eu flag

Πώς το μεταφορικό μας μέσο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για το παιδί μας το καλοκαίρι; Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνεπάγονται μια σειρά επικίνδυνων καταστάσεων αφού δεν είναι λίγες φορές που γίνεται αναφορά σε περιστατικά κατά τα οποία παιδιά και κατοικίδια ζώα βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο σε κατάσταση θερμοπληξίας. Ένα θέμα λοιπόν που εγείρουν αυτά τα περιστατικά είναι η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα.

Είναι γεγονός ότι το αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θανατηφόρο φούρνο ακόμη και αν παραμείνει κλειστό τους καλοκαιρινούς μήνες για κάποια λεπτά. Μπορεί να μη το σκεφτόμαστε όσο οδηγούμε και έχουμε ανοιχτό τον κλιματισμό γι’ αυτό πολλοί κλειδώνουν τα ζώα τους ακόμη και τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο κατά λάθος.

ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο

Οι θερμοκρασίες που παρουσιάζονται είναι σε κλίμακα Fahrenheit. Ενδεικτικά οι 70 βαθμοί είναι 21 βαθμοί Κελσίου, οι 85 είναι 29,4, οι 99 αντιστοιχούν σε 37,2 ενώ οι 124 είναι 51,1.

Όπως μπορούμε να δούμε και στην εικόνα παραπάνω, το εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα καυτό με αποτέλεσμα άσχημα πράγματα να συμβούν γρήγορα στα μικρότερα πλάσματα που έχουν αφεθεί μέσα σε αυτό. (Η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού μπορεί να ανέβει 5 φορές πιο γρήγορα από αυτή των ενηλίκων, συγκεκριμένα αν η θερμοκρασία του σώματός τους φτάσει τους 42 βαθμούς μπορεί να πεθάνουν).

Ευτυχώς, οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων συμφωνούν και εφαρμόζουν την υπενθύμιση του πίσω καθίσματος ώστε να αποφευχθούν πιθανές τραγωδίες. Σε ορισμένα αυτοκίνητα δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να ξεκλειδωθούν από απόσταση, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετά λεπτά. Πολλοί πυροσβέστες και αστυνομικοί εκπαιδεύονται για να μπορούν να παραβιάσουν μια πόρτα, χρησιμοποιώντας είτε τους αερόσακους είτε κάποιο μεταλλικό εργαλείο. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική όταν ο χρόνος είναι με το μέρος σου, αλλά αν όλα τα παράθυρα είναι κλειστά και έχει ήδη 30 βαθμούς Κελσίου έξω, το σπάσιμο του παραθύρου μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο

Κάτι που πρέπει ακόμη να έχουμε κατά νου είναι ότι τα κατεβασμένα παράθυρα δεν μειώνουν τη θερμοκρασία ούτε σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ούτε φυσικά σε ένα αυτοκίνητο που είναι σε κίνηση. Ποτέ, λοιπόν, δεν αφήνουμε μόνο του ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, ούτε καν αν πρόκειται να λείψουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας γίνει συνείδηση Χειμώνα και Καλοκαίρι.

 

Ποια συμπτώματα μαρτυρούν ότι το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο

 

Τα σημεία που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι η έντονη ερυθρότητα, η αύξηση θερμότητας του, το υγρό ή ξηρό δέρμα, η απουσία εφίδρωσης, ο έντονος και γρήγορος σφυγμός, ή αντίθετα ο αδύνατος και αργός σφυγμός, οι αναγούλες και η περίεργη ή συγχυσμένη συμπεριφορά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσπαθήστε να δροσίσετε το παιδί και καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής περίθαλψης της περιοχής σας.

Δείτε επίσης στο KIDOTmou:

Απλοί κανόνες ασφάλειας για να προστατέψετε τα παιδιά σας από κάθε κίνδυνο

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!