Μία παιδοψυχολόγος σε άρθρο της παραδέχεται πως έχει μετανιώσει για κάποιες συμβουλές που έδινε πριν γίνει η ίδια μητέρα. «Για να μην παρεξηγηθώ, όλα όσα πρότεινα βασίζονταν σε έρευνες και μελέτες της παιδικής ψυχολογίας. Ωστόσο, αυτό που έμαθα από την προσωπική μου εμπειρία είναι πως κάποια εργαλεία και μέθοδοι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν».

Γι’ αυτό το λόγο, μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές που δίνει πλέον σε όλες τις οικογένειες:

Η αδιαφορία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί

Τα παιδιά κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή των μεγάλων, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί συνιστούν την αδιαφορία των γονιών μπροστά στην… γκρίνια των μικρών. Ωστόσο, είναι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το εφαρμόσεις, ειδικά αν το μικρό τρέχει σε όλο το σπίτι πασαλειμμένο με σοκολάτα, για παράδειγμα. «Στο δικό μας σπίτι, η αδιαφορία δεν έπιασε, ωστόσο αυτό που πιάνει είναι κάποιες ερωτήσεις όπως: δεν πιστεύεις πως ήρθε η στιγμή να πλύνεις τα χέρια σου»;

Το να μπορείς να προσαρμόζεσαι είναι καλύτερο από το να προσπαθείς να είσαι συνεπής

Χτυπιούνται μεταξύ τους, διαλύουν τα παιχνίδια τους, ρίχνουν παντού φαγητό, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. «Κανονικά, θα έπρεπε να μείνω συνεπής σε μια συγκεκριμένη αντίδραση. Ωστόσο, τα παιδιά αλλάζουν συνεχώς γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάζει και η αντίδρασή μας. Κάποιες φορές πρέπει να πάνε στο δωμάτιό τους, κάποιες φορές πρέπει να πεις το ίδιο πράγμα τρεις φορές μέχρι να γίνει. Γι’ αυτό η προσαρμοστικότητα των γονιών είναι πάρα πολύ σημαντική».

 Ένα σύστημα επιβράβευσης δεν λειτουργεί πάντα

«Έχω δει πως κάποιες επιβραβεύσεις λειτουργούν καλά στα παιδιά μου. Έχω δει, όμως, και το γιο μου να παραφέρεται εντελώς επειδή δεν μπόρεσε να κερδίσει την επιβράβευση». Σύμφωνα με την ίδια, το σύστημα επιβράβευσης είναι μια επίδειξης δύναμης των γονέων που λένε στα παιδιά: «θα κερδίσεις κάτι μόνο αν το αποφασίσω εγώ». Για εκείνη, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά δεν έχει πάντα τη δυναμική για να ενισχύσει όντως τα παιδιά.

Εσείς ξέρετε το παιδί σας καλύτερα  

«Από τη στιγμή που έγινα μαμά, άλλαξε ο τρόπος που μιλάω στους γονείς και τους δίνουν συμβουλές. Επίσης, για να δώσω μία συμβουλή πάντα ρωτάω τι έχουν δοκιμάσει». Οι γονείς γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα από τον καθένα. Κανένας γονιός δε θέλει μία συμβουλή -ακόμα και από ψυχολόγο- αν δεν ζητήσει πραγματικά τη γνώμη του.

Μην νιώθετε άσχημα αν δεν ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών

«Πλέον γνωρίζω και δεν το παίρνω προσωπικά, αν ένας γονιός δεν ακολουθεί τις συμβουλές μου. Ξέρω πως είναι δύσκολο και πολλές φορές εξουθενωτικό». Σημασία, για εκείνη είναι να νιώθει καλά ο γονιός αλλά και το παιδί, ακόμα και αν βρεθεί ένας τρόπος δικός τους.

Μην ξεχνάτε πως δίνετε καθημερινά τον καλύτερο σας εαυτό

Η ηρεμία και ψυχική ισορροπία των γονιών είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως συμβουλεύει η παιδοψυχολόγος: «πρέπει να δίνουμε στους εαυτούς μας την άδεια να ξεκουραζόμαστε και να χαιρόμαστε κάποιες μικρές στιγμές, ειδικά αυτή τη χρονιά που έχουν έρθει τα πάνω-κάτω για όλους μας».

Και καταλήγει:

«Τι θα θυμούνται τα παιδιά σας από αυτή τη χρονιά; Ότι οι γονείς τους τους μάλωναν και γκρίνιαζαν για να κάνουν τα μαθήματά τους ή ότι τους έδιναν κουράγιο, τους άκουγαν και τελικά όλα πήγαν καλά»;

Διαβάστε επίσης: 

Μία μαμά-life coach συμβουλεύει: αυτά είναι τα 5 mantras που κάθε γονιός χρειάζεται τώρα

 

 

 Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!