a

Όσο ήμασταν στο σχολείο συνηθίζαμε να ακούμε ότι όσον αφορά τις σχέσεις πρώτα έρχεται η αγάπη, στη συνέχεια ο γάμος και τέλος τα παιδιά. Αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει αυτή η σειρά στα πράγματα; Είμαστε στο 2020 και σίγουρα πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τις σκέψεις ότι όλες οι οικογένειες πρέπει να δημιουργηθούν “κάτω” από έναν γάμο, έτσι δεν είναι;

Ο γάμος δεν είναι απαραίτητος για να μεγαλώσουν τα παιδιά με πνευματική ισορροπία σ’ ένα χαρούμενο και ασφαλές περιβάλλον. Το παιδί δεν καταλαβαίνει τη διαφορά από το είδος της οικογένειας στην οποία γεννήθηκε, το μόνο που θέλει είναι η αγάπη. Δεν θα το βλάψει καθόλου αν οι γονείς του δεν είναι παντρεμένοι. Όλο και περισσότερα ζευγάρια τα οποία γίνονται γονείς αποφεύγουν τον γάμο και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τους συντρόφους τους.

Μια έρευνα έχει καταγράψει μια σημαντική αύξηση σε αυτό που ονομάζουμε σπιτικά συμβίωσης από τη δεκαετία του ’90. Οι ανύπαντρες μητέρες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανύπαντρων γονέων. Ήδη από το 1968, το 88% των ανύπαντρων γονέων ήταν ανύπαντρες γυναίκες χωρίς σύντροφο. Αυτός ο αριθμός έπεσε στο 68% το 1997. Το 2017 ο αριθμός ήταν 53% ενώ τώρα το 35% των ανύπαντρων γονέων ζουν με τον σύντροφό τους.

Ο γάμος δεν είναι το κλειδί στην ευτυχία αλλά η σταθερότητα και η ισορροπία. Οι γονείς που συμβιώνουν μπορούν να δημιουργήσουν μία χαρούμενη οικογενειακή ζωή και να μεγαλώσουν ένα ισορροπημένο παιδί. Το παιδί σου δεν νοιάζεται εάν φόρεσες νυφικό και εάν υπέγραψες ή όχι ένα χαρτί. Ο γάμος δεν κάνει την οικογένεια.

Πίεση για γάμο

Όταν οι γάμοι γίνονται εξαιτίας μια εγκυμοσύνης, είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Υπάρχει ακόμη και σήμερα η πίεση να παντρευτείς τον σύντροφό σου εάν μείνεις έγκυος. Το να ζείτε μαζί είναι ένα καλό πρώτο βήμα πριν να προχωρήσετε στο επόμενο. Ένας γάμος θα έπρεπε να συμβαίνει επειδή δύο άνθρωποι επέλεξαν να είναι μαζί και να ξεκινήσουν την οικογένειά τους. Δεν θα έπρεπε να γίνονται επειδή ένα ζευγάρι είχε απροσδόκητα ένα παιδί μαζί. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάει ο ένας τον άλλον, σημαίνει μόνο ότι δεν προχωράτε σε κάτι για το οποίο δεν είστε έτοιμοι. Δεν χρειάζεται να παντρευτείτε τον άντρα με τον οποίο θα κάνετε παιδί μόνο και μόνο επειδή είστε έγκυος.

Τα παιδιά … τυχαίνουν

Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο και δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Το 45% των γεννήσεων στην Αμερική είναι απρογραμμάτιστες επομένως συμβαίνει πιο συχνά απ’ ότι νομίζουμε. Ίσως να μην είστε έτοιμες ή σίγουρες ότι θέλετε να δεσμευτείτε απροσδόκητα. Δεν είναι ανάγκη να το κάνετε απευθείας αλλά μπορείτε να απολαύσετε τον χρόνο σας σαν οικογένεια προτού αποφασίσετε αν θέλετε να παντρευτείτε ή όχι.

Οι ρυθμοί των γάμων είναι χαμηλοί

Ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι γάμοι έχει μειωθεί σταθερά στις Η.Π.Α. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που κάνουν τον πρώτο τους γάμο είναι όλο και μεγαλύτερος. Μερικοί απλά δεν αποφασίζουν να παντρευτούν επειδή περνούν καλά στη σχέση τους έτσι όπως είναι. Οι γάμοι είναι επίσης υπερβολικά ακριβοί και γίνεται όλο και πιο φυσιολογικό να ζει κάποιος για χρόνια με τον/την σύντροφό του ακόμη και να έχει παιδιά χωρίς να παντρευτούν ποτέ.

Το μωρό “αφήνει το σημάδι του”
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι πιο χαρούμενοι και πιο σταθεροί γάμοι μπορούν να κλονιστούν με τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι. Ένα μωρό που ήταν στα σχέδια του ζευγαριού μπορεί να προκαλέσει άγχος πόσο μάλλον ένα μωρό το οποίο ήρθε απροσδόκητα. Οι συγκρούσεις ξεκινούν σχετικά με τον τρόπο μεγαλώματος του μωρού και οι άνθρωποι αρχίζουν πραγματικά να νιώθουν όλο και περισσότερο ότι τους λείπει η σχέση τους όπως ήταν πριν από το μωρό.

Ένα χαρούμενο ζευγάρι μπορεί να έχει μια χαρούμενη ζωή και ένα χαρούμενο μωρό. Ο γάμος δεν δένει την οικογένεια και μία εντυπωσιακή τελετή δεν θα κάνει το μωρό σας πιο χαρούμενο. Όσο εσύ και ο άνθρωπος που συμβιώνεις αγαπιέστε και μεγαλώνετε το παιδί σας όλα θα συνεχίσουν να πάνε καλά. Μην παντρευτείτε ποτέ επειδή αισθάνεστε ότι πρέπει να το κάνετε.

Δείτε επίσης:

Daddy Kit: 10 συμβουλές για να ισορροπήσετε επαγγελματική και οικογενειακή ζωή!

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.