Οι μαμάδες από τη στιγμή που θα αποκτήσουν και αυτό τον τίτλο ανάμεσα σε όλους τους άλλους έρχονται αντιμέτωπες με πολλές ακόμη προκλήσεις. Τα συναισθήματα πολλά και ανάμικτα καθημερινά. Η χαρά που μπορεί να προκαλέσει ένα πρωινό χαμόγελο του παιδιού μπορεί γρήγορα να αντικατασταθεί από το άγχος του να καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα τα άγχη και οι προκλήσεις, στον σύγχρονο κόσμο των social media βομβαρδίζονται καθημερινά και με τους “κατάλληλους” τρόπους που θα τους αποδώσουν έναν ακόμη τίτλο, αυτόν της “σωστής μητέρας”.Είναι γεγονός ότι πλέον μοιραζόμαστε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα πρώτα βήματα του παιδιού και όλα τα μικρά και μεγάλα του κατορθώματα, ξεχνάμε όμως να συζητήσουμε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μητρότητα.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια μητέρα αφιερώνει το 100% του σώματός της και το μεγαλύτερο μέρος της σκέψης της στις ανάγκες του παιδιού. Φτάνει μάλιστα συχνά στο σημείο να αμφιβάλλει για τον ρόλο της και να νιώθει ότι της ασκείται έντονη κριτική. Και αυτό γιατί;

Η υποστήριξη την οποία ενδεχομένως έχει ανάγκη θεωρείται αδυναμία, η κατάθλιψη που ενδεχομένως βιώνει αντιμετωπίζεται σαν αχαριστία και υπέρμετρος εγωισμός. 

Τα σκίτσα που ακολουθούν είναι της Jamina Bone, μιας μητέρας που μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της υπέφερε από επιλόχειο κατάθλιψη. Οι αρνητικές σκέψεις ήταν καθημερινές και φοβόταν ότι θα έκανε κακό στον εαυτό της και το μωρό της. Η απομόνωση τους πρώτους μήνες όπως και η έλλειψη ύπνου όσο και ο θάνατος της μητέρας της όσο η ίδια ήταν έγκυος ήταν παράγοντες που την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Κατάφερε ωστόσο να βγει από αυτή τη συνθήκη και δημιούργησε τα παρακάτω σκίτσα για όλες τις “Μη-τέλειες Μητέρες”.

Συνεχίζεις και είσαι Καλή Μητέρα ακόμη και αν:

     

 

 

 

   

 

   

 

 

Μην αφήσετε κανέναν να κρίνει τον πιο σημαντικό σας ρόλο. Μην αφήνετε τις ενοχές να σας κατατροπώσουν. Κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και συνεχίζετε!

Δείτε επίσης:

Mother Blaming: Η άλλη όψη της μητρότητας

 Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!