a

Σήμερα γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων η οποία σίγουρα είναι πολύ διαφορετική αφού τα μουσεία δυστυχώς δεν μπορούν να οργανώσουν τις δράσεις που συνήθιζαν γι’ αυτή την μέρα τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια φέτος είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε ενδεχομένως περισσότερα μουσεία από ποτέ και μάλιστα από τον καναπέ μας, αξίζει ωστόσο να δούμε τα οφέλη που έχει η “φυσική” επίσκεψη στο μουσείο τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά.

1. Ενθαρρύνει την αγάπη για την ιστορία.

Ένα μουσείο κουβαλά μαζί του μία ιστορία πολλών ετών. Με έναν μοναδικό τρόπο προκαλεί σε ένα παιδί το ενδιαφέρον να μάθει ένα μέρος αυτής της ιστορίας. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να γίνει μέσα σε μία τάξη.

2. Στα μουσεία αιωρούνται αμέτρητα ερωτηματικά

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο προκαλεί αμέτρητα ερωτηματικά. Ποιος, που; πότε; γιατί;. Άλλωστε και αυτός είναι ο σκοπός των μουσείων, να προκαλούν τον επισκέπτη να μάθει για αυτά που βλέπει. Φανταστείτε στα μικρά παιδιά που στη ζωή τους αιωρούνται αμέτρητα ερωτηματικά πόσο διασκεδαστική θα είναι μία επίσκεψη σε ένα μουσείο.

3. Ιστορίες που προκαλούν θαυμασμό

Οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από ένα ομοίωμα, έναν πίνακα, ένα τεράστιο ζώο είναι συναρπαστικές. Τα επιτεύγματα, οι αξίες και οι ικανότητες που κρύβει ένα έκθεμα σε ένα μουσείο προκαλούν σίγουρα τον θαυμασμό. Αυτές οι ιστορίες δίνουν κίνητρα στα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

4. Αύξηση της ικανότητας της κριτικής σκέψης

Μία βόλτα τους διαδρόμους ενός μουσείου προκαλεί την σύγκριση και την διαπίστωση των διαφορών ανάμεσα στα εκθέματα. Στα παιδιά ένα μουσείο συντελεί στην βελτίωση της ικανότητας της κριτικής σκέψης.

5. Διεγείρει την φαντασία

Φανταστείτε να περπατά ένα παιδί σε ένα μουσείο και δίπλα του να βρίσκεται ένα ζώο πιο ψηλό και από το σπίτι του, που δεν το έχει δει ποτέ του γιατί έχει να κάνει αισθητή την παρουσία του εδώ και εκατομμύρια χρόνια! Φανταστείτε ένα παιδί σε ένα μουσείο που διαθέτει πλανητάριο και με τα φώτα του σχηματίζει το ηλιακό σύστημα! Η φαντασία του οργιάζει, και ξεκινά να αναρωτιέται και να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του. Άλλωστε πλέον όλοι μας ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μην σταματήσουν να φαντάζονται και να ονειρεύονται.

6. Εμπλουτισμός του λεξιλογίου

Πόσες καινούριες λέξεις θα ακούσει ένας ενήλικας σε ένα μουσείο;  φανταστείτε πόσες θα είναι αυτές για ένα παιδί!

7. Μας φέρνει πιο κοντά

Πολλά μουσεία στο πρόγραμμα τους έχουν μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στην οικογένεια. Συνήθως υπάρχουν και διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες στο πρόγραμμα της ημέρας οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να παίξουν και να μάθουν κάτι καινούριο μαζί. Να περάσουν οικογενειακό και ποιοτικό χρόνο και να συζητήσουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

8. Όσο ζω…μαθαίνω

Πλέον στην εποχή μας απαιτείται μία ελάχιστη εκπαίδευση για οποιαδήποτε εργασία, και για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας στον επαγγελματικό τομέα πρέπει να είσαι ανοιχτός σε κάθε τι καινούριο και νέο. Πρέπει να έχεις την περιέργεια μέσα σου! Το μουσείο σε ένα παιδί αυξάνει το χαρακτηριστικό που λέγεται περιέργεια, το οποίο αν δεν το είχαμε εμείς οι άνθρωποι δεν θα γράφαμε αυτό το άρθρο διότι δεν θα υπήρχαν καν τα μουσεία…

Μέχρι να μπορέσουμε και πάλι να περιηγηθούμε στον φυσικό χώρο ενός μουσείου ας επισκεφτούμε όσα περισσότερα μπορούμε από το σπίτι μας. Γι’ αυτό φροντίσαμε και δημιουργήσαμε μια μακριά λίστα μουσείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό:

1. Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

2. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Αθήνα

3. Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

4. Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

5Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

6Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, Ουάσινγκτον

7. Μουσείο Ορσέ (Musée dOrsay), Παρίσι

8Μουσείο της Περγάμου, Βερολίνο

9Μουσείο Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ

10. Πινακοθήκη Ουφίτσι, Φλωρεντία

11. Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Μεξικό

12. Μουσείο της Τέχνης, Σάο Πάολο

 

Μπορείτε επίσης να γιορτάσετε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων παρέα με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή» από το Μουσείο Γουλανδρή

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.