Η επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που σύμφωνα με ανακοινώσεις προηγείται παγκοσμίως στην έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι έμπνευση για όλες τις μαμάδες και role model που μας δίνει δύναμη! Έχουμε 10 λόγους που το αποδεικνύουν:
- Είναι 58 ετών, καταξιωμένη επιστήμονας που έχει αφιερωθεί στην έρευνα και στην ανάπτυξη εμβολίων για περισσότερα από 20 χρόνια.
- Αυτή τη στιγμή είναι η επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και κέρδισε τη διεθνή προσοχή καθώς εκείνη και η ομάδα της είναι πιο κοντά από κάθε άλλη ομάδα στη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
- Είναι μητέρα… τριδύμων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι 21 ετών και σπουδάζουν Βιοχημεία.
- Πώς κατάφερε να συνδυάσει τόσο επιτυχημένα καριέρα και οικογενειακή ζωή; Η απάντηση είναι απλή (αν και όχι τόσο συνηθισμένη): ο σύζυγός της παραιτήθηκε από την καριέρα του ώστε να αφοσιωθεί στο μεγάλωμα των τριών παιδιών.
- Σχετικά με την ισορροπία μεταξύ μητρότητας και καριέρας ήταν απόλυτα ειλικρινής: «Όταν γεννήθηκαν τα τρίδυμα, οι 18 μήνες άδειας μετ’ αποδοχών μου είχαν φανεί λίγοι. Τώρα που είμαι από την άλλη πλευρά, ως διευθύντρια εργαστηρίου, βλέπω ότι εάν ένα εργαστήριο έχει εξασφαλίσει μια τριετή χρηματοδότηση για κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα και κάποιος συνεργάτης του λείψει για 18 μήνες, θα κρατήσει ολόκληρη την ομάδα πίσω».
- Τα παιδιά της ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν εθελοντικά με μία από τις πειραματικές δοκιμές του εμβολίου που έφτιαξε η μαμά τους.
- Η… μαμά αυτή τη στιγμή εργάζεται όλη μέρα, ενώ κοιμάται ελάχιστα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ξυπνάει στις 04.00, εργάζεται από το σπίτι της και στη συνέχεια συνεχίζει στο εργαστήριό της στο οποίο φτάνει με ποδήλατο.
- Η Sarah Gilbert με την ομάδα της έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και την προσοχή των media, ωστόσο η ίδια το βλέπει περισσότερο ως αντιπερισπασμό κι όχι ως καταξίωση.
- Η ίδια είναι προσγειωμένη και ακόμα και στις δηλώσεις της όσον αφορά στις ελπίδες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: «Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2».
- Ωστόσο, είναι αισιόδοξη και υποστηρίζει τη δουλειά της: Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της εάν υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση, το εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως το Σεπτέμβριο και η αποτελεσματικότητά του θα φτάνει το 80%.
Διαβάστε επίσης: