Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολα μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων Edu-Larp.

* Γράφει η Θεοδοσίου Μαρία Εκπαιδευτικός Bs’c Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ και Co-founder of AeliaPath Center for Holistic & Experiential Learning

Οι περισσότεροι παιδαγωγοί πιστεύουν στην αξία της διδασκαλίας μέσα από το παιχνίδι, αλλά δεν τους είναι εύκολο να το εφαρμόσουν στην πράξη. Ένας από τους ορισμούς που μπορούμε να δώσουμε είναι πως το παιχνίδι αποτελεί μια ποικιλία δραστηριοτήτων  που τα παιδιά φέρνουν σε πέρας από προσωπικό ενδιαφέρον για να διασκεδάσουν. Το παιχνίδι δεν πρέπει να περιορίζεται από αυστηρά όρια, αντίθετα θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να πετύχει τους δικούς του στόχους. Το παιχνίδι για το παιδί πάντοτε έχει ένα σκοπό. Ένα παιδί που μπορεί να παίζει με ένα κουβαδάκι γεμάτο νερό και να ρίχνει το νερό φαινομενικά άσκοπα μπορεί να εξασκεί μια καινούρια δεξιότητα, μπορεί να έχει δει ένα καταρράκτη και να ξαναζεί την εμπειρία ή να νιώθει άγχος και να προσπαθεί να χαλαρώσει μέσα από αυτή τη διαδικασία. O σκοπός δεν είναι πάντοτε εμφανής στους ενήλικες και τα αποτελέσματα δεν αποτελούν τεκμήριο μάθησης, όπως συμβαίνει με μια άσκηση που θα λύσει στο χαρτί.

Μια κατηγορία παιχνιδιών είναι τα παιχνίδια ρόλων. Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν προσομοίωση μιας πραγματικής ή φανταστικής κατάστασης, ενός γεγονότος ή προβλήματος όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βρουν λύση. Είναι ένας τρόπος να εξερευνούν τα παιδιά τον κόσμο των ενηλίκων, αλλά και πολλές πτυχές τους ίδιου τους του εαυτού. Αποκτούν δεξιότητες γλωσσικές & κοινωνικές, ανακαλύπτουν τις ηγετικές τους ικανότητες και αναπτύσσουν την φαντασία τους.

Ένα είδος παιχνιδιών ρόλου είναι το εκπαιδευτικό ζωντανό παιχνίδι ρόλων Edu-Larp (Educational Live Action Role Playing). Η μέθοδος Larp γεννήθηκε μέσα από τον κόσμο της φαντασίας. Οι συμμετέχοντες δεν φαντάζονται απλώς ότι ψάχνουν για ένα θησαυρό, αλλά φορούν τη στολή και ενεργούν ως ιππότες για να αναζητήσουν πραγματικά το θησαυρό μέσα στο δάσος. Σήμερα υπάρχουν αρκετές εφαρμογές της μεθόδου αυτής στο διδακτικό και κοινωνικο-εκπαιδευτικό πεδίο, αρκετές για να προσδιοριστεί αυτός ο τύπος παιχνιδιών ως συγκεκριμένη κατηγορία.

Γίνεται φανερό  από τις έρευνες ότι τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό ζωντανό παιχνίδι ρόλων όπου έχουν την δυνατότητα να φορούν κοστούμια/στολές άλλων εποχών και να υποδύονται πρόσωπα της εποχής,  να μάθουν με τρόπο ουσιαστικό, όχι απλώς βλέποντας ή ακούγοντας αλλά δρώντας. Τους προκαλεί το ενδιαφέρον και δίνει κίνητρο να μάθουν διασκεδάζοντας. Οι συμμετέχοντες-παίκτες κινητοποιούνται συναισθηματικά βιώνοντας την εμπειρία και τους χαρακτήρες που ο καθένας αναλαμβάνει, σε βάθος. Αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και έρχονται σε επικοινωνία καλλιεργώντας τις γλωσσικές τους  ικανότητες  και ενεργοποιώντας την ενσυναίσθηση. Η χρήση της εκπαιδευτικής μεθόδου Edu-Larp κινητοποιεί το σώμα και το νου των συμμετεχόντων-παικτών.

* Περισσότερα θέματα σχετικά με την Εκπαίδευση μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη κατηγορία του KIDOTmou.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!