Κ: Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου και κατάγομαι από την Αλεξανδρούπολη. Ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη από το 2000. Είναι ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός. Με το Δημήτρη είμαστε νέοι γονείς, έχουμε τον Αλκίνοο που είναι ενός έτους και την Λευκή την σκυλίτσα μας. Και με την Ευρώπη επίσης είμαστε νέοι «γονείς» έχουμε το ACTini2 που είναι σχεδόν ενός έτους.

Ε: Ονομάζομαι Ευρώπη Αργυροπούλου γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι παντρεμένη και τον Κωστή και έχουμε ένα αγοράκι 2 χρονών τον Ορέστη. Είμαι ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός και συνδημιουργός – με την Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου – της Ομάδας Θεατρικού Παιχνιδιού ACTini2.

 

 

Πότε μπήκε το θέατρο στη ζωή σας και πως προέκυψε;

Κ: Πάντα υπήρχε μέσα μου αυτή η επιθυμία από πολύ μικρή. Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν το θέατρο, αλλά δεν μπορούσα να το ονομάσω τότε. Στην οικογένειά μου δεν υπήρχε κάποιος «καλλιτέχνης» και δεν τολμούσα ποτέ να σκεφτώ ότι μπορώ να γίνω ηθοποιός. Σπούδασα οικονομολόγος. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε. Ήταν ενδιαφέρον και το έκανα συνειδητοποιημένη. Έχω δουλέψει σε πολλές εταιρίες και για αρκετά χρόνια. Πάντα όμως κάτι μου έλειπε. Στα 25 μου χρόνια τυχαία μια μέρα είδα σε ένα περιοδικό μια διαφήμιση της Ανώτερης Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς», και είπα «τι κάνουν άραγε εκεί, θα πάω». Από την πρώτη στιγμή ένιωσα οικογένεια. Στο θέατρο βρήκα τον εαυτό μου.

Ε: Στην κλασική ερώτηση «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» απαντούσα ψυχολόγος ή κοινωνιολόγος. Στην πορεία βέβαια σπούδασα Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία – πέρασα και μια φάση που ήθελα να γίνω και φωτογράφος – αλλά ένα όνειρό μου που ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει είναι η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση. Το θέατρο – ενώ από μικρή ηλικία παρακολουθούσα παραστάσεις, cimena και έγραφα θεατρικά έργα με την κολλητή μου και παίζαμε! – εμφανίστηκε στη ζωή μου ουσιαστικά σε μεγαλύτερη ηλικία. Ξεκίνησα ερασιτεχνικά και εντελώς τυχαία σε ένα θεατρικό εργαστήρι το Θέατρο Παράθλαση και πολύ αργότερα συνειδητοποιημένη πια προχώρησα στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς». Νομίζω όμως ότι το θέατρο με έναν μαγικό τρόπο συγκεντρώνει όλους τους κόσμους μου και τα όνειρά μου.

 

Πότε δημιουργήθηκε το ACTini2 και ποιες ήταν οι σκέψεις πίσω απ’ αυτό πριν τη δημιουργία του;

Το ACTini2 είναι μια θεατρική φιλία που ξαναγεννήθηκε στην ανάγκη μας να κάνουμε το θέατρο παιχνίδι. Παίζω σημαίνει ψυχαγωγούμαι, διασκεδάζω, συμμετέχω σε κάτι ομαδικό και το θέατρο όλα αυτά τα αγκαλιάζει με τον καλύτερο τρόπο. Η αγάπη μας για το θέατρο και η λαχτάρα μας για παιχνίδι μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε αυτή την ξεχωριστή ομάδα θεατρικού παιχνιδιού.

 

Ποιες 5 λέξεις θα χρησιμοποιούσε η καθεμιά για να περιγράψει το ACTini2;

Κ: Παιχνίδι, Έκφραση, Φαντασία, Θέατρο, Αλήθεια

Ε: Επικοινωνώ, Ανακαλύπτω, Μοιράζομαι, Συνεργάζομαι, Δημιουργώ

 

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα προγράμματα και τα θεατρικά παιχνίδια που δημιουργείτε;

Ασχολούμαστε με τα παιδιά και ως ηθοποιοί και ως θεατροπαιδαγωγοί αρκετά χρόνια. Τα παιδιά έχουν έναν μαγικό τρόπο να εκφράζουν τις σκέψεις τους. Μέσα από τα μαθήματα εισπράττουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Τα ίδια τα παιδιά μας δείχνουν τα ενδιαφέροντά τους. Μπορεί να είναι μια εκδρομή, μια λογομαχία, ένας φόβος, μια καινούργια ανακάλυψη. Αν εμπιστευτείς τα παιδιά και χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης θα σου αποκαλυφθούν από μόνα τους.

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα ή μια δράση;

Όλες τις δράσεις μας τις προσέχουμε και τις φροντίζουμε το ίδιο είτε είναι μια δράση για ένα παιδικό πάρτι είτε μια δραστηριότητα για κάποια εταιρική εκδήλωση. Δεν βάζουμε χρονικούς περιορισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διασκεδάζουμε πάρα πολύ και κάθε φορά είναι χρόνος δημιουργικός και ευκαιρία για παιχνίδι.

 

Πώς θα μπορούσε το θεατρικό παιχνίδι να μπει πιο ενεργά στη ζωή τω παιδιών;

Όλοι μας όταν ήμασταν παιδιά φτιάχναμε φανταστικούς κόσμους και ταξιδεύαμε και παίζαμε. Γεννιόμαστε θεατρίνοι. Όσο μεγαλώνουμε δυστυχώς το ξεχνάμε και το χάνουμε αυτό το χάρισμα. Η πρώτη προσπάθεια των παιδιών να επικοινωνήσουν με τον κόσμο είναι το παιχνίδι. Κι εμείς ως γονείς και ως κοινωνία τι κάνουμε; Τους το κόβουμε για να μάθουν άλλα πράγματα αντί να τους βοηθήσουμε να εξελίξουν κάτι που προϋπάρχει. Πρέπει το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι να αποτελεί βασικό εργαλείο των δασκάλων στη διδακτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και όχι σαν μάθημα επιλογής ή εξωσχολική δραστηριότητα. Αν το θεατρικό παιχνίδι και το θέατρο είχαν ουσιαστικό ρόλο και ενεργό ρόλο στη ζωή των παιδιών και ήταν στην βασική τους και υποχρεωτική τους εκπαίδευση σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

 

Ποια χαρακτηριστικά των παιδιών σας εκπλήσσουν κάθε φορά;

Κ: Η ευφυΐα  τους. Ο τρόπος που παρακολουθούν την ζωή. Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τον κόσμο χρησιμοποιούν τα εκφραστικά τους μέσα με κάθε τρόπο. Το κάναμε κάποτε όλοι μας αυτό και είναι πολύ μαγικό.

Ε: Η αθωότητα και η ειλικρίνεια τους. Χαίρονται, γελάνε, παίζουν, θυμώνουν, κλαίνε, δημιουργούν, αναρωτιούνται και ανακαλύπτουν με έναν μοναδικό τρόπο που δύσκολα κάποιος μπορεί να μιμηθεί. Ο Ορέστης μπορεί κάθε μέρα να κάνει το αεροπλάνο. Ανοίγει τα χέρια του, τρέχει και φωνάζει «βουβου!». Κάθε φορά το κάνει με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια λάμψη στα μάτια.

 

Η δουλειά σας έχει άμεση σχέση με τα παιδιά και παράλληλα είστε και οι 2 μητέρες. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σας; Αν ναι πώς τον αξιοποιείτε;

Κ: Πριν γίνω μαμά όταν άκουγα την φράση «ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σου» μου φαινόταν λίγο περίεργη. Τώρα είναι αλήθεια πως καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοούσαν. Και όχι, δεν αποτελώ την εξαίρεση. Βέβαια ομολογώ ότι το χρόνο που περνάω με το παιδί μου τον θεωρώ προσωπικό. Φυσικά όταν καταφέρνω να πιω έναν καφέ με φίλους, να παρακολουθήσω  μια θεατρική παράστασή ή να γυμναστώ επιστρέφω στην οικογένειά μου ανανεωμένη.

Ε: Από τότε που γεννήθηκε ο Ορέστης παλεύω και ανταγωνίζομαι με τον χρόνο. Θα ήθελα η μέρα να μην έχει μόνο 24 ώρες για να τα προλαβαίνω όλα, αλλά θα ήθελα και να κυλάει πιο αργά για να τα χορταίνω και όλα. Τον ελεύθερο μου χρόνο τον δημιουργώ, τον προγραμματίζω – ουσιαστικά δεν υπάρχει – και φυσικά τα κάνω όλα…Ξεκούραση, χαλάρωση, λίγο παραπάνω ύπνος, καμιά ταινία, διάβασμα το βιβλίο που έχω ξεκινήσει από πέρσι κλπ…

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιχνίδι με τα παιδιά σας;

Κ: Μας αρέσουν διάφορα. Ο Αλκίνοος είναι ακόμα στην ηλικία που ανακαλύπτει πράγματα και ενθουσιάζεται με όλα! Μας αρέσει το κρυφτό – κυνηγητό, να σκαρφαλώνουμε, τα βιβλία και ότι έχει σχέση με τα ντουλάπια της κουζίνας…κατσαρόλες κουτάλες κλπ.

Ε: Λατρεύουμε και κάνουμε – ο πληθυντικός σε όλα! Περπατήσαμε, μιλήσαμε κλπ –  συλλογή με μικρά μεταλλικά αυτοκινητάκια, τρελαινόμαστε για μπαλόνια και σαπουνόφουσκες και μας γοητεύει το πλυντήριο ρούχων!

 

Μια αγαπημένη συνήθεια της οικογένειας της καθεμίας.

Κ: Μας αρέσει να τρώμε όλοι μαζί μιας και ο μικρός τρώει σχεδόν μόνος του και να παίζουμε οι τέσσερις μας (υπολογίζω και την Λευκή) στο σπίτι ή σε πάρκα κάνοντας βόλτες.

Ε: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αγαπημένη συνήθεια μας. Είμαστε ακόμα στην ανακάλυψη πραγμάτων και δράσεων και παιχνιδιών. Το σίγουρο είναι ότι αγαπάμε το τρεις μαζί, από το να διασκεδάζουμε κάνοντας βόλτες και παίζοντας μέχρι καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

 

Ποια στιγμή της ημέρας είναι η αγαπημένη σας;

Κ: Ο Αλκίνοος όταν ξυπνάει χαμογελάει ολόκληρος. Αυτή την στιγμή δεν την αλλάζω με τίποτα.

Ε: Όταν ξυπνάει ο Ορέστης..εκείνο το πρώτο τέταρτο που μπορούμε να χουζουρέψουμε, να κρυφτούμε, να αγκαλιαστούμε, να κυλιστούμε λίγο ακόμα κάτω από το πάπλωμα!

 

Ποιες είναι οι σκέψεις στο τέλος της ημέρας;

Κ:  Το τέλος της μέρας δεν είναι πάντα το ίδιο. Υπάρχουν μέρες όμορφες αλλά και μέρες δύσκολες…αλλά όπως και να έχει είμαστε πολύ χαρούμενοι για την οικογένεια που έχουμε!

Ε: Θα ήθελα οι σκέψεις μου να είναι μόνο θετικές. Μια αγκαλιά και ένα σ’αγαπάω πολύ, ένα όλα θα πάνε καλά, είμαι εδώ ότι και γίνει δίπλα σου, θα σε προσέχω για πάντα….αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εκείνες οι μέρες που υπάρχει άγχος, κούραση και ένταση. Το προσπαθώ όμως να είναι όλες οι σκέψεις μου θετικές.

 

Ευχαριστούμε πολύ τις ACTini2!

 

Ακολούθησε το KIDOT mou σε Facebook και InstagramΕγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!