a

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Margit Auer καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη για μια συμμετοχική παρουσίαση της σειράς βιβλίων της με τίτλο «Το σχολείο των μαγικών ζώων». Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τιμώμενης γερμανόφωνης λογοτεχνίας στην 18η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία της, θα δείξει εικόνες μέσα από αυτά, θα παίξει με τα παιδιά και κυρίως θα ζητήσει να μάθει ποιο μαγικό ζώο θα ήθελε το κάθε παιδί. Η ίδια δηλώνει στο KIDOT  πως αισθάνεται υπέροχα που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη. 

«Είναι ένα μείγμα περιπέτειας και ευτυχίας! Πριν από χρόνια σκεφτόμουν ότι θα ήταν υπέροχο να επισκέπτομαι έναν από τους ξένους εκδότες μου κάθε χρόνο. Ξέρετε, τα βιβλία μου εκδίδονται σε περισσότερες από 20 χώρες και θα χρειαζόταν χρόνος για να το κάνω αυτό. Μετά ήρθε ο Covid-19 και το σχέδιό μου απέτυχε. Νιώθω υπέροχα γνωρίζοντας ότι έρχομαι στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ, αλλά όχι στην Ελλάδα» επισημαίνει και ο ενθουσιασμός ότι θα αποτελέσει μέρος μιας τόσο ξεχωριστής διοργάνωσης, όπως η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την γερμανόφωνη λογοτεχνία είναι ξέχειλος. «Τι έχασαν όλοι οι συγγραφείς τους τελευταίους μήνες; Όλη αυτή την επαφή με αναγνώστες και συναδέλφους. Νιώθεις πολύ καλύτερα όταν συναντάς τους αναγνώστες σου και βλέπεις ότι τους αρέσουν πολύ τα βιβλία σου. Γι’ αυτό όλοι γράφουμε ιστορίες» λέει η Γερμανίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων που θα μας υποδεχτεί την Κυριακή το πρωί στην παιδική γωνιά της έκθεσης για να μας συστήσει το βιβλίο της με τίτλο «Το σχολείο των μαγικών ζώων», το οποίο και θα μοιραστεί με τα παιδιά! «Είναι μια μεγάλη σχολική περιπέτεια – συμπεριλαμβανομένων των ζώων που μιλούν. Υπάρχει ο Rabbat η αλεπού, η Henrietta η χελώνα και πολλά άλλα. Το ζώο γίνεται ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού και βοηθά όπου μπορεί. Στην Έκθεση Βιβλίου θα διαβάσω κάποιες σελίδες και θα κάνουμε επίσης κάποιες ασκήσεις. Το ονομάζω “Μάθημα γυμναστικής με την Henrietta”. Αλλά το πιο συναρπαστικό είναι να απαντάς σε ερωτήσεις. Οι μικροί μου αναγνώστες με ρωτούν και το αντίστροφο. Τι τους ρωτώ; Ποιο ζώο θα θέλατε να έχετε; Οι απαντήσεις είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες. Ίσως βρουν τον τρόπο στο επόμενο βιβλίο…» εξηγεί η Margit και εξομολογείται πως λατρεύει την Eugenia τη νυχτερίδα, από τον τρίτο τόμο. 

«Η μητρότητα βοηθάει να γράφει κανείς παιδικά βιβλία. Πρέπει να ξέρεις πώς νιώθουν τα παιδιά, τι τους αρέσει, τι φοβούνται. Τα μικρά πράγματα για τους ενήλικες μπορεί να είναι μεγάλα για ένα παιδί» αναφέρει και επιμένει πως υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά ανάμεσα στους ενήλικες και στα παιδιά ως αναγνώστες: «Τα παιδιά σου δίνουν μόνο μια μικρή ευκαιρία. Αν δεν τους αρέσει το βιβλίο σταματούν αμέσως να διαβάζουν». Με τη δική της φαντασία δουλεύει εύκολα κι ίσως αυτό να είναι τελικά και το μεγαλύτερο προσόν για κάποιον που γράφει παιδικά βιβλία. «Λατρεύω όλες τις φιγούρες μου και ανυπομονώ να δω τι θα συμβεί με αυτές στις επόμενες σελίδες. Και μου αρέσουν οι συγκρούσεις! Τι θα έκανε την Ελένη να θυμώσει; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι του κυρίου Morrison; Τι συμβαίνει όταν η Miss Cornfield είναι μακριά κλπ. Κάθε φορά που ένα παιδί χαμογελά εξαιτίας μου και εξαιτίας των βιβλίων μου σκέφτομαι πως ο ήλιος ανατέλλει και λέω στον εαυτό μου “Συνέχισε Margit με την επόμενη ιστορία σου. Βιάσου, σε περιμένουν”». 

Αν αναρωτιέται κανείς πώς βλέπει την συγγραφή… σαν μια δουλειά ή σαν μια διεργασία πιο βαθιά, πιο δημιουργική, εκείνη απαντά: «Οι συγγραφείς πρέπει να γράφουν. Δεν μπορούν να το σταματήσουν. Η γραφή είναι ένα νησί, όπου όλα είναι δυνατά. Και στην διαδικασία του να φτιάχνεις ένα βιβλίο μου αρέσει πάντα η τελευταία πινελιά. Το βιβλίο είναι έτοιμο, λίγο πολύ. Ξέρετε, η ιστορία λειτουργεί, το χρονοδιάγραμμά μας είναι εντάξει, τα στοιχεία είναι έξυπνα. Κάτι όμως κάτι λείπει! Ο τελευταίος γύρος είναι ο καλύτερος… οι διάλογοι γίνονται πιο αστείοι, οι συγκρούσεις είναι αρκετά μεγάλες τώρα και τα πράγματα, που δεν είναι σημαντικά, πρέπει να φύγουν. Μετά από αυτό, μπορώ να το στείλω στον εκδότη μου» αποκαλύπτει η συγγραφέας. Για όλους εμάς που αγαπάμε τα βιβλία παιδικά και μη, υπάρχει λόγος σοβαρός κατά την Margit Auer: «Όταν νιώθουμε λυπημένοι, μόνοι, αγχωμένοι, ένα βιβλίο μας βοηθά να βρούμε συχνά τον δρόμο της επιστροφής στη ζωή. Αν όλα είναι έντονα και δύσκολα, υπάρχει μια διαφυγή. Φυσικά πρέπει να βρεις το κατάλληλο βιβλίο… καλή τύχη! Τα παιδιά και οι δάσκαλοι μου είπαν ότι «Το Σχολείο των Μαγικών Ζώων» τους βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ήταν το νησί τους σε δύσκολες στιγμές. Τα βιβλία μπορούν να μας παρηγορήσουν, να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα, οικεία».

Η Margit Auer…

γεννήθηκε το 1967 στο Μύλντορφ αμ Ιν και όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ταχυδρόμος, για να μοιράζει γράμματα με ένα κίτρινο ποδήλατο. Ύστερα όμως, όλα ήρθαν αλλιώς. Σπούδασε δημοσιογραφία, εργάστηκε ως συντάκτρια σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες της Βαυαρίας και ως ελεύθερη επαγγελματίας ρεπόρτερ. Όταν έγινε μητέρα άρχισε να γράφει η ίδια παιδικά βιβλία για τους τρεις γιους της. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 2013 με τη σειρά παιδικών βιβλίων Το σχολείο των μαγικών ζώων (Die Schule der magischen Tiere), η οποία έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Η Margit Auer ζει με την οικογένειά της στην Άνω Βαυαρία.

Info:

Κυριακή 28 Νοεμβρίου

12:00-13:00 @ Helexpo / Περ.13

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών 

Θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά και τα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση 

Περισσότερα εδώ

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.