a

Οι μαθητές των σχολείων μπορούν και φέτος (Οκτώβριος 2020 – Μάιος 2021) να συμμετέχουν δωρεάν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, κατά τις πρωινές ώρες (10.00-12.00), δηλώνοντας από πριν τη συμμετοχή τους, για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεών τους. Η συμμετοχή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο Ζωή Πρόζου, καθημερινά 09.00 – 14.00, στα τηλέφωνα 2313318689 και όχι με email.

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. 3780/08.09.2020 ΦΕΚ αρθ. 3 παρ. 1 όπου «οι διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας». Επίσης βάσει του αρθρ. 31, παρ. 1 του ίδιου ΦΕΚ οι δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες «λειτουργούν κανονικά με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των χρηστών, ενώ συστήνεται ο ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων μελέτης» για την ασφαλή προσέλευση και διεξαγωγή των προγραμμάτων.

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και η Εφορευτική Επιτροπή, ευελπιστώντας σε μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία, σας εύχονται καλή σχολική χρονιά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2020-2021

«ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), με την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, θα προσεγγίσουν με τα παιδιά θέματα όπως, το ταξίδι, το παιχνίδι, το περιβάλλον, η οικογένεια, η φιλία, ο ξένος, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Σκοπός των δράσεων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές διάφορα είδη βιβλίων, να διαβάσουν αποσπάσματα και να κάνουν παιγνιώδεις δραστηριότητες, αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης με απώτερο σκοπό να γίνουν αναγνώστες της.

Για παιδιά Γ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΑΝΤΙΔΩΝ»

Η Μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Παιχνιδιάτορες του Πύργου», που την αποτελούν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Θεοδωρίδη, θα εμψυχώσουν τα παιδιά με τραγούδια, παιχνίδια και χορούς σε ένα διαπολιτισμικό μουσικό ταξίδι.

Για παιδιά Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«Αγαπω τα δοντια μου και το χαμΟγελΟ μου»

Οι φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της ακαδημαϊκής υποτρόφου κ. Σωτηρίας Δαδιδοπούλου, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα και επιτραπέζια παιχνίδια. Πρόκειται για ένα εργαστήριο «χαμόγελου» που σκοπό έχει τη διδασκαλία με απλά λόγια, του πλέον αποτελεσματικού μέτρου πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδαςτου βουρτσίσματος των δοντιών.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘEατρο στην ΕκπαIδευση και ΦιλαναγνωσIα»

Οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με την εποπτεία της Μυρτώς Πίγκου – Ρεπούση, επίκουρης καθηγήτριας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, θα παρουσιάσουν μία σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων, τα οποία βασίζονται στο βιωματικό και συμμετοχικό χαρακτήρα του θεάτρου στην εκπαίδευση και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν φανταστικούς κόσμους και νέες πραγματικότητες.

Για παιδιά Δ’ έως ΣT΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Ο Δρ. Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος-Σεισμολόγος του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα γύρω από τους σεισμούς, αλλά κυρίως θα καλλιεργηθεί η αντισεισμική συνείδησή τους. Τα παιδιά μέσα από κατάλληλες δράσεις θα γνωρίσουν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας, ώστε να συμπεριφερθούν σωστά σε περίπτωση σεισμού.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»

Ο Νίκος Στεργιούλας, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., μαζί με συνεργάτες θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο οι μαθητές θα ταξιδέψουν μέσα στο χώρο και το χρόνο έως στην άκρη του γνωστού σύμπαντος και θα συνειδητοποιήσουν πόσο πραγματικά μικροί είναι αλλά ταυτόχρονα και πόσο μοναδικοί. Τα παιδιά θα απολαύσουν μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε πλανήτες, δορυφόρους, αστέρια και γαλαξίες.

Για παιδιά Γ’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»

Η Φανή Σέρογλου, αναπλ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Α.Π.Θ., μαζί με τους φοιτητές της θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τη σειρά βιβλίων για παιδιά: «Περιπέτειες της ομάδας ΑΤΛΑΣ». Oι μαθητές θα κατανοήσουν θέματα των φυσικών επιστημών όπως η κλιματική αλλαγή, η ανακύκλωση, το ενεργειακό αποτύπωμα, η ηθική της επιστήμης, η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, η συμμετοχή και δράση ενεργών πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος κ.α. Τα παιδιά δημιουργούν σενάρια, κατασκευάζουν ήρωες και σκηνικά, φωτογραφίζουν και ηχογραφούν καρέ-καρέ τις ιστορίες που δημιουργούν για τις φυσικές επιστήμες και συνθέτουν τις πρωτότυπες ψηφιακές αφηγήσεις τους. Επίσης δίνουν σχήμα, ήχο και μορφή στις αφηρημένες έννοιες και θεωρίες των φυσικών επιστημών ακολουθώντας ένα σύγχρονο, ευχάριστο, δημιουργικό και φιλικό μονοπάτι προς τη μάθησή τους.

Για παιδιά Α’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

«ΦΥΣΙΚΑ ΜΑΓΙΚΑ»

Ο Χαρίτων Πολάτογλου, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., μαζί με την ομάδα Physics Partizani θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές με συνηθισμένα καθημερινά υλικά θα κάνουν πειράματα με απροσδόκητα αποτελέσματα. «Mαγικά ;». Η ομάδα οπλισμένη με τους νόμους της φύσης, δείχνει ότι η επιστήμη δεν απευθύνεται σε λίγους προικισμένους και ευφυείς ανθρώπους, αλλά σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Για παιδιά Γ’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠολιτισμΟς – ΕκπαΙδευση για την ΑειφορΙα»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο με γενικό τίτλο «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Η ομάδα παρέα με τους μαθητές, θα περπατήσουν στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν με την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία, θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και όλων των τάξεων Γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

«ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΟΡΜΟΥ»

Το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής εκστρατείας καθαρισμού ακτών, διοργανώνει επίσκεψη στην ακτή του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου «Κελλάριος Όρμος». Μαθητές, συνοδευόμενοι από τους αρμόδιους υπαλλήλους για περιβαλλοντικά θέματα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης, να παρατηρήσουν και να συζητήσουν τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και να καταγράψουν σε ειδικές φόρμες τα απορρίμματα που συναντούν. Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και με το πέρας της καταγραφής, οι μαθητές συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (παιχνίδια/ κατασκευές).

Για παιδιά όλων των τάξεων δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος περίπου δύο με δυόμισι ώρες.

«ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΏΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΠΡΟΦΙΛ της ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ»

Η Παναγιώτα Γάτση, υπ. Διδάκτωρ της Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με ποικίλες γλώσσες και πολιτισμούς και θα ενεργοποιήσουν τα ιδιαίτερα ρεπερτόρια που απαρτίζουν τις πολλαπλές ταυτότητές τους. Επίσης μέσα από ασκήσεις γλωσσικής αφύπνισης και σ’ ένα κλίμα διαπολιτισμικού διαλόγου, οι μαθητές, γηγενείς και μη, θα είναι σε θέση να γνωρίσουν την γλωσσική ποικιλομορφία και ιδίως τον πλούτο που απαρτίζει το πολυπολιτισμικό πλαίσιο της ιδιαίτερης τάξης τους, του ιδιαίτερου περιβάλλοντός τους.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.