Οι κανόνες υγιεινής για παιδιά είναι απαραίτητο να τους γνωρίζουν όλα τα παιδιά καθώς είναι αυτά που έχουν την τάση να αρρωσταίνουν πιο συχνά από τους ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι έρχονται σε πιο στενή επαφή με άλλα παιδιά σε καθημερινή βάση, στο σχολείο, όπου τα μικρόβια μεταδίδονται πιο εύκολα. Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν συνείδηση της προσωπικής τους υγιεινής όπως θα έπρεπε, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο να αρρωστήσουν.

Η σωστή υγιεινή είναι πολλά περισσότερα από το πλύσιμο των χεριών. Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο όπου η καλή υγιεινή μπορεί να εδραιωθεί και συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών μπορούν να εμφυσηθούν κατά τη νεαρή ηλικία.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν την υγιεινή τους στο σχολείο χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα απλά βήματα:

Πρώτο βήμα: Κάνετε διασκεδαστική την υγιεινή

Τα παιδιά είναι πιθανόν να  υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες αν απολαμβάνουν να τις κάνουν. Μέσω δραστηριοτήτων στο σχολείο η σημασία της υγιεινής μπορεί να μεταφερθεί με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

 

 

Δεύτερο βήμα: Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο

Το πλύσιμο των χεριών είναι μία καίριας σημασίας ενέργεια προς την σωστή υγιεινή. Για να εξαλείψετε την πιθανότητα μόλυνσης από μικρόβια μετά το παιχνίδι έξω από το σπίτι ή όταν τα παιδιά σας βρίσκονται κοντά σε ζώα ή κάποιον που ίσως είναι άρρωστος, είναι απαραίτητο να τους διδάξετε να πλένουν τα χέρια και να τα τρίβουν με αντισηπτικά καθαριστικά ιδιαίτερα μετά την χρήση της τουαλέτας.

Τρίτο βήμα: Περιποίηση των νυχιών

Τα νύχια αποτελούν έναν χώρο ο οποίος συντελεί στην ανάπτυξη των βακτηρίων. Τα μικρόβια που ζουν κάτω από τα νύχια ενός παιδιού εύκολα μεταφέρονται στα μάτια τους, τη μύτη και το στόμα. Βεβαιωθείτε ότι τα νύχια των μικρών παιδιών κόβονται κάθε εβδομάδα.

 

 

Τέταρτο βήμα: Στοματική υγιεινή

Σωστό βούρτσισμα και καθάρισμα με οδοντικό νήμα είναι ικανότητες που μαθαίνονται και μπορούν μόνο να βελτιωθούν με την εξάσκηση. Αυτός ο τύπος στοματικής υγιεινής χρειάζεται να εμφυσηθεί στους μαθητές από μία νεαρή ηλικία.

Πέμπτο βήμα: Ένα μαντήλι να αποτελέσει τον καλύτερό φίλο των παιδιών

Τα παιδιά θα έπρεπε να διδάσκονται να καλύπτουν το στόμα τους και το πρόσωπό τους χρησιμοποιώντας είτε μαντήλι είτε χαρτομάντιλο, ενώ βήχουν ή φτερνίζονται.

Έκτο βήμα: Διατήρηση των παιχνιδιών τους μακριά από μικρόβια

Το αγαπημένο λούτρινο παιχνίδι ή κουβερτούλα του παιδιού ίσως μεταφέρει μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι τα πλένετε κι αυτά όπως και τα υπόλοιπα παιχνίδια συχνά.

 

 

Έβδομο βήμα: Καθαρισμός στα έπιπλα της σχολικής αίθουσας

Καθημερινή καθαριότητα των επίπλων της αίθουσας θα εξασφαλίσει ένα περιβάλλον διδασκαλίας και μάθησης χωρίς ιούς. Οι αίθουσες θα πρέπει να σκουπίζονται και να σφουγγαρίζονται κάθε μέρα.

Όγδοο βήμα: Υγιεινή των ποδιών

Ιδρωμένα πόδια , όπως είναι γνωστά σαν πόδια των αθλητών, μπορούν να προκαλέσουν μυκητιασική μόλυνση. Τα παιδιά θα έπρεπε να χρησιμοποιούν βαμβακερές κάλτσες αντί για συνθετικά υφάσματα με δερμάτινα και πάνινα παπούτσια, ώστε να επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν.

 

 

Ένατο βήμα: Δώστε σημασία στην ασθένεια

Τα παιδιά θα έπρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο μόνο αν αισθάνονται καλά ώστε να ωφεληθούν από την παρουσία τους στο σχολικό περιβάλλον και να συμμετέχουν. Αυτό θα μειώσει, επίσης, την πιθανότητα της εξάπλωσης της ασθένειας.

Δέκατο βήμα: Σταματήστε τις κακές συνήθειες

Υπενθυμίστε στα παιδιά την σημασία του να εξασκείσαι στην σωστή υγιεινή. Εξηγήστε τους ότι αν και τα μικρόβια ίσως δεν είναι ορατά, αυτά ακόμη βρίσκονται στον αέρα και μπορούν να τους προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

 

Ακολουθήστε το KIDOT mou στο Facebook και στο Instagram

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!