a

Γράφει η Όλια Παναγιωτοπούλου- momfatale.gr 

Η μητρότητα είναι μια πύλη, για να μην πω το κόκκινο χάπι στο Μatrix: ένας δρόμος τον οποίο, όταν βαδίσεις, δε θα θελήσεις ποτέ πια να επιστρέψεις στην προηγούμενη κατάσταση. Κι ας είναι απάτητος, δύσβατος κι εξουθενωτικός. Μια γεύση που ποτέ δεν ήξερες, μα από τη στιγμή που έμαθες, δε θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς. Θα μπορούσα να χτίσω χιλιάδες μεταφορές και να σχεδιάσω άπειρες εικόνες, εμπλουτισμένες με αρώματα και γεύσεις. Ανάμεσά τους: η πρώτη φορά που σε ένιωσα, ο πρώτος υπέρηχος που άκουσα την καρδούλα σου, η μυρωδιά σου όταν σε πρωτοκράτησα στην αγκαλιά μου, το κλάμα σου που με γέμισε χαρά γιατί ήταν σημάδι της δύναμής σου, αυτής που- πλέον έξω από μένα – θα σε κρατούσε ζωντανό.

Από τότε τα χρόνια περνάνε νερό κι εσύ μεγαλώνεις και μαζί σου μεγαλώνει κι η μητρότητά μου, μιας και η Μαφάλντα είχε απόλυτο δίκιο όταν απαντούσε στη μαμά της : «Εσύ μπορεί να είσαι μαμά μου, αλλά κι εγώ είμαι κόρη σου και τον τίτλο τον αποκτήσαμε την ίδια μέρα!».

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα: Μάιος του 2020.  Με κλειστά τα σχολεία, κλειστά τα μαγαζιά, αλλά πολύ ανοιχτές καρδιές και μυαλά:

Ένα πικ-νικ στο σαλόνι, αντί για φαγητό έξω,

Μια ωραία αυτοσχέδια κατασκευή, αντί για κάτι αγοραστό,

Μια γεμάτη μπανιέρα και τρεις ώρες ησυχίας, αντί για ένα πρωινό στο σπα,

πολλές αγκαλιές, πολλά φιλιά, ίσως ύπνος μαζί, ένα παγωτό, μια βόλτα μέχρι τη γιαγιά- έστω από μακριά, γιατί για εσένα είναι γιαγιά, αλλά για εμένα η μαμά μου και η αρχική μητέρα, εκείνη από την οποία ξεκίνησαν όλα.

Φέτος ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας είναι ξεκάθαρο ότι δε  βγούμε για μπραντς, ή βόλτα στην αγορά, δε θα πάμε σινεμά όλοι μαζί, ούτε στο θέατρο, δε θα καθίσουμε ο ένας πάνω στον άλλο σε μια παραλία, όση ζέστη και να κάνει, ενώ δε θα υπάρχει καμία υπαίθρια συναυλία να μας διασκεδάσει, ούτε οι συνήθεις μαζώξεις και γιορτές.

Κι όμως! Αν και η λίστα όσων χάνουμε ή θα στερηθούμε είναι μακρά, κατά έναν περίεργο τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουρες ότι τη Γιορτή της Μητέρας 2020 δε θα την ξεχάσουμε ποτέ. Δε βλέπω καλύτερη ευκαιρία να σφραγίσουμε τις πιο ουσιαστικές, γλυκιές και οικογενειακές αναμνήσεις: άλλωστε, καθώς οι σειρές αυτές γράφονται έχουν πάει για ύπνο στα κρεβατάκια τους τα πιο θεμελιώδη υλικά, εκείνα που μας έκαναν να είμαστε μέρος της σημερινής γιορτής κι όχι παρατηρήτριές της.

Φιλιά, χαμόγελα και έναν ηλιόλουστο, καιρικά και ψυχικά, Μάιο σε όλες και όλους <3

Μπορείς να δεις επίσης τη συνέντευξη της Όλιας Παναγιωτοπούλου:

Όλια Παναγιωτοπούλου: “Τα δύο υποφέρω έφτιαξαν το site…”

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.