eu flag

Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ και η θερμοκρασία συνεχίζει να είναι στα ύψη! Η λύση είναι η επίσκεψη στις κοντινές παραλίες αν και φέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες με αποτέλεσμα να περιοριζόμαστε στην πόλη. Ωστόσο ο κίνδυνος για αφυδάτωση εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας παραμένει ο ίδιος. Γνωρίζουμε τα σημάδια της αφυδάτωσης στα παιδιά;

Το σώμα ενός παιδιού τη στιγμή της γέννησής του αποτελείται σε ποσοστό 75% από υγρά ενώ το ποσοστό αυτό στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες είναι περίπου 60%. Τα υγρά είναι πραγματικά σημαντικά για την υγεία, αφού τα κύτταρα στο σώμα μας εξαρτώνται από αυτά για να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να ξεφορτωθούν τα απόβλητα. Το ποσοστό και ο τύπος των υγρών που οι ενήλικες και τα παιδιά καταναλώνουν έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία τους.

Το ποσοστό των υγρών που ένα παιδί χρειάζεται να καταναλώσει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο όπως και από τον καιρό και τη φυσική δραστηριότητα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε οδηγίες σχετικά με το ποσοστό των υγρών που είναι απαραίτητο στα παιδιά και παρακάτω μπορείτε να τα δείτε ομαδοποιημένα. Σαν ένας γενικός κανόνας ισχύει ότι τα παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών θα πρέπει να πίνουν κατά προσέγγιση 6-8 ποτήρια νερό σε μια μέρα ενώ τα νεότερα παιδιά χρειάζονται σχετικά μικρότερες μερίδες (π.χ. 150 ml για ένα 4χρονο παιδί και 250ml για ένα μεγαλύτερο παιδί).

σημάδια αφυδάτωσης στα παιδιά

Πόσο νερό θα έπρεπε να πίνουν τα παιδιά σε μια ημέρα;

Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 4-8 χρόνων χρειάζονται: 1,1 έως 1,3 λίτρα την ημέρα.

Κορίτσια ηλικίας 9-13 χρόνων χρειάζονται: 1,3 έως 1,5 λίτρα την ημέρα.

Αγόρια ηλικίας 9-13 χρόνων χρειάζονται: 1,5 έως 1,7 λίτρα την ημέρα.

Επιπρόσθετα στα υγρά που παίρνουμε από τα ποτά, μπορούμε να υπολογίσουμε και την ποσότητα των υγρών που περιλαμβάνεται στα τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά ιδιαιτέρως μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή αναλογία σε νερό- για παράδειγμα, το αγγούρι και το καρπούζι αποτελούνται από νερό σε ποσοστό πάνω από 90%!

σημάδια αφυδάτωσης στα παιδιά

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης στα παιδιά;

Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά καθώς έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε νερό αναλογικά με το βάρος του σώματός τους σε σχέση με τους ενήλικες. Ειδικά τα παιδιά είναι λιγότερο ανθεκτικά στη ζέστη και η κατανάλωση νερού σε μικρές γουλιές ανά τακτά διαστήματα είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους η θερμοκρασία είναι υψηλή ή όταν βρίσκονται σε έντονη δραστηριότητα και έχουν μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Σαν παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα την ανάγκη τους για νερό έτσι βρίσκονται σε κίνδυνο να αφυδατωθούν. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να κάνει τα παιδιά ευέξαπτα και μπορεί να τους προκαλέσει κούραση, πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική απόδοση και ξηροδερμία.

Ποια είναι τα καλύτερα υγρά για να μένουν πάντα ενυδατωμένα;

Το νερό είναι μια πραγματικά καλή επιλογή για τα παιδιά ώστε να μένουν ενυδατωμένα, και είναι καλό να τους το εισάγεις από νωρίς έτσι ώστε να συνηθίσουν την γεύση του. Άλλα ποτά όπως το γάλα και οι χυμοί φρούτων μπορούν επίσης να τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι φρουτοχυμοί και τα smoothies χωρίς ζάχαρη μπορούν να προσμετρηθούν σαν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών τους σε υγρά, συνεισφέροντας παράλληλα στην υγεία τους μέσω της βιταμίνης C. Ωστόσο είναι αρκετά όξινα και περιέχουν επίσης φυσικά γλυκαντικά, γι’ αυτό θα έπρεπε να περιορίζονται σε όχι περισσότερο από 150 ml την ημέρα. Άλλα όξινα ποτά όπως και τα ανθρακούχα θα έπρεπε επίσης να αποφεύγονται ακόμη και αν δεν περιέχουν ζάχαρη καθώς τα οξέα μπορεί να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών ενώ τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη φθορά στα δόντια, καθώς και σε υπερβολή όσον αφορά την κατανάλωση θερμίδων. Συνιστάται τα παιδιά να μην καταναλώνουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

σημάδια αφυδάτωσης στα παιδιά

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να πίνει περισσότερο νερό;

Μια καλή ιδέα για τους γονείς είναι να λειτουργούν οι ίδιοι σαν πρότυπα, πίνοντας νερό όλη την ημέρα ξεκινώντας από το πρωί. Όπως και με τα παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό, εάν το παιδί σας δεν φαίνεται να του αρέσει η κατανάλωση νερού, μια καλή ιδέα είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα ενθαρρύνετε περισσότερο ώστε να συνηθίσουν να πίνουν νερό είναι οι παρακάτω:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά πίνουν νερό ή κάποιο άλλο υγρό πριν από το σχολείο, με το πρωινό τους, πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Να τους προσφέρετε ποτά ανά τακτά διαστήματα ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός
  • Θυμηθείτε ότι πολλά τρόφιμα ( όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το γάλα με τα δημητριακά, οι σούπες) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόσληψη υγρών.
  • Όταν βρίσκεστε έξω ή όταν είναι στο σχολείο, δώστε τους ένα μπουκάλι γεμάτο με νερό.
  • Δοκιμάστε ξανά και ξανά
  • Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τη δική τους κούπα ή μπουκάλι και αφήστε τα να τα γεμίσουν μόνα τους.
  • Προσθέστε πάγο ή μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι για να το “ζωντανέψετε” λίγο.

 

Μπορείτε να δείτε επίσης:

Πόσο ασφαλές από τον κορωνοϊό είναι το νερό της βρύσης;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!