a
Τι είναι η παιδική κακοποίηση;

Με τον όρο «παιδική κακοποίηση» αναφερόμαστε στη βία, την κακή μεταχείριση ή την παραμέληση την οποία βιώνει ένα παιδί ή ένας έφηβος ενώ βρίσκονται υπό την «προστασία» ενός ατόµου το οποίο εµπιστεύονται ή από το οποίο εξαρτώνται (γονιός, αδελφός, αδελφή, άλλος συγγενής ή κηδεμόνας ή κάποιος που φροντίζει το παιδί). Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και μπορεί για παράδειγμα να συμβεί στο σπίτι του παιδιού ή στο σπίτι κάποιου γνωστού του.

Η παιδική κακοποίηση εκδηλώνεται σαν σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση και παραμέληση. Μπορεί να μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό ή ένα επαναλαμβανόμενο συμβάν.

Αν και η παιδική κακοποίηση περιλαμβάνει σωματική βλάβη, το άγχος που προκαλείται από την κακομεταχείριση μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έχει επίσης επιπτώσεις στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα θέματα όπως ο αλκοολισμός, οι χρόνιες παθήσεις και η κατάθλιψη κατά την ενήλικη ζωή.

 

βία

 

Ποιες είναι οι κύριες μορφές κακοποίησης;
  • Η σωματική κακοποίηση
  • Η σεξουαλική κακοποίηση
  • Η συναισθηματική κακοποίηση
  • Η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο

Πολλοί στις παραπάνω μορφές προσθέτουν και την εκμετάλλευση. Αν και παραπάνω μορφές μπορεί να βρεθούν ξεχωριστά, συχνά παρατηρείται συνδυασμός τους.

 

Πώς αναγνωρίζουμε την παιδική κακοποίηση;

Υπάρχουν πολλά σημάδια στο σώμα αλλά και στη συμπεριφορά τα οποία υποδεικνύουν ότι ένα παιδί ίσως υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Για παράδειγμα για τη σωματική κακοποίηση (εσκεμμένος τραυματισμός του παιδιού) τα σημάδια περιλαμβάνουν ορατά τραύματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος τα οποία το παιδί αδυνατεί να εξηγήσει. Ένα παιδί που υποφέρει από σωματική κακοποίηση ίσως επιδείξει επιθετική συμπεριφορά και φόβο, φορώντας μακρυμάνικα ρούχα που δεν ταιριάζουν με τον καιρό, ανωριμότητα και θέματα στη συμπεριφορά του.

Σεξουαλική κακοποίηση, την οποία το 29,7% των ενηλίκων καταγγέλουν ότι έχουν βιώσει κατά την παιδική τους ηλικία, μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους και εκδοχές από ότι η σωματική κακοποίηση. Ένα παιδί που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ίσως παρουσιάσει σωματικά σημάδια όπως την δυσκολία στο να καθίσει ή συμπτώματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα προβλήματα στη συμπεριφορά περιλαμβάνουν άγχος και επιθετικότητα, εφιάλτες και προβλήματα ύπνου ή επικοινωνίας.

 

κακοποίηση

 

Συναισθηματική κακοποίηση σχετίζεται με πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη, τυπικά συμβαίνει μακροπρόθεσμα και μπορεί να περιλαμβάνει εξευτελισμό, απόρριψη ή απομόνωση του παιδιού. Τα παιδιά που βιώνουν την εμπειρία της συναισθηματικής κακοποίησης ίσως είναι αναπτυξιακά καθυστερημένα, έχουν προβλήματα στην ομιλία ή μαθησιακές δυσκολίες, θέματα με την υγεία και το βάρος τους παράλληλα με την ανισορροπία ανάμεσα στα συναισθηματικά ξεσπάσματα και την επίδειξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Η παραμέληση του παιδιού συμβαίνει όταν το παιδί δεν λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα και την υποστήριξη για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία του. Η παιδική παραμέληση χαρακτηρίζεται  από σωματική, πνευματική και εκπαιδευτική παραμέληση.

Αν και τα σημάδια από κάθε είδους παραμέληση ποικίλλουν, η παραμέληση γενικά επιμένει σαν μέρος ενός συνολικού μοτίβου. Ένα παιδί που υποφέρει από παραμέληση ίσως δεν φοράει τα κατάλληλα με την εποχή ρούχα, είναι συνεχώς πεινασμένο ή κουρασμένο, ίσως είναι μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με τα περισσότερα παιδιά στην ίδια ηλικία ή να έχει ιατρικά προβλήματα για τα οποία κανείς δεν έχει φροντίσει.

 

συγκρούσεις

 

Αποκαλύπτοντας την παιδική κακοποίηση

Μερικές φορές ένα παιδί ίσως προσπαθήσει να αποκαλύψει την κακοποίηση με έμμεσο τρόπο, όπως με το να πει ότι συνέβη σε έναν φίλο του ή ότι άκουσε ότι κάτι τέτοιο συνέβη σε κάποιον άλλο.

Αν ένα παιδί πει ότι έχει υποστεί κακοποίηση, να είστε υποστηρικτικοί και ήρεμοι, και να βεβαιώσετε το παιδί ότι πιστεύετε ό,τι σας είπε. Επίσης, παρέχετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ακούγοντας χωρίς να ασκήσετε κριτική.

Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις να κάνετε αν οι απαντήσεις τους δεν είναι ξεκάθαρες μετά την αρχική αποκάλυψη είναι τι συνέβη, πού, πότε και ποιος το έκανε καθώς αυτές είναι οι πιο αποφασιστικής σημασίας απαντήσεις που θα χρειαστούν και στις αρχές.

 

Ακολούθησε το KIDOT mou σε Facebook και Instagram

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.