Είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, με εξειδίκευση στα σκυλιά- βοηθούς για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες για παιδιά, ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια και άλλες αναπηρίες. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό των σκύλων- βοηθών Nina Service Dogs. Η Έλενα Παλάγκα, όμως, είναι πολλά περισσότερα: Είναι ένα εξαιρετικά ταλαντούχο πλάσμα που αγαπά βαθιά τα σκυλάκια αλλά και τους ανθρώπους και φροντίζει να δημιουργούνται μεταξύ τους σχέσεις… ζωής!

Θα ήθελα να μου πεις την ιστορία σου. Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις τη Nina Service Dogs;

Πάντα πίστευα πως τα ζώα είχαν κάτι το μαγικό και ήθελα πολύ να εξερευνήσω τον κόσμο τους. Από μικρό παιδί κυριολεκτικά τα λάτρευα. Τα σκυλιά, τα άλογα και τα δελφίνια ήταν από τα πιο αγαπημένα μου, όπως και τα εξωτικά ζώα! Μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι μαζί τους και να παρατηρώ πώς μαθαίνουν και πώς ανταποκρίνονται, ο κόσμος τους με μαγεύει μέχρι σήμερα!

Είχα ένα χάρισμα να επικοινωνώ μαζί τους και δεν φοβήθηκα ποτέ ζώο. Είχα από μικρή σκυλάκια ως κατοικίδια και ήμουν ένα πολύ υπεύθυνο παιδί, τα φρόντιζα ήταν η παρέα μου και ήμουν πολύ προστατευτική και τρυφερή.

Όταν στα 15 μου χρόνια μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών έφυγα για Αμερική κατάλαβα πως θα μπορούσα να καλλιεργήσω το χάρισμα μου και παράλληλα με το σχολείο μου, Λύκειο τότε, τα απογεύματα εκπαιδευόμουν ως εκπαιδεύτρια σκύλων σε μια σχολή του Sheboygan / Wisconsin για έναν ολόκληρο χρόνο.

Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και με την ενηλικίωση μου,  τα ταξίδια για περαιτέρω σπουδές στο κομμάτι της εκπαίδευσης σκύλων στις ΗΠΑ έγιναν πολύ συχνά! Τελειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αναγνωρισμένες σχολές εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων των ΗΠΑ -το National K9- κατάφερα στη συνέχεια να γνωρίσω τον ξεχωριστό κόσμο των σκύλων βοηθών για ΑΜΕΑ. Με υποτροφία έφυγα για άλλη μια φορά από Ελλάδα και βρέθηκα στο Ohio και στον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως: το “4 paws for ability” που εκπαιδεύει και παρέχει σκύλους βοηθούς σε παιδιά με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και βετεράνους πολέμου.

Αυτό ήταν! Αμέσως φαντάστηκα αυτό το πρόγραμμα στην χώρα μου: σκύλους βοηθούς για τις δικές μας ευπαθείς ομάδες! Έτσι, το 2015 δημιουργήθηκε ο μοναδικός πιστοποιημένος οργανισμός, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός των σκύλων βοηθών Nina Service Dogs.

Δυσκολεύτηκες στην αρχή;

Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη και οι διαφορές μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας μεγάλες. Ο οργανισμός μας ακολουθεί το μοντέλο και είναι κάτω από την ομπρέλα του “4 paws for ability” και είναι επίσημο μέλος του EGDF, IACP, ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ, ΕΛΟΤ, HIGGS, SOCIAL DYNAMO.

Στην Αμερική, όπου οι σκύλοι-βοηθοί λειτουργούν και υπάρχουν πάνω από 40 χρόνια, έχουν ωφεληθεί χιλιάδες άτομα από τις ικανότητες τους. Ναι, αλλάζουν ζωές, η δική μου άλλαξε όταν κατάλαβα τις ικανότητες τους και ξεκίνησα να οραματίζομαι έναν οργανισμό με σκύλους- βοηθούς που θα άλλαζε ζωές ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα.

Μίλησε μου για την ιστορία της Νίνας που έδωσε το όνομά της στον Οργανισμό!

Η Νίνα είναι κομμάτι της Έλενας και δικαιωματικά της ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας όλου του έργου αυτού του οργανισμού και γενικότερα της πορείας μας στον χώρο της εκπαίδευσης σκύλων. Η Νίνα είναι ένα Jack Russell και το πρώτο σκυλί που δουλεύτηκε και πιστοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Μαζί εκπαιδευτήκαμε και κερδίσαμε την υποτροφία και όλα όσα ήρθαν στη συνέχεια με την ίδρυση του Nina Service Dogs στην Ελλάδα.

Όμως πέρα από την συνεργασία που έχω με την Νίνα στο κομμάτι της δουλειάς μας με τις δράσεις μας με άτομα με αναπηρία, η Νίνα είναι ο δικός μου άγγελος και πιστεύω πως ήρθε για να μου ανοίξει μια πόρτα στο μονοπάτι της ζωής μου, διαφορετική. Έγινα καλύτερος άνθρωπος, ευαισθητοποιήθηκα περισσότερο και μαζί της δημιουργήθηκαν και επιτεύχθηκαν στόχοι και όνειρα!

Τις ώρες που δεν δουλεύουμε κάνουμε πολύ όμορφα πράγματα μαζί. Δεν παύει να είναι ένας σκύλος με τις ανάγκες του, θέλει προσοχή, βόλτες και παιχνίδι, θέλει αγάπη και φροντίδα. Όσοι μας γνωρίζουν καλά λένε πως είμαστε ίδιες! Εμένα αυτό με κάνει να γεμίζω περηφάνια γιατί αν στο ελάχιστο μοιάζω με την Νίνα τότε μπορώ να πω πως είμαι κερδισμένη ως άνθρωπος.

Είναι ένα πανέξυπνο πλάσμα, αντιλαμβάνεται τα πάντα και πολλές φορές έχω πει και το πιστεύω τόσο βαθιά πως η Νίνα γεννήθηκε σκύλος βοηθός, σκύλος άγγελος.

Μέσα από το έργο μας και τις δημόσιες εμφανίσεις μας στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο», στο ντοκιμαντέρ του “Vice” και σε πολλά άλλα,  η Νίνα μπήκε και στις καρδιές ανθρώπων που δεν είχαν τη τύχη ακόμη να την συναντήσουν από κοντά.

Πιστεύω πολύ στο Θεό και πιστεύω πως η Νίνα είναι ένα δώρο του, πρώτα δικό μου και κατ’ επέκταση των ατόμων που έχει βοηθήσει. Θέλω να είναι γερή και ευτυχισμένη και κάνω τα πάντα για αυτό.

Αν και κατά τη διάρκεια των σπουδών μας όλοι πίστευαν πως ένα Jack Russell δεν θα τα κατάφερνε, η Νίνα τα κατάφερε και σήμερα τιμητικά το όνομα της υπάρχει στον πρώτο οργανισμό σκύλων βοηθών της Ελλάδας.

Ποια ακριβώς είναι η διαδικασία εκπαίδευσης ενός σκύλου- βοηθού;

Η διαδικασία εκπαίδευσης ενός σκύλου- βοηθού δεν είναι εύκολη διαδικασία.  Τα κουτάβια επιλέγονται μετά από ειδικά τεστ προσωπικότητας / ταμπεραμέντου σε ηλικία 6-7 εβδομάδων και ξεκινούν αμέσως την εκπαίδευση τους.

Έχουν έναν ιερό μα και δύσκολο σκοπό και για αυτό δεν είναι σίγουρο αν όλα τα σκυλάκια γίνουν σκύλοι- βοηθοί στο τέλος του προγράμματος. Αν και η επιλογή γίνεται από ειδικά εκτροφικά προγράμματα για να μειώσουμε το ρίσκο, κάποια από αυτά δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το πρόγραμμα και να πιστοποιηθούν. Η εκπαίδευση διαρκεί περίπου 2 χρόνια, ξεκινάει με την προεκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και τις βασικές εντολές και στη συνέχεια -όταν το κουτάβι φτάσει περίπου 6-8 μηνών- ξεκινάει η εξελιγμένη εκπαίδευση και η εξειδίκευση που αφορά στο άτομο με αναπηρία για το οποίο προορίζεται.

Ποια είναι η διαδικασία matching με το παιδί που θα αποκτήσει το δικό του σκύλο-βοηθό;

Το matching μεταξύ σκύλου βοηθού και παιδιού δεν γίνεται από την αρχή. Εκπαιδεύονται ταυτόχρονα 2-3 σκυλιά και εκπαιδεύονται για διάφορα καθήκοντα εργασίας έτσι ώστε να φανούν και τα «ταλέντα» του κάθε σκύλου.

Κάποια σκυλιά π.χ. έχουν καλύτερη όσφρηση και θα ήταν καλύτερα για παιδιά με επιληπτικές κρίσεις, άλλες κρίσεις, μετατραυματικό στρες ή διαβήτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μύτη τους είναι σημαντική ώστε να μπορούν να μυρίζουν τις χημικές μεταβολές που συμβαίνουν  στο σώμα (σάλιο ή ιδρώτα) και να προειδοποιούν. Σε άλλες περιπτώσεις με κινητικές δυσκολίες ίσως χρειαστεί ένας μεγαλόσωμος σκύλος βοηθός για ισορροπία.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να γίνει το δέσιμο μεταξύ παιδιού ή ενήλικα με αναπηρία και του σκύλου βοηθού και σε αυτό δίνουμε μεγάλη βάση και δουλεύουμε πολύ με τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Σε ποια παιδιά είναι απολύτως απαραίτητος ένας σκύλος-βοηθός;

Ένας σκύλος βοηθός θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε παιδιά με ορατές αλλά και μη ορατές αναπηρίες όπως είναι κάποια με σύνδρομα και διαταραχές. Κάθε παιδί που έχει ένα ιατρικό ιστορικό για το οποίο κρίνουμε πως ένας σκύλος- βοηθός θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος και να εκτελέσει καθήκοντα εργασίας που να βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού, μπορεί να αποκτήσει έναν σκύλο -βοηθό με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που σίγουρα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η οικογένεια όλη.

Μίλησε μου για τα οφέλη ενός σκύλου- βοηθού σ’ ένα παιδί με αναπηρίες.

Tα οφέλη είναι πάρα πολλά αν και η εκπαίδευση γίνεται εξατομικευμένα για κάθε  περίπτωση και αναπηρία. Πρωτίστως βοηθάει στην ψυχολογία, στην κοινωνικοποίηση και την πιο ομαλή ένταξη των παιδιών στα κοινά. Ο σκύλος- βοηθός είναι «θετικός» πόλος έλξης και βοηθάει πολύ στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Δίνει ελευθερία στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους γονείς, κίνητρο μεγάλο για να κάνουν πράγματα που ίσως αρνούνται όπως θεραπείες και επίσης αναπτύσσεται μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Γενικότερα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις δεξιότητες τους και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους.

Θα ήθελα να μου αφηγηθείς μία ιστορία που θα σου μείνει αξέχαστη και σε στιγμάτισε για μία σχέση παιδιού και σκύλου!

Πολλές ιστορίες μου έχουν μείνει αξέχαστες που αφορούν σε παιδιά με αναπηρία και στους σκύλους βοηθούς τους. Μια ιστορία που θα θυμάμαι μια ζωή είναι η ιστορία ενός παιδιού με αυτισμό στην Αμερική και του σκύλου βοηθού του. Δουλεύαμε στο “4 paws for ability”, στον οργανισμό που εκπαιδεύτηκα, με κάποια σκυλιά που θα πήγαιναν σε παιδιά με αυτισμό τα οποία είχαν τάσεις φυγής. Πολλά παιδιά είχαν εξαφανιστεί και δεν είχαν προλάβει να τα εντοπίσουν, δυστυχώς, ζωντανά. Έτσι, ο οργανισμός αποφάσισε να παρέχει και σκύλους- βοηθούς που εκπαιδεύονταν στην έρευνα και εντοπισμό των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε εσωτερικούς όπως εμπορικά κέντρα κλπ.

Το παιδί ήταν με τον σκύλο- βοηθό περίπου ένα μήνα, ζούσαν σε ένα σπίτι μέσα σε δάσος και το σκυλί είχε εκπαιδευτεί πραγματικά άρτια σε πολλά μέρη με πλούσια βλάστηση και απρόσβατο δύσκολο περιβάλλον. Το παιδί έφυγε και χάθηκε μέσα στο δάσος. Αν και ήταν μόνο έναν μήνα μαζί το σκυλί, κατάφερε να κάνει την δουλειά του και να εντοπίσει το παιδί μέσα σε ένα τέταρτο. Το θυμάμαι και ανατριχιάζω μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η αξία των σκύλων βοηθών, το παιδί σώθηκε.

Πες μου ένα σχόλιο παιδιού που σε συγκίνησε και σου επιβεβαίωσε πως όλη η δουλειά σας έχει μεγάλη αξία.

Ο Γιώργος Μάνης είναι το πρώτο παιδί στην Ελλάδα που πήρε τον πρώτο σκύλο βοηθό, τον Μάικ! Έχουμε αναπτύξει μια σχέση μοναδικής αγάπης. Ο Γιώργος χρειάζεται ισορροπία καθώς είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και ο Μάικ φοράει ειδικό σαμάρι ισορροπίας, ο Γιώργος βάζει ναρθηκάκια και κάνουνε μαζί βήματα και θεραπείες αποκατάστασης.

Μου μίλησε, λοιπόν, με μια ζωγραφιά που μου έφτιαξε. Αφού απέκτησε τον Μάικ μετά από περίπου 2 μήνες έκανε μια ζωγραφιά:  ήταν ο Μάικ,  μια μπάλα ένας γαλάζιος ουρανός σε καταπράσινο λιβάδι και ζωγράφισε τον εαυτό του όρθιο χωρίς αμαξίδιο να παίζει με τον Μάικ, ελεύθερος, χαρούμενος και όρθιος! Ο Μάικ είναι η δύναμη του, δεν μπορώ να σας εκφράσω πώς ακριβώς νιώθω για αυτό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχουν διδάξει τα σκυλάκια που εκπαιδεύεις;

Τα μεγαλύτερο μάθημα που μου έχουν διδάξει τα σκυλάκια είναι η ανιδιοτελής αγάπη και το να ζω και να χαίρομαι τη στιγμή! Το τώρα, το μαζί, το εδώ!

Πόσα σκυλάκια εκπαιδεύεις αυτή τη στιγμή;

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή έχουμε 4 σκυλάκια.

Μίλησε μου για το ντοκιμαντέρ που κάνατε με το Vice.

Το ντοκιμαντέρ του Vice που έφτασε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ομάδα του Vice Greece που μας επέλεξε, δούλεψε μαζί μας τόσο όμορφα και ανθρώπινα, έδειξε με σεβασμό και θαυμασμό το έργο μας και θα μείνει στην ιστορία καθώς ήταν το πρώτο ντοκιμαντέρ για τους σκύλους- βοηθούς στην Ελλάδα! Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία, έδειξε την αλλαγή του Γιώργου Μάνη μετά από την απόκτηση του σκύλου- βοηθού, τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι σκύλοι βοηθοί και τις επισκέψεις μας σε δομές με άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια. Υπήρχε χημεία, αγάπη και μεγάλο δέσιμο με τα παιδιά από το Vice! Εμπειρία ζωής για όλους μας!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Nina Service Dogs;

Τα σχέδια μας είναι να παραδοθούν οι δυο σκύλοι βοηθοί μας σύντομα, έχουμε δυο χρηματοδοτούμενα προγράμματα από κοινωφελή ιδρύματα τα οποία ξεκίνησαν να υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν και μέσα στο 2021. Ο κορωνοϊός μας έβγαλε λιγάκι από το πρόγραμμα αλλά συνεχίζουμε και είμαστε αισιόδοξοι και με πολλή όρεξη για προσφορά.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;

Δεν ξέρω αν είναι τρελό όνειρο καθώς τα όνειρα μου τα κυνηγάω πολύ και ακόμη κι αν θεωρούνται τρελά τα πραγματοποιώ τις περισσότερες φορές! Θέλω να ασχοληθώ με εξωτικά ζώα πολύ, με εκπαίδευση και σπουδές πάνω σε αυτό το κομμάτι. Για να δούμε που θα με φτάσει πάλι το τρελό μου όνειρο;

Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί θα πρότεινες σε μία οικογένεια με παιδί-παιδιά ν’ αποκτήσει το δικό της σκυλάκι.

Αν μιλάμε για ένα απλό κατοικίδιο ένα ζωάκι συντροφιάς και όχι έναν σκύλο-βοηθό εννοείται πως παροτρύνω τους γονείς να υιοθετήσουν κάποιο ζωάκι από μια φιλοζωική. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αδέσποτα ζωάκια, ημίαιμα πανέξυπνα πλάσματα που μόνο αγάπη και χαρά μπορούν να φέρουν σε κάθε σπίτι! Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας, πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται κάθε πλάσμα και ψυχή! Πιστεύω πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα γίνονται πιο ισορροπημένοι ενήλικες, με ευαισθησίες, υπευθυνότητα και αξίες.

Διαβάστε επίσης:

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος | Συνέντευξη με το δημιουργό του Celebrity Science και του Traveling with Kids!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                     

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!