a

Ένα κοινό πρόβλημα, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, είναι οι ραγάδες οι οποίες είναι επίμονες και επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων. Είτε εξαιτίας της εγκυμοσύνης ή της ξαφνικής αύξησης του βάρους πρόκειται για ένα βάσανο το οποίο μπορεί να εντοπιστεί στη μέση, τους γλουτούς, τους μηρούς, το στήθος και τα μπράτσα. Τυπικά οι ραγάδες εμφανίζονται σαν παράλληλες γραμμές στο δέρμα, έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή από το υπόλοιπο δέρμα και ποικίλλουν από μωβ μέχρι ανοιχτό ροζ και ανοιχτόχρωμο γκρι. Εμφανίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται ξαφνικά όπως και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης. Το χόριο έχει δυνατούς δεσμούς διασύνδεσης οι οποίοι επιτρέπουν το δέρμα να τεντώνεται όσο το σώμα αναπτύσσεται. Ωστόσο η ξαφνική αύξηση του βάρους καταλήγει στην υπερέκταση και έτσι οι δεσμοί σπάνε και δημιουργούνται ραγάδες.Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες;

 

Αιτίες εμφάνισης των ραγάδων

 

1.Εγκυμοσύνη

Στις περισσότερες γυναίκες οι ραγάδες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς οι δεσμοί του δέρματος γίνονται πιο χαλαροί ώστε να δημιουργήσουν χώρο για το μωρό που αναπτύσσεται. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, οι ραγάδες εμφανίζονται στην κοιλιά, τους μηρούς και το στήθος εξαιτίας του συνεχούς τραβήγματος και τεντώματος.

2.Εφηβεία

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι νέοι βιώνουν ξαφνική ανάπτυξη και ραγδαία κερδίζουν ή χάνουν βάρος. Αυτό το απότομο τέντωμα του δέρματος οδηγεί στις ραγάδες στους γλουτούς, τους μηρούς και το στήθος.

3.Αύξηση βάρους

Οι ραγάδες εμφανίζονται εξαιτίας της απότομης αύξησης του βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Ομοίως εμφανίζονται εάν είστε σε δίαιτα εξαιτίας των διακυμάνσεων του βάρους. Γι’ αυτό είναι πιο σωστό να χάνετε βάρος σταδιακά ώστε το δέρμα να μην καταπονείται.

4.Τα γονίδια

Εάν οι γονείς σας είχαν ραγάδες τότε είναι απολύτως πιθανό να έχετε κι εσείς.

5. Body Building

Οι body builders αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα με τις ραγάδες. Η ραγδαία αύξηση στον όγκο των μυών και μερικές φορές η λανθασμένη χρήση των αναβολικών επιταχύνει την αύξηση των μυών γεγονός που οδηγεί σε ραγάδες.

 

Είδη ραγάδων

 

1.Κόκκινες ραγάδες

Οι ραγάδες με αυτό το χρώμα είναι φρέσκες και εμφανίζονται κόκκινες ή μωβ στο αρχικό στάδιο. Σχηματίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται αφήνοντας εκτεθειμένα τα αιμοφόρα αγγεία. Σε αυτό το στάδιο ίσως βιώνετε φαγούρα γύρω από αυτές. Είναι ευκολότερο να ξεφορτωθείτε τις κόκκινες ραγάδες πιο γρήγορα επειδή είναι καινούριες.

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

 

2.Λευκές ραγάδες

Πρόκειται για τις πιο επίμονες και εμφανίζονται σαν λευκές ή ανοιχτόχρωμες γκρι. Τα μικρά τραβήγματα στο δέρμα συμβαίνουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία περιορίζονται κάνοντας έτσι το λίπος κάτω από το δέρμα πιο ορατό. Από τη στιγμή που οι λευκές ραγάδες θα ωριμάσουν τότε θα πάρει πολύ περισσότερο καιρό να εξαφανιστούν.

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

 

Σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις ραγάδες

 

1.Έλαιο argan

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Βιταμίνη Ε εμπλουτισμένη με έλαιο argan αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και τρίβοντάς το πάνω στις ραγάδες θα επουλώσει τους σπασμένους ιστούς σταδιακά κάνοντας τα σημάδια αχνά.

 

2.Χυμός λεμονιού

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Ο χυμός λεμονιού είναι γνωστός για τις φυσικές λευκαντικές του ιδιότητες, έτσι βοηθάει μειώνοντας την εμφάνισή τους αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε καθημερινά χυμό λεμονιού ή τρίψτε απαλά ένα τεμαχισμένο λεμόνι πάνω στις ραγάδες για να δείτε αποτελέσματα.

 

3.Ασπράδι αυγού

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Υψηλό σε πρωτεϊνες και αμινοξέα το ασπράδι αυγού αποτελεί μια υπερτροφή για το δέρμα. Όταν το εφαρμόσετε στις ραγάδες το ασπράδι του αυγού θα βοηθήσει ώστε να απαλύνει τα σημάδια ενώ παράλληλα θα συσφίξει το δέρμα.

 

4.Χυμός πατάτας

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

 

Οι πατάτες περιέχουν άμυλο και άλλα ένζυμα που φωτίζουν το δέρμα και γι’ αυτό το λόγο συχνά χρησιμοποιείται για να ελαφρύνει τους μαύρους κύκλους, τα σημάδια και τις ατέλειες από το δέρμα. Λευκαίνει το δέρμα και μειώνει αποτελεσματικά την έντονη παρουσία των ραγάδων όταν εφαρμόζεται συστηματικά.

 

5.Ελαιόλαδο

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι ιδιαίτερα καλά για την επιδιόρθωση του δέρματος. Εφαρμογή ελαιόλαδου στις ραγάδες θα βοηθήσει να σβήσουν με τον καιρό.

 

6.Ζάχαρη

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

 

Αναμίξτε ζάχαρη, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ώστε να δημιουργήσετε ένα scrub. Εφαρμόστε το στις ραγάδες και τρίψτε το για 10 λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.

 

7.Καστορέλαιο

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Εφαρμόστε καστορέλαιο απευθείας στις ραγάδες και κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 15 -20 λεπτά. Μετά το μασάζ, καλύψτε την περιοχή με ένα λεπτό βαμβακερό ρούχο και δημιουργήστε ζέστη χρησιμοποιώντας μια θερμαντική κομπρέσα. Για καλύτερα αποτελέσματα κάνετε την ίδια διαδικασία όσο πιο συχνά μπορείτε για ένα μήνα.

 

8. Αλόε Βέρα

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

 

Αφαιρέστε το εξωτερικό στρώμα του φύλλου  της αλόης και βγάλτε το κολλώδες τζελ από το εσωτερικό του φύλλου. Χρησιμοποιήστε το τζελ στις ραγάδες και ξεπλύνετε με νερό μετά από 2-3 ώρες.

9.Ροδάκινα

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Αλέστε 2-3 ροδάκινα αφού απομακρύνετε το κουκούτσι μέχρι να γίνει μία μαλακή πάστα. Εφαρμόστε την πάστα απευθείας στις ραγάδες. Αφήστε το 20 λεπτά. Έπειτα ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

 

10.Μαύρο τσάι

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Το μαύρο τσάι περιέχει πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης βιταμίνης Β12, η οποία βοηθάει στον έλεγχο της σύστασης του δέρματος. Για να χρησιμοποιήσετε μαύρο τσάι στις ραγάδες βράστε μερικές κουταλιές μαύρου τσαγιού και προσθέστε λίγο αλάτι σε αυτό. Αφού παγώσει, εφαρμόστε το μείγμα στις ραγάδες και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστούν.

 

Διατροφικές συνήθειες

 

1.Νερό

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Πίνοντας 8- 10 ποτήρια νερό καθημερινά βοηθάτε πολύ το δέρμα. Επαναφέρει την ελαστικότητά του, διατηρώντας το εύκαμπτο και απαλό. Έτσι μπορούν να μειωθούν οι ραγάδες.

 

2.Βιταμίνη C

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

 

Τροφές όπως τα μούρα, το λάχανο, το ακτινίδιο, το πεπόνι, τα μπιζέλια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, ο ανανάς, το σπανάκι, οι ντομάτες και τα γογγύλια παρέχουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C. Είναι αντιοξειδωτικά και βοηθάνε το σώμα μας να καταπολεμήσει τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Με την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C τα σημάδια στο δέρμα επουλώνονται γρηγορότερα.

 

3.Βιταμίνη Ε

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης αντιοξειδωτική και πολεμάει τις ελεύθερες ρίζες ενώ παράλληλα θρέφει βαθιά το δέρμα. Τροφές όπως τα αμύγδαλα, οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι,τα φουντούκια, το σπανάκι, το αβοκάντο,το μπρόκολο,η παπάγια, ο μαϊντανός και οι ελιές είναι πλούσιες πηγές Βιταμίνης Ε. Η καθημερινή κατανάλωση αυτών των τροφών θα βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τις ραγάδες.

 

4.Ωμέγα 3 λιπαρά

 

Πώς θα ξεφορτωθώ τις ραγάδες

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά επίσης βοηθούν στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. Τροφές όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι τσία, ο σολομός, οι σαρδέλες, τα καρύδια, το μοσχαρίσιο κρέας, το τόφου, οι γαρίδες και το κουνουπίδι μπορούν να κρατήσουν μακριά τις ραγάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.