a

Ο προβληματισμός σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζεται και βλέπουμε ότι πολλοί γονείς εκδηλώνουν έντονα την αντίδρασή τους όσον αφορά τη χρήση της μάσκας στο σχολικό περιβάλλον από τα παιδιά τους. Ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αφού δεν παρουσιάζεται το ίδιο αποτελεσματική, πόσο μάλλον για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη συνθήκη.

Τι γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό; Σε ποιες χώρες αναβλήθηκε η έναρξη του σχολικού έτους και σε ποιες τα σχολεία άνοιξαν και ξαναέκλεισαν;

Oι πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και αλλού κατέδειξαν με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ο ιός παραμονεύει και είναι έτοιμος να “χτυπήσει” στις σχολικές αίθουσες ακόμα και αν παρθούν τα πιο αυστηρά μέτρα.

Κλασικό παράδειγμα η Γαλλία. Θεωρητικά πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως μειώθηκαν οι μαθητές ανά τάξη. Επίσης, σε περιοχές με μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, όπως το Παρίσι, τα σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα. Παρόλα αυτά, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι γαλλικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν 22 σχολεία. Δεν είναι μεγάλος αριθμός για μία χώρα όπως η Γαλλία, δείχνει όμως ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απόλυτα θετικό αποτέλεσμα.

Η Ιταλία από την πλευρά της έκανε μία γενναία επένδυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσλήφθηκαν 40.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προμηθεύτηκαν μονά θρανία για να διασφαλιστούν οι αποστάσεις. Η εξάπλωση όμως του ιού συνεχίζεται οπότε πολλές ιταλικές περιφέρειες πήραν την απόφαση να αναβάλλουν το πρώτο κουδούνι για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Από την μία, όπως μεταδίδει η DW, επικράτησε μεγάλη ασάφεια σε σχέση με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας: ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δίνονται καθημερινά δωρεάν μάσκες σε καθηγητές, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό και παιδιά, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε ανέτρεψε εν μέρει, τις μέχρι τώρα οδηγίες και συστάσεις.

Στην Κύπρο υπήρξε επίσης αναβολή της σχολικής πρεμιέρας για τις 14 Σεπτεμβρίου (αντί για τις 7 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί). Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου παραδέχθηκε ότι τα κυπριακά σχολεία δεν ήταν έτοιμα να ανοίξουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ακόμη και η Γερμανία, που φημίζεται για την οργάνωσή της αλλά και την πειθαρχία των πολιτών της, δεν μπόρεσε να αποφύγει τους μπελάδες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα μέσα του Αυγούστου. Στο πολυπλέθεστερο κρατίδιο της χώρας, αυτό της Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών πολλές σχολικές μονάδες έκλεισαν για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Δείτε επίσης:

Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.