a

Γράφει η Ψυχολόγος Φωτεινή Νούλα

Φαίνεται περίεργο να συνδυάζεται ο όρος «επιλόχειος κατάθλιψη» με τον άνδρα, αλλά το τελευταίο διάστημα, γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί στους άνδρες η κατάθλιψη που έπεται της γέννησης του παιδιού. Το να γίνεις πατέρας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό σημείο στην πορεία της ζωής το οποίο συνοδεύεται από ενθουσιασμό, αλλά και προκλήσεις. Την περίοδο έπειτα από τη γέννηση του παιδιού, είναι εύκολο να επικεντρωνόμαστε στις μητέρες, αλλά οι πατεράδες χρειάζονται επίσης υποστήριξη καθώς έχουν να διαχειριστούν πολλά νέα γεγονότα. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη ύπνου, ανησυχίες για τα οικονομικά, αλλαγή στη δυναμική του ζεύγους και της οικογένειας. Ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνδρες βιώνουν πλέον παρόμοιους ψυχοπιεστικούς παράγοντες με τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να συνδυαστεί η γονική μέριμνα με την εργασία.

Επιπλέον, οι άνδρες σπανίως θα εκφράσουν το άγχος που είναι απόρροια του νέου ρόλου τους, για το κενό που μπορεί να νιώθουν ως νέοι γονείς, διότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με την εικόνα που έχουν για τον «σωστό» άνδρα, ο οποίος δεν κλαίει, δεν πρέπει να φαίνεται αδύναμος. Ζούμε σε μία κοινωνία που φέρει στερεότυπα τόσο περί του γυναικείου φύλου όσο και του ανδρικού. Τα στερεότυπα αυτά δεν αφορούν μονάχα τον τρόπο έκφρασης του φύλου, το επάγγελμα, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά σχετίζονται και με τους γονεϊκούς ρόλους. Πόσες ταινίες, πόσα βιβλία, πόσες εικόνες αναπαριστούν τον άνδρα ως την «κολώνα του σπιτιού», ως εκείνον που θα φέρει τα χρήματα στην οικογένεια και δε θα έχει αρκετό χρόνο με το παιδί;

Έχοντας μεγαλώσει με τέτοιες αρχές πολλοί άντρες έμαθαν να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους, για αυτό, κάποια επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν τη δυσκολία ενός νέου μπαμπά είναι:

 • η ξαφνική αύξηση των ωρών δουλειάς
 • η συναισθηματική απόσυρση
 • η αυξημένη ένταση και νεύρα
 • η χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ

Υπάρχει έλλειψη σε έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη σε άνδρες έπειτα από τη γέννηση του παιδιού τους. Ένας σημαντικός λόγος είναι η μειωμένη συμμετοχή των πατεράδων σε έρευνες. Λίγα είναι γνωστά για τις ανάγκες και τις δυσκολίες των νέων πατέρων. Επιπλέον, τα συμπτώματα που αφορούν την επιλόχειο κατάθλιψη στους άνδρες δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια και η διάγνωσή της βασίζεται κυρίως στα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης των μητέρων.

επιλόχειος κατάθλιψη σε άνδρες

 

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
 • φόβος, σύγχυση, αδυναμία και αβεβαιότητα για το μέλλον
 • απόσυρση από την οικογενειακή ζωή, την εργασία και τις κοινωνικές καταστάσεις
 • αναποφασιστικότητα
 • απογοήτευση, ευερεθιστότητα, κυνισμός, θυμός
 • συζυγικές συγκρούσεις
 • εκνευρισμός
 • εχθρική συμπεριφορά προς τους συνεργάτες
 • χρήση αλκοόλ ή/και τοξικών ουσιών
 • σωματικά συμπτώματα όπως δυσπεψία, αλλαγές στην όρεξη και το βάρος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, πονόδοντοι, ναυτία, αϋπνία, κούραση, αδυναμία
 • Κόπωση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Αισθήματα μειονεξίας και ενοχής

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όχι μόνο ότι η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να συμβεί και σε άνδρες, αλλά ότι η κοινωνία μας έχει αλλάξει, οι περιστάσεις έχουν αλλάξει και οι άνδρες βιώνουν άγχος και δυσκολίες με την μετάβαση τους στο νέο ρόλο, ο οποίος ενώ μπορεί να συνοδεύεται από υπέροχες στιγμές μπορεί να επιφέρει και μεγάλες δυσκολίες. Μπορεί ο όρος επιλόχειος κατάθλιψη να μη συνάδει με τον πατέρα, αλλά μπορεί και ο πατέρας να περάσει μία καταθλιπτική περίοδο έπειτα από τη γέννηση του παιδιού του. Οι αιτίες μπορεί να μην είναι ορμονικές, αλλά είναι σίγουρα ψυχολογικές και κοινωνικές, και η υιοθέτηση των στερεοτύπων του ΑΝΔΡΑ- ΔΥΝΑΤΟΥ δεν θα βοηθήσει στην έκφραση του κυκεώνα των συναισθημάτων που μπορεί να φέρει ο νέος ρόλος, με αποτέλεσμα η μετάβαση να μην γίνει στο ρόλο του πατέρα, αλλά στο ρόλο ενός άνδρα μπερδεμένου που απομακρύνεται από το υπέροχο ταξίδι στη ζωή του.

Ποιοι είναι όμως οι φόβοι που βιώνουν οι μπαμπάδες:

 

7 φόβοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι μπαμπάδες

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.