H Eduk8 παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια με στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν και εξελίξουν τις γνώσεις τους στη ρομποτική!  Συναντήσαμε την ομάδα και μάθαμε περισσότερα για τις δράσεις τους!

Θα ήθελα να πάμε πίσω στο 2015 και να θυμηθείτε την στιγμή που πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε την Eduk8. Τι κενό είδατε στην αγορά και ποια ήταν η σχέση σας με τη ρομποτική;

Φέτος, η LEGO® Education γιορτάζει 40 χρόνια βιωματικής και δημιουργικής μάθησης. Στην Ελλάδα υπάρχει από το 2000 αλλά για διάφορους λόγους η παρουσία της δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό. Στη χώρα μας τα παιδιά όπως και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονταν οπωσδήποτε νέους τρόπους, τα μεν για να διδαχθούν, οι δε για να διδάξουν και να βγουν από το στερεότυπο της στείρας αποστήθισης και «διεκπεραίωσης» της ύλης. Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες. Η ρομποτική αφενός, είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με τη δράση, αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τη διδασκαλία συνδυασμού εννοιών από διαφορετικές, γνωστικές περιοχές (τεχνολογία, τέχνη, περιβάλλον, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες) με διαθεματικά Project (συνθετικές εργασίες). Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από το γνωστικό τομέα και στο συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και κοινωνικό (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση).

Από την ίδρυση της Eduk8 λοιπόν, με δράσεις και δωρεάν εργαστήρια εισαγάγαμε την εκπαιδευτική ρομποτική στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ως ένα εναλλακτικό  εργαλείο μάθησης. Με την προσέγγιση μας, κυρίως στους επαγγελματίες, δώσαμε κίνητρο για την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο και λειτουργήσαμε σαν τη σπίθα που «πυροδότησε» αυτή την εκπαιδευτική «μόδα» με την καλή χρήση του όρου! Για να το συνδέσουμε και με κάτι επίκαιρο που αφορά την αντίδραση του κλάδου στο lockdown της εκπαίδευσης, εξαιτίας της επιδημίας του covid 19, παρατηρήσαμε ότι οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα παιδιά τα οποία είχαν ασχοληθεί με την εκπαιδευτική ρομποτική, ήταν πιο έτοιμα και προσαρμόστηκαν πιο εύκολα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Η LEGO Education λοιπόν, βασιζόμενη σε αυτή την αποδοτική πρακτική μας τίμησε με την πρότασή της να εκπροσωπούμε και επίσημα τα προϊόντα της στη χώρα μας. Η εμπιστοσύνη που έδειξε η ίδια LEGO Education στο έργο μας, μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερους εκπαιδευτικούς προσφέροντας υλικό, επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη στους επαγγελματίες του κλάδου ώστε αυτό που είχαμε εμείς σαν όραμα για τα παιδιά να το πραγματοποιούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο οι πελάτες-συνεργάτες μας. Στρατηγικά η Eduk8 δεν διενεργεί μαθήματα σε παιδιά ώστε να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης.

Με παρόμοιο τρόπο έγινε και η προσέγγιση από την Arduino Education, το άλλο εκπαιδευτικό brand το οποίο εκπροσωπούμε στη χώρα μας.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Eduk8 παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση ελκυστικών μαθησιακών λύσεων για την διάδοση της γνώσης καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα για τη δημιουργία ενεργών μαθητών, που συνεργάζονται, επιλύουν προβλήματα δια βίου. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, στοχεύουμε να επιτρέψουμε σε κάθε σπουδαστή να επιτύχει στην εκπαίδευση και να προετοιμαστεί για τις  μελλοντικές προκλήσεις της ζωής.

Παρέχετε σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής αποκλειστικά σε ενήλικες. Ποιος είναι ο ιδανικός «μαθητής» σας και τι κερδίζει μέσα από τα σεμινάρια;

Για εμάς δεν υπάρχει ιδανικός μαθητής όπως δεν υπάρχει και ιδανικός εκπαιδευτής. Βαθιά μας προσδοκία είναι να καταφέρουμε οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στα σεμινάρια να γίνουν για λίγο ξανά παιδιά, να παίξουν, να γελάσουν, να πειραματιστούν, αλλά και να αναστοχαστούν, να εξερευνήσουν νέες μεθόδους διδασκαλίας και να οραματιστούν πάνω στο πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν την εκπαίδευση.

Η ρομποτική κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς και παρατηρούμε πως παιδιά μικρής ηλικίας την γνωρίζουν και την αγαπούν. Πείτε μου περισσότερα γι’ αυτό το “trend” και γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο αγαπητό;

Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να δημιουργείς κάτι με τα χέρια σου και να το βλέπεις να αποκτά «ζωή»; Μέσω της ρομποτικής, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναλάβουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της μάθησης τους, κάτι που δε συμβαίνει τόσο συχνά στη σχολική ζωή. Έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν λειτουργικές μηχανές και να τις δουν να επιλύουν προβλήματα της καθημερινής ζωής. Μπορεί να κάνουν πολλές δοκιμές και λάθη μέχρι να φτάσουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα αλλά αυτό να είναι οκ, τα λάθη για εμάς είναι η καλύτερη ευκαιρία για μάθηση! Συνολικά πιστεύουμε ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία αποκτούν πίστη στις ιδέες και στις δυνατότητές τους, κάτι που τελικά τα κάνει πολύ χαρούμενα.

Τι δεξιότητες καλλιεργούνται σ’ ένα παιδί μέσω της ρομποτικής;

Στη ρομποτική τα παιδιά συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια με θεματικές που προέρχονται από την καθημερινή ζωή και αφορούν τα γνωστικά αντικείμενα των θετικών επιστημών (S.T.E.A.M.). Μέσα σε αυτά τα παιδιά μαθαίνουν να ερευνούν, να επιλύουν προβλήματα και να αποκτούν στρατηγικές μάθησης και ανακάλυψης της γνώσης. Ακόμη, προτείνουμε τα παιδιά να εργάζονται σε ομάδες, ώστε να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες, να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά, να επιλύουν πιθανές συγκρούσεις μέσα στις ομάδες, καθώς και να χτίσουν την ενσυναίσθηση προς τους  συμμαθητές τους.

Πραγματοποιείτε και consulting σε σχολεία, ΚΔΑΠ και φροντιστήρια ώστε να εντάξουν τη ρομποτική στη διδασκαλία τους. Μιλήστε μου για κάποιες ιστορίες που σας κάνουν να νιώθετε περήφανοι για τη δουλειά σας.

Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υποστηρίζουμε του συνεργάτες μας, υφιστάμενους και νέους. Χαιρόμαστε να προσφέρουμε τις συμβουλές μας, τις καλές πρακτικές μας αλλά και τις γνώσεις που αποκτούμε από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις, forums αλλά και τις εμπειρίες των στελεχών μας στο χώρο. Αντιμετωπίζουμε τον χώρο κάθε επιχειρηματία σαν να ήταν δικός μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για τα οποία νιώθουμε περήφανοι σαν επιχείρηση, κάποια μικρά, κάποια μεγάλα και κάποια σε διεθνή κλίμακα, άνθρωποι που απευθύνθηκαν σε εμάς χωρίς να έχουν καμία ιδέα πάνω στο αντικείμενο και ακολουθώντας τις συμβουλές μας κατάφεραν να δημιουργήσουν επιτυχημένα κέντρα στα οποία διδάσκουν εκπαιδευτική ρομποτική. Καταλαβαίνετε ότι είναι πιο εύκολο για εμάς να συμβουλεύουμε όλους τους πελάτες μας μιας και ταυτόχρονα δεν τους αντιμετωπίζουμε σαν ανταγωνιστές εφόσον ασχολούμαστε αποκλειστικά με ενήλικες και όχι με μικρά παιδιά.

Αν υπάρχει κάτι που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά περήφανοι είναι η δράση Eduk8Next η οποία πραγματοποιήθηκε για να στηρίξει έμπρακτα τους επαγγελματίες της εκπαίδευση, ενός κλάδου που κατά τη διάρκεια του lockdown αλλά και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Με γνώμονα την συνεχή υποστήριξή τους, αποφασίσαμε να δωρίσουμε 50 LEGO Education SPIKE Prime set σε 50 επαγγελματίες, είτε ιδιοκτήτες είτε εκπαιδευτικούς, καθώς και εκπαίδευση πάνω στο σετ με στόχο την ενίσχυσή τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό με προβολή στα social media. Η δράση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μπορεί ο καθένας να την παρακολουθεί στα social κάνοντας follow του #eduk8Next. Η επιτυχία της δράσης μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε τη φάση 2 όπου 60 εκπαιδευτικοί θα λάβουν από 1 LEGO Education SPIKE Prime set ώστε να το γνωρίσουν και στη συνέχεια να υποστηρίξουν έναν συνάδελφό τους. Για εμάς ο στόχος ήταν και είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είμαστε περήφανοι που συνδράμουμε με κάποιο τρόπο σε αυτό. Επιπρόσθετα, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι είναι η παρουσίαση της καλής πρακτικής της εταιρείας μας στην  εκπαίδευση ενηλίκων, μέσω της LEGO Education Academy, στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών της LEGO Education από τον πρώτο trainer στην Ελλάδα και Κύπρο, Πρόδρομο Μαρκόπουλο, μια πρακτική που υιοθετήθηκε από τη LEGO Education και εφαρμόζεται σήμερα παγκοσμίως.

Έχοντας υπόψη τη νέα μας πραγματικότητα, πραγματοποιείτε webinars για όσους θέλουν να γίνουν εκπαιδευτές ρομποτικής. Πώς μπορεί να δηλώσει κάποιος συμμετοχή και τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα μαθήματα;

Τα webinars μας είναι μια βοηθητική λύση προς όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να γνωρίσουν την προσέγγισή μας για τη μάθηση, καθώς και τρόπους διδασκαλίας και αξιοποίησης του εκπαιδευτικού εξοπλισμού μας στην τάξη. Στα webinars μπορεί κάποιος να μάθει με ποιον τρόπο μπορεί να εντάξει τη ρομποτική στην τάξη του, καθώς και να δοκιμάσει hands-on δραστηριότητες προγραμματισμού από την άνεση του σπιτιού του, με την καθοδήγηση των trainers. Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει μέσα από την σελίδα μας. Η εκπαίδευση είναι σύγχρονη ώστε να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ συμμετεχόντων και του εκπαιδευτή, η κατοχή του εκπαιδευτικού υλικού δεν είναι απαραίτητη ούτε και να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία με το υλικό.

Θα ήθελα να μας πείτε περισσότερα για τη δωρεάν παροχή εξοπλισμού SPIKE Prime και πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;

Αυτή τη χρονιά ο κλάδος της εκπαίδευσης υπήρξε από τους πρώτους που κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν τις υφιστάμενες μεθόδους και τρόπους διδασκαλίας. Εκπαιδευτικοί και καθηγητές ανά τον κόσμο συνέχισαν απρόσκοπτα το έργο τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στο κομβικό αυτό σημείο, για τον εκπαιδευτικό κλάδο στη χώρα μας, έχουμε θέσει ως βασικό μας στόχο να στηρίξουμε εμπράκτως για το παρόν αλλά και την επόμενη μέρα εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του χώρου.

Η δράση #Eduk8Next powered by LEGO® Education έχει σχεδιαστεί ώστε να δώσει την κατάλληλη ώθηση σε 3 βασικούς πυλώνες: Εξοπλισμό, εκπαίδευση και προβολή. Το Part #1 της δράσης απευθυνόταν σε ένα exclusive group 50 εκπαιδευτικών και επαγγελματιών που γέμισαν τις τάξεις τους και τα social media με out-of-the-box κατασκευές, νέες ιδέες και τρόπους διδασκαλίας για το SPIKE™ Prime.

Επεκτείνουμε την δράση βοηθώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το ολοκαίνουργιο LEGO® Education SPIKE™ Prime Set και να έχουν την ευκαιρία να γίνουν influencers δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας μέσω της δοκιμής του κουτιού!

Η διαδικασία συμμετοχής είναι η εξής: 60 εκπαιδευτικοί θα επιλεχθούν για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του υλικού για 15 ημέρες. Στη συνέχεια οι ίδιοι επιλέγουν αν θα το δώσουν σε κάποιον δικό τους συνάδελφο εκπαιδευτικό ή θα επιστρέψουν το κουτί στην Eduk8 ώστε να δοθεί στον επόμενο επιλαχόντα. Κατά την διάρκεια των 15 ημερών, μοιράζεστε την εμπειρία σας και τα μαθήματα σας, video και φωτογραφίες στα social media και γίνεστε όλοι μέρος μιας μεγάλης ομάδας εκπαιδευτικών που διαδίδουν τη σύγχρονη γνώση και τη μαθησιακή εμπειρία του SPIKE™ Prime! Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

Info
Λέοντος Σοφού 46, Θέρμη
Tηλέφωνο: 2316011012-2316011015
Email: info@eduk8.gr
Website: https://eduk8.gr/

Διαβάστε επίσης: 

Η Eduk8 παρουσιάζει: Σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής αποκλειστικά για ενήλικες!

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!