a

Η κοινωνία μας ακόμη σε μεγάλο βαθμό προωθεί την τέλεια εικόνα για τη μητρότητα. Παράλληλα, άπαξ και γίνεις μητέρα, πρέπει να ακολουθήσεις μία λίστα συγκεκριμένων ενεργειών που επιτρέπεται να κάνεις. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτόν τον ιερό οδηγό και δεν ακολουθήσεις τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία από εσένα χαρακτηρίζεσαι αυτόματα ως κακή μητέρα.

Είναι γεγονός πως ασκείται απίστευτη πίεση στις μητέρες να τα κάνουν όλα εξαιρετικά αφού η μητρότητα ισοδυναμεί με τελειότητα. Όταν οι μητέρες παραπονεθούν το κάνουν μόνο με κάποιον τρόπο που είναι αποδεκτός από την κοινωνία συνήθως με την χρήση χιούμορ μέσω των social media. Κάνουμε αστεία αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο αστεία.

Ακόμη και όταν οι μητέρες επιλέγουν να “ανοιχτούν” δέχονται κριτική καθώς θεωρούνται εγωίστριες. Αν επομένως έχεις σκεφτεί κι εσύ ότι είσαι κακή μητέρα είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη. Πολλές μητέρες μετανιώνουν τελικά που έγιναν μητέρες. Δεν σημαίνει ότι είναι κακές μητέρες αλλά μερικές ημέρες, αναρωτιούνται πώς θα ήταν η ζωή τους αν δεν ήταν μητέρες;

Μετανιώνουν πράγματι οι μητέρες για την μητρότητα;

Regretting motherhood
Via Pexels

Το The Guardian λέει ότι η μητρότητα μπορεί να φέρει προσωπική πληρότητα, αγάπη, ευχαρίστηση, περηφάνια και χαρά. Μπορεί όμως να αποτελεί και ένα βασίλειο αδυναμίας, αγωνίας, απογοήτευσης , εχθρότητας, καθώς και μια αρένα υποταγής και καταπίεσης. Οι μαμάδες μετανιώνουν για την μητρότητα, αλλά δεν μπορούν να δηλώσουν όλα όσα πιστεύουν καθώς θα δεχτούν δριμεία κριτική από την κοινωνία. Δεν φαίνεται να έχει σημασία το γεγονός ότι οι μαμάδες που μετανιώνουν για την εμπειρία σχεδόν πάντα τονίζουν ότι αγαπούν τα παιδιά τους. Η ιδεολογική παρόρμηση να γίνει μία γυναίκα μητέρα μπορεί να απαντηθεί σε κάθε κοινωνία και βασίζεται στη σταθερή αντίληψη ότι η πλήρης γυναικεία ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μητρότητας. Και οι άνθρωποι που αμφισβητούν αυτό το αφήγημα αντιμετωπίζουν έντονες αντιδράσεις, καθιστώντας δύσκολη μια ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση.

Οι γυναίκες λαμβάνουν μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για την χαρά που σου προσφέρει η μητρότητα από την κοινωνία, η οποία ταυτόχρονα απονομιμοποιεί τις γυναίκες που παραμένουν άτεκνες, αποκαλώντας τες “μη θηλυκές, εγωίστριες, αξιολύπητες και ελαττωματικές.” Αλλά δεν μπορούν οι μαμάδες να μετανιώσουν για τη μητρότητα και να αγαπούν τα παιδιά. Τι συμβαίνει με αυτό; Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες θρηνούν την απώλεια της παλιάς τους ζωής και μοχθούν καθημερινά με την πραγματικότητα της μητρότητας. Έτσι αν νόμιζες ότι οι μητέρες δεν μετανιώνουν τη γονεϊκότητα, ξανασκέψου το. Σύμφωνα με μία μελέτη στον Καναδά, πάνω από 43% των Καναδών γονέων έχουν ευχηθεί κάποια στιγμή να μην είχαν αποφασίσει να κάνουν παιδιά.

Οι μαμάδες είναι ειλικρινείς

I regret being a mom
Via Pixabay @ Fotorech

Πολλές μαμάδες μετανιώνουν για τη μητρότητα. Κάποιες άλλες ζηλεύουν τις φίλες τους που δεν έχουν παιδιά αλλά δεν μετανιώνουν απαραίτητα. Έχει να κάνει με μια πιο βαθιά συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν τόσες πολλές ώρες μέσα στη μέρα για να φροντίσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους αλλά είναι οι ίδιες που συνήθως μένουν εκτός της λίστας. Ακόμη υπάρχουν και πολλές μαμάδες που μετανιώνουν για το αντίθετο. Αλλά το νόημα αυτού είναι να αφήσουμε τις μαμάδες να αγαπήσουν τη μητρότητα η καθεμία μέσα από τη δική της εμπειρία.

Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Το άρθρο μιας blogger για τη μητρότητα που βάζει τα πράγματα στη θέση τους -12 πράγματα που δεν άλλαξαν επειδή έγινα μητέρα

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.