a

ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 4
OPEN SCHOOL 4
Για τον πειρασμό της σύγκρισης με το σχολείο που θέλουμε
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
8 -14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το 28ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για τέταρτη χρονιά τη δράση “Open School“.

Πριν από τέσσερα χρόνια η ιδέα ότι μπορούμε να αλλάζουμε τον εαυτό μας και μαζί του χώρους από μια τάξη μέχρι μια γειτονιά φαινόταν στοίχημα. Μια εναλλακτική απόπειρα εκπαίδευσης σύγχρονων πολιτών. Από τότε το Σχολείο μας προσπαθεί να μένει ανοικτό στην ανάγκη της αλλαγής, στη δύναμη που μπορεί να δικαιώσει την αποστολή του στον σύγχρονο κόσμο. Μια μέρα την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά, τρεις μέρες την τρίτη, και φέτος, θεσμός πια, μια ολόκληρη εβδομάδα. Ο λυκειακός κύκλος των μαθητών που ξεκίνησαν το Open School έκλεισε πέρυσι. Ένας νέος κύκλος ξεκινάει και μαζί του το Open School γίνεται ολόκληρη εβδομάδα δράσεων.

Η ανάγκη να αυξηθούν οι μέρες ήρθε οργανικά, φυσικά. Πολλές οι ιδέες, εδραιωμένη πια η δυναμική, περισσότεροι θέλουν να συμμετέχουν στην πρόκληση να επανανοηματοδοτήσουμε το χώρο του σχολείου, ως κέντρο της ζωής της γειτονιάς, ως χώρο που θα προκαλούμε την εξέλιξη μας, ως μέρος ενός δικτύου δομών που πλουτίζουν την εμπειρία μας, ως χώρο που θα συναντιούνται σε ένα συνεχές απόφοιτοι και ενεργοί μαθητές.

Κρατάμε το σχολείο λοιπόν ανοικτό σε ιδέες και ανθρώπους για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Μεταμορφώνουμε επτά μέρες το κλειστό κτήριο σε χώρο δημιουργίας, φέρνουμε το σχολείο εκεί που πρέπει να είναι, στην καρδιά του οργανισμού της γειτονιάς. Ξεκινάμε από τον άνθρωπο, με την Αιμοδοσία ως κομμάτι της εκπαιδευτικής πραγματικότητας κυριολεκτικά, εντός τάξης και σε ώρα μαθήματος στις 3 Μαρτίου. Οι φιάλες συγκεντρώνονται για τον αιμοδοτικό σύλλογο του σχολείου, κληρονομιά του Open School 3.

 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας του Open School 4

 

Κυριακή

10-14:00 Γιορτή Αυλής : Λιγότερο πλαστικό, περισσότερη ζωή, ψηφιδωτό από καπάκια σε διαστάσεις γηπέδου μπάσκετ, μια γιορτή για την γειτονιά, μια μεγάλη περιβαλλοντική δράση σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠΑΜΑΚ.

Δευτέρα

20:00-22:00 Art in yard : εννιά προτζέκτορες μεταμορφώνουν τους τοίχους του σχολείου σε αίθουσα μουσείου και περισσότερα από 200 ζωγραφικά έργα μας χαρίζουν κάτι που μόνο η Τέχνη μπορεί. Χάρη στη συνεργασία με τα μουσεία MOMus Σύγχρονης Τέχνης Συλλογή Κωστάκη και Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης .

Τρίτη

18:00-21:00 World party : Ελλαδα-Συρια-Αφγανισταν-Ιρακ : Μια βραδιά για να γνωρίσουμε τους γείτονές μας από το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο της Άρσις από τρεις χώρες. Μια συνταγή, ένας χορός, ένα τραγούδι, ένα παιδικό παραμύθι, ένα παραδοσιακό παραμύθι, λέξεις και εικόνες, γίνονται εργαλεία γνωριμίας . Στο τέλος, η χαρά της γνωριμίας γίνεται γιορτή με μουσικές και από τις 4 χώρες.

Τετάρτη

10-14:00 : Μια πινακίδα για την Τουμπίτσα , ζητάμε από το Δήμο Θεσσαλονίκης να μπει μια πινακίδα σήμανσης σε κεντρικό σημείο για την…Τουμπίτσα, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Μακεδονία, ένα λόφο που έδωσε όνομα στη γειτονιά μας. Παρεμβαίνουμε στο ύψος της στροφής Τριανδρίας και σε συνεργασία με την ανασκαφική ομάδα του ΑΠΘ ενημερώνουμε , ξεναγούμε και αφηγούμαστε την ιστορία του χώρου.

18-20:00 Μουσική ποδηλατάδα στους δρόμους της γειτονιάς : Ποδήλατο ίσον υγεία, μουσική ίσον ψυχική υγεία. Ο συνδυασμός του για τους ποδηλάτες προφανής. Αλλά και για τη γειτονιά ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, μια διαδρομή χαράς, ένα “ξύπνημα” πριν την μεγάλη γιορτή του Open School.

Παρασκευή

13-14:00 Dance4cause : Σε συνεργασία με το Paok Action , χορεύουμε στο δρόμο για καλό σκοπό. Τέσσερα σχολεία “υιοθετούν” από ένα ίδρυμα και χορεύουν για αυτό. Η κατάταξή τους εξασφαλίζει και ένα αντίστοιχο ποσό για το χώρο κοινωνικής προσφοράς που έχουν επιλέξει. Μια γιορτή για όλους πραγματικά.

Σάββατο

10:00-23:00 Open School day

 

Ακολούθησε το KIDOT mou σε Facebook και Instagram

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.