντασία, Κατασκευή χάρτινης φιγούρας και Κηπουρική με υπολείμματα καφέ, τα παιδιά θα αντιληφθούν πώς μία καθημερινή συνήθεια των γονιών – ο καφές – μπορεί ν’ αποτελέσει εύκολα αφορμή για ανακύκλωση, καθώς και τη σπουδαιότητα της κυκλικής οικονομίας, αφού κλείνοντας τον κύκλο, ο καφές μετατρέπεται σε ενέργεια!

Λίγα λόγια για τις δράσεις: 

Παιδική Ζωγραφική με οδηγό και φαντασία | “Ανακαλύπτουμε τον κύκλο του καφέ, ζωγραφίζοντας παρέα”

Πότε: Σάββατο 23 Οκτωβρίου 13.00 – 17.00 / Κυριακή 24 Οκτωβρίου 12.00 – 16.00

Για παιδιά ηλικίας: 5+

Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τον μοναδικό, γευστικό και πρωτότυπο «κύκλο του καφέ»!  Έτοιμοι να δούμε ένα μαγικό ταξίδι, που ξεκινάει από ένα τόσο δα μικρό σποράκι που μας χαρίζει το αγαπημένο ρόφημα της μαμάς και του μπαμπά και καταλήγει φυσικά… παντού! Μέσα από υπέροχες εικόνες, θα εμπνευστούμε και βήμα-βήμα θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο puzzle από χρώματα, φαντασία, μάθηση, έμπνευση και φυσικά γνώση για τον «πράσινο» κύκλο που μας χαρίζει ο καφές!  Ελάτε να ζωγραφίσετε μαζί μας και να μάθετε τον προορισμό που βρίσκεται γύρω μας! Σας περιμένουμε όλους! 

Κατασκευή χάρτινης φιγούρας | “Εσύ γνωρίζεις τον Coffee Man?”

Πότε: Σάββατο 23 Οκτωβρίου 13.00 – 15.00 / Κυριακή 24 Οκτωβρίου 14.00 – 16.00

Για παιδιά ηλικίας: 4 -10 ετών

«Είμαι από τους πιο νόστιμους σπόρους και μαζί θα αλλάξουμε τους όρους. Φτιάχνω καφέ ωραίο και μυρωδάτο αλλά αξιοποίησε και ό,τι βρεις στον πάτο. Ονειρεύομαι τη ζωή μου κυκλική ας γίνουμε κοινωνία οικολογική».  Αυτό είναι το μήνυμα του Coffee Man και κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τον δικό του Coffee Man! Χρησιμοποιώντας απλά υλικά και φαντασία τα παιδιά θα δημιουργήσουν τον δικό τους super  ήρωα και θα καταγράψουν τις σκέψεις τους. 

Κηπουρική με υπολείμματα καφέ | “Ο κύκλος ζωής του καφέ”

Πότε: Σάββατο 23 Οκτωβρίου 14.00 – 16.00 / Κυριακή 24 Οκτωβρίου 15.00 – 17.00

Για παιδιά ηλικίας:  4-104 ετών

Ώρα για καφέ, ώρα για κηπουρική! Φυτεύουμε σπόρους, αναμειγνύουμε χώμα και υπόλειμμα καφέ, ρίχνουμε νεράκι και βλέπουμε το φυτό μας να αναπτύσσεται σωστά. Με το σύνθημα “τίποτα δεν πάει χαμένο, τίποτα δεν πετιέται”, η κυκλική οικονομία έρχεται στο προσκήνιο για να δώσει λύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη και στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Μέσα από το στερεό υπόλειμμα του καφέ (εσπρέσο, γαλλικός, ελληνικός καφές) γίνεται γνωστό πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει ένα νέο  προς ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση προϊόν  από το οποίο μπορεί να παραχθεί ένα αληθινά βιώσιμο βιοκαύσιμο.  Ανακαλύπτουμε όλοι μαζί, λοιπόν, πώς μπορούμε να κάνουμε τον καφέ φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Γνωρίζετε ότι το κάΦσιμο  συλλέγει πλέον και το οικιακό υπόλειμμα του καφέ σας;

Απολαύστε το αγαπημένο σας ρόφημα και στη συνέχεια, αντί να πετάξετε στα σκουπίδια το υπόλειμμα, μαζέψτε το και φέρτε το στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο! Σας περιμένουμε ώστε να βοηθήσουμε συλλογικά και ατομικά στη μείωση των οργανικών μας υπολειμμάτων από τις χωματερές! 

Έτσι, η δική σας ενέργεια γίνεται ενέργεια για τον πλανήτη!

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.