a

Πρωτότυπες ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι δίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τα Θεατρικά Εργαστήριά του στους μικρούς του φίλους και τους γονείς τους.

Οι δάσκαλοι των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ προτείνουν, ειδικά για τις ημέρες αυτές, δραστηριότητες που έχουν ως στόχο, παιδιά και γονείς να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τις ώρες μέσα στο σπίτι, και να μοιραστούν σημαντικές στιγμές και αναμνήσεις.

 

Κουκλοθέατρο

 

Μια δραστηριότητα για νήπια και παιδιά δημοτικού από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Καστανάρα.

Δεν χρειαζόμαστε πάντα ένα παραμύθι, μια ιστορία ή ένα έτοιμο κείμενο για να παίξουμε θέατρο με τα παιδιά. Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και στο τυχαίο, σε αυτό που χτίζεται μέσα από το ίδιο το παιχνίδι.

Διαλέγουμε αντικείμενα που έχουμε σίγουρα μέσα στο σπίτι μας όπως: Ένα πλαστικό μπουκάλι, μια ξύλινη κουτάλα, μια κάλτσα, μια μπανάνα, ένα ρολό από χαρτί υγείας.

Αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Τι μπορεί να είναι μια κάλτσα αν δεν είναι κάλτσα; Μπορεί μια μπανάνα να γίνει χτένα; Μια ξύλινη κουτάλα σκούπα; Ένα πλαστικό μπουκάλι φλογέρα; Με κινήσεις παντομίμας χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα πέρα της χρηστικότητας τους και οι άλλοι προσπαθούν να μαντέψουν σε τι τα μεταμορφώσαμε! Όποιος το βρίσκει είναι ο επόμενος!

Αυτό στο οποίο σίγουρα μπορούν να μεταμορφωθούν όλα τα αντικείμενα μας είναι σε… κούκλες! Τα μόνα που χρειάζονται είναι πολλή φαντασία, δημιουργικότητα και κάποια απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας. Κουμπιά, παλιά υφάσματα, σφουγγάρια, κλωστές, τέμπερες και μαρκαδόροι, μαλλί πλεξίματος, πούλιες, τσόχα, κόλλες, ψαλίδια, χαρτόνια κτλ.

Αφού φτιάξουμε τις κούκλες μας, μαζί με τα παιδιά φτιάχνουμε την ιστορία μας και τα αφήνουμε να μας οδηγήσουν εκείνα στον μαγικό τους κόσμο!

Αν θέλουμε πάλι να ετοιμάσουμε και μια παράσταση για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θα διαμορφώσουμε και τον χώρο του κουκλοθεάτρου. Ένα χαρτοκιβώτιο που θα διαμορφώσουμε και θα στολίσουμε ανάλογα, ή ακόμη και ένα κρεμασμένο πανί, ένα τραπέζι, μια ανοιχτή ομπρέλα, μια στοίβα μαξιλάρια κτλ.

 

 

«Φεγγαροσκεπαστής» του Éric Puybaret

 

Μια δραστηριότητα για προνήπια και νήπια βασισμένη στο βιβλίο ο «Φεγγαροσκεπαστής» του Éric Puybaret. Τον σχεδιασμό της ανέλαβε η θεατροπαιδαγωγός των θεατρικών μας εργαστηρίων, Μαρία Καστανάρα.

Εάν δεν έχετε το βιβλίο στο σπίτι μπορείτε να μπείτε στο link.

Ο «Φεγγαροσκεπαστής», εκτός του ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια, αποτελεί και ένα πλούσιο υλικό για δραστηριότητες!

Ο γερο-Ναπολέων ανεβαίνει κάθε βράδυ να σκεπάσει το φεγγάρι και εμείς τον ακολουθούμε για να μελετήσουμε από κοντά τις φάσεις της σελήνης. Βρίσκουμε στην ντουλάπα μας το κατάλληλο κουστούμι για τον γερο-Ναπολέων- ένα σακάκι ή ένα πουκάμισο- και με ένα στρόγγυλο φανάρι, ιδανικά, (αλλιώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σφαιρικό αντικείμενο έχουμε διαθέσιμο) ορίζουμε το φεγγάρι.

Βάζουμε το φεγγάρι μας σε ένα ψηλό σημείο που φτάνουμε και με ένα σκούρο πανί ανεβαίνουμε κάθε βράδυ για να δείξουμε τις φάσεις της σελήνης, σκεπάζοντας κάθε φορά διαφορετικά το φεγγάρι. Μπορούμε στο τέλος να ζωγραφίσουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι μαζί με τα παιδιά την πανσέληνο, την ημισέληνο κτλ.

Ο Τιμολέων χάνει την καραμέλα που του έδωσε ο γερο-Ναπολέων και αυτό είναι μία καλή ευκαιρία για κυνήγι θησαυρού! Με χαρτί γκοφρέ μπορούμε να φτιάξουμε μια καραμέλα και να την κρύψουμε. Μπορούμε να το συνδυάσουμε και με αινίγματα σχετικά με το μέρος που την κρύψαμε. Πχ «Έχω 4 πόδια μα δεν περπατώ. Πάνω μου τρώνε, διαβάζουν, γελάνε μα εγώ δεν μιλώ. Τι είμαι;»(Το τραπέζι)

Ο Τιμολέων συναντά τον Λέανδρο, την Δάφνη, τον Πολυχρόνη, τον Ερρίκο, την Μαργαρίτα… και όλοι προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Με ποιόν τρόπο θα φτάσει ο Τιμολέων στο φεγγάρι; Αφήνουμε την φαντασία των παιδιών να μιλήσει και εμείς, σε ρόλο Τιμολέων, προσπαθούμε μαζί τους να φτάσουμε στο φεγγάρι με όλα όσα μας προτείνουν. Ώρα, λοιπόν, για παντομίμα!

Η λύση στο πρόβλημα του Τιμολέων δίνεται από την Χλόη, η οποία του προτείνει μια «ανθρώπινη σκάλα»! Τι σημαίνει φιλία; Έχουμε φίλους; Πώς νιώθουμε για αυτούς; Πέρα από τα όμορφα λογάκια που θα ακούσουμε, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν… την φιλία(!) και να αποκτήσουμε ακόμη ένα πίνακα για το δωμάτιό μας!

 

 

«O Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ

 

Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Καστανάρα και αφορούν παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Το αγαπημένο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Εγωιστής Γίγαντας», είναι μια καλή ιδέα για να φέρουμε και την άνοιξη μέσα στο σπίτι μας!

Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κηρομπογιές και τέμπερες, κόλλες Α4, χαρτόνια και ψαλίδια είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε λουλούδια για τον κήπο μας! Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη μελισσούλες και πεταλουδίτσες για να τον ζωντανέψουμε ακόμη περισσότερο.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε;

Διαλέγουμε το κοστούμι του γίγαντα από την ντουλάπα μας και φτιάχνουμε τον πύργο μας με μαξιλάρια μπροστά στον κήπο!

Όσο τα παιδιά είναι στον κήπο, παίζουν και τραγουδούν ανάμεσα στα λουλούδια. Με τα μικρότερα παιδιά μπορούμε να μυρίσουμε τα λουλούδια, να πετάξουμε σαν μελισσούλες, να κυνηγήσουμε τις πεταλούδες… Με συνοδεία μουσικής μπορούμε να ζητήσουμε από τα μεγαλύτερα παιδιά να κινηθούν με διάφορους τρόπους χωρίς να πατήσουν τα λουλούδια (πχ.γρήγορα, αργά, με κουτσό, χορεύοντας, χοροπηδώντας κτλ.)

Η μουσική σταματά και ο γίγαντας έρχεται για να διώξει τα παιδιά. Μια καλή αφορμή για κρυφτό! Ο γίγαντας όμως δεν βρίσκει ποτέ τα παιδιά… Επιστρέφουν στον κήπο και επαναλαμβάνουμε την δράση όσες φορές θέλουμε!

Όμως, ο γίγαντας θυμώνει και χτίζει έναν τοίχο γύρω από τον κήπο. Χρησιμοποιούμε ό,τι θέλουμε από καρέκλες, χαρτόνια, μαξιλάρια για να χτίσουμε τον τοίχο.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να διαβάσουμε στα παιδιά το παραμύθι και με τα μεγαλύτερα να συζητήσουμε για την στάση του γίγαντα. Γκρεμίζουμε και εμείς λοιπόν το «τείχος» και μπαίνουμε μαζί με τα παιδιά στον κήπο για να παίξουμε, να τραγουδήσουμε και να χαρούμε!

Στο τέλος, μπορούμε σε χαρτί του μέτρου να κάνουμε το περίγραμμα του γίγαντα και των παιδιών, να το ζωγραφίσουμε όπως θέλουμε και να κολλήσουμε τα λουλούδια που είχαμε φτιάξει στην αρχή!

* Ακολούθησε το KIDOTmou στο Instagram για να βλέπεις ακόμη περισσότερες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.