a

Το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε την 18η Μαΐου ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Από τότε, κάθε Μάιο, τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν!

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και καθώς τα μουσεία παραμένουν κλειστά, όλες οι δράσεις του ICOM έχουν ψηφιακό χαρακτήρα.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, συμμετέχει και φέτος, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και digital δράσεις που εμπνέονται από το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: «Μουσεία για την ισότητα. Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή».

Με βασικό μότο: #StayConnected, #StayCurious, σας προτείνουμε τρία συνολικά προγράμματα, ένα Εικαστικό Εργαστήρι, ένα Μουσικό Εργαστήρι και ένα Ψηφιακό Παιχνίδι. Τα δύο εργαστήρια, πραγματοποιούνται σε απευθείας σύνδεση (live), με την ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών, ενώ για όσους θέλουν να τα πραγματοποιήσουν άλλη μέρα και ώρα, μπορούν να κατεβάσουν από το Σάββατο 16/5 τo αντίστοιχο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο, για υλοποίηση από το σπίτι.Για το ψηφιακό παιχνίδι υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή (διαθέσιμη από 16/5), που “ανοίγοντάς” την, σας δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία, ενός πρωτότυπου, ψηφιακού πάζλ.

Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν, εσείς συνεισφέρετε μόνο τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη ψυχαγωγική σας διάθεση!

Δείτε τα προγράμματα και κάντε ηλεκτρονικά την κράτησή σας για εκείνο που σας ενδιαφέρει, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή σας.(οι κρατήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι και τη μέρα διεξαγωγής του  κάθε προγράμματος)

 

Καντράν όλου του κόσμου συνδεθείτε / Εικαστικό Εργαστήρι (LIVE)

 

 

Το καντράν είναι ένας κύκλος! Η γη μας είναι ένας κύκλος. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα που μας φέρνει όλους πιο κοντά και μας συνδέει, χωρίς να αποκλείει ή να ξεχωρίζει κανέναν.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι μαθαίνουν για τις τηλεφωνικές συσκευές της συλλογής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και εμπνέονται για να δημιουργήσουν το δικό τους τηλεφωνικό καντράν (για κάποιες ηλικίες άγνωστο σαν σχήμα και σαν λέξη).

Το καντράν θα έχει 2 όψεις. Στη μία όψη κολλούν χρωματιστά χαρτόνια, αριθμούς, κουμπιά, χάντρες ή ανακυκλώσιμα υλικά που θα βρουν στο σπίτι τους  (καλαμάκια, σακούλες, αλουμινόχαρτο) ενώ στη δεύτερη όψη ζωγραφίζουν τους κύκλους του Wassily Kandinsky με κεραμπογιές, μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές.

Υλικά και χρήσιμες οδηγίες, εδώ

Το Εικαστικό Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε απευθείας σύνδεση (live) Στους συμμετέχοντες θα αποσταλεί ηλεκτρονικά ( email ) το link, της σύνδεσης

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 49 άτομα

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, Απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση

 

H φαντασία δημιουργεί την πραγματικότητα / Μουσικό Eργαστήρι (LIVE)

 

Η ομάδα των instructors αποτελείται από την παιδαγωγό την μουσικό και τους βοηθούς. Η παιδαγωγός εξηγεί το νόημα της ημέρας της γιορτής των μουσείων αλλά και παρουσιάζει με δυο λόγια  το μουσείο και τις ιστορίες του. Τους παρακινεί να πάρουν από την κουζίνα τα «μουσικά όργανα» που όλοι έχουμε στο σπίτι μας κουτάλες, κατσαρόλες κλπ.

Περιγράφουμε τους τρόπους που τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι έστελναν τα μηνύματα. Με τις φρυκτωρίες και τρέχοντας ο αγγελιοφόρος είτε με τα πόδια είτε με το άλογο πήγαιναν το μήνυμα της νίκης, αργότερα με σήματα Μορς οι άνθρωποι έστελναν τηλεγραφήματα αλλά και το κλασσικό SOS. Η μουσικός έχει ηχογραφήσει τους ήχους (άλογο που τρέχει, λαχάνιασμα, ήχος από τον τηλέγραφο).

Με την παρακίνηση και τις οδηγίες της μουσικού και των παιδαγωγών μεταφερόμαστε με τους ήχους και τις ιστορίες σε ένα άλλο χρόνο και εποχή. Η φαντασία κινητοποιείται και το μουσικό σύνολο έχει πάρει μορφή και ήχο μέσα από την digital πλατφόρμα που διατηρεί την επικοινωνία ζωντανή.

Το Μουσικό Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε απευθείας σύνδεση (live) Στους συμμετέχοντες θα αποσταλεί ηλεκτρονικά ( email ) το link, της σύνδεσης

Υλικά και χρήσιμες οδηγίες, εδώ

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 49 άτομα

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, Απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση

 

Το τηλέφωνο μέσα από ψηφιακά πάζλ & γελοιογραφίες / Ψηφιακό Παιχνίδι

 

Οι ψηφιακοί επισκέπτες θα γνωρίσουν την έννοια της γελοιογραφίας και θα μάθουν για τη δύναμη της εικόνας που καταλύει κάθε εμπόδιο, γλωσσικό, μαθησιακό, ηλικιακό (σύνδεση με το φετινό μήνυμα της icom)

5 διαφορετικά ψηφιακά παζλ με γελοιογραφίες αλλά και τηλέφωνα εποχής περιμένουν τους επισκέπτες να σύρουν τα κομμάτια στη σωστή θέση και να ανακαλύψουν με ποιο μουσειακό έκθεμα σχετίζεται η κάθε γελοιογραφία.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 16 Μαΐου 2020

 

Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του μουσείου που “τρέχουν” ψηφιακά αυτό το διάστημα:

 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών εν δράσει με εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις!

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.