a

Tο θέατρο Act Theater Patras, σε συνεργασία με την ιταλική θεατρική ομάδα Campsirago Residenza από τη Λομβαρδία και τη νεοσύστατη ελληνική ομάδα τηλεφωνικών αφηγήσεων ΝτρινTeam, φέρνει στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα τις τηλεφωνικές θεατρικές αφηγήσεις για τα παιδιά που μένουν σπίτι.

Για όσο διαρκεί η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού θα πραγματοποιούν την τηλεφωνική θεατρική αφήγηση «Παραμύθια από το τηλέφωνο… στο τηλέφωνο» που αντλεί την έμπνευσή της απ’ το βιβλίο «Παραμύθια από το τηλέφωνο» του σημαντικού Ιταλού συγγραφέα και παιδαγωγού Τζάνι Ροντάρι, από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια.

 

Λίγα λόγια για «Τα παραμύθια απ’ το τηλέφωνο»

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ο κ. Μπιάνκι από το Βαρέζε. Ήταν εμπορικός αντιπρόσωπος και έξι μέρες από τις εφτά της εβδομάδας, ταξίδευε σε όλη την Ιταλία πουλώντας φάρμακα. Την Κυριακή γυρνούσε στο σπίτι του και τη Δευτέρα το πρωί έφευγε πάλι. Μα πριν φύγει, η μικρή του κόρη του έλεγε: «Μπαμπά, να μην ξεχνιέσαι! Κάθε βράδυ πρέπει να μου λες μια ιστορία!» Έτσι, εξαιτίας της απόστασης που χώριζε τον κ. Μπιάνκι από τη μικρή του κόρη, γεννιούνται τα «Παραμύθια από το τηλέφωνο». Από αυτό το βιβλίο και από την απόσταση που έχει επιβληθεί σε όλους μας εμπνέεται αυτή η θεατρική, τηλεφωνική, διαδραστική αφήγηση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, όπως περίπου τη φαντάστηκε ο Τζάνι Ροντάρι στο βιβλίο του. Αλληλεπιδρώντας στο τηλέφωνο με τον/την ηθοποιό, τα παιδιά παίζουν, διαλέγουν, από τις ιστορίες που τους προτείνονται, αυτές που θέλουν να ακούσουν και μαζί με τον/την ηθοποιό ζωντανεύουν τα παραμύθια από το τηλέφωνο.

 

Πώς γίνεται η τηλεφωνική θεατρική αφήγηση

 

Η τηλεφωνική αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά 5-10 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά και σε παιδιά Ελλήνων ομογενών κατοίκων του εξωτερικού.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς επικοινωνούν με το θέατρο act μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο act.theater.patras@gmail.com, υποδεικνύοντας το όνομα και την ηλικία του παιδιού, καθώς και την ημέρα και ώρα που το παιδί θα είναι διαθέσιμο να λάβει την τηλεφωνική κλήση.

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα το θέατρο αναθέτει σε έναν από τους ηθοποιούς της ΝτρινTeam την τηλεφωνική κλήση-αφήγηση. Η διάρκεια κάθε τηλεφωνικής αφήγησης είναι περίπου 20 λεπτά και πραγματοποιείται παρουσία γονέα.

Συνήθως περιλαμβάνει 2 ή 3 ιστορίες του κυρίου Μπιάνκι από το βιβλίο. Δεν πρόκειται για μια απλή αφήγηση της κάθε ιστορίας όπως θα συνέβαινε μέσω ραδιοφώνου ή βίντεο, αλλά για έναν διάλογο, μια ζωντανή διάδραση, που σέβεται το «εδώ» και το «τώρα» μιας κανονικής θεατρικής αφήγησης και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του εκάστοτε παιδιού και του ηθοποιού.

Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει με το τηλεφώνημα. Στο τέλος της συνομιλίας, τα παιδιά θα παρακινηθούν, εφόσον το θελήσουν, να γράψουν ή να ζωγραφίσουν μια δική τους ιστορία και να την στείλουν ηλεκτρονικά στον κ. Μπιάνκι, στο email του θεάτρου μας. Εκτός από την Ελληνική, παραστάσεις πραγματοποιούνται και στην Ιταλική και Αγγλική γλώσσα για όποιες οικογένειες το επιθυμούν.

 

Η δράση

 

Η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γίνεται αφιλοκερδώς με την συμμετοχή των ηθοποιών που θέλουν να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες κατά την περίοδο που θα διαρκέσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης του Κορωνοϊού. Η διοργάνωση από πλευράς του θεάτρου act γίνεται επίσης χωρίς οικονομικό όφελος καθώς οι τηλεφωνικές θεατρικές αφηγήσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν, μέσω διαδικτύου. Όσοι γονείς το επιθυμούν, θα ενημερώνονται ότι μπορούν να κάνουν μια ελεύθερη προσφορά για τη στήριξη των ηθοποιών, μέσω τραπεζικής κατάθεσης, απευθείας στους ηθοποιούς και μόνο σε αυτούς.

Διάβασε επίσης στο KIDOTmou :

 

Καληνύχτα μ’ ένα παραμύθι απ’ το ακουστικό του τηλεφώνου σου

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.