Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα ήταν σκόπιμο να γνωρίσουμε το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, να δούμε λεπτομέρειες για τη δράση του αλλά και να κινητοποιηθούμε ώστε να υποστηρίξουμε το τόσο σημαντικό έργο του.

 

Ταυτότητα

 

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (“Δίκτυο”) δραστηριοποιείται από το 2004 ως μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (1989). Τα μέλη του είναι γονείς, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και γενικότερα άνθρωποι που σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθηση και προάσπισή τους στη χώρα μας.

Στο Δίκτυο τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και τους δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουν, να μάθουν και να αναπτύξουν δεξιότητες, αλλά και να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, ώστε να γίνουν ενεργοί, ενημερωμένοι, υπεύθυνοι, ευαισθητοποιημένοι και ανεξάρτητοι πολίτες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ανάγκες παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, παιδιά που κατοικούν στην γειτονιά του Σταθμού Λαρίσης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Μεταξουργείο, πλ. Βικτωρίας, Κυψέλη, πλ. Αττικής), παιδιά μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, είτε ελληνικής καταγωγής είτε πρόκειται για οικογένειες προσφύγων ή μεταναστών.

 

 

Δραστηριότητες

 

Το Δίκτυο απευθυνόμενο σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φυλής, φύλου, θρησκείας και γλώσσας, οργανώνει και υλοποιεί εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα, δημιουργικές ομαδικές δραστηριότητες, δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης (Εργαστήρι Πολιτισμού, Κέντρο για το Παιδί, Εφηβικό Δίκτυο, Πλανόδια Βιβλιοθήκη, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης-ΚΔΑΠ, Νέοι Δημοσιογράφοι), αλλά και δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης (CPU), αναπτύσσοντας παράλληλα  πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και θεσμικές παρεμβάσεις.

Σ’ ότι αφορά το Εργαστήρι Πολιτισμού, παρέχονται -μεταξύ άλλων- μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πραγματοποιούνται, σε καθημερινή βάση, άτυπης μορφής εκπαίδευσης δραστηριότητες για παιδιά 4-12 ετών. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 22 τμήματα Μαθησιακής Υποστήριξης, ενώ το 2019 δόθηκε έμφαση σε εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με το περιβάλλον και την αγωγή υγείας.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου, η οποία αριθμεί 1.968 μέλη και διαθέτει 7.000 τίτλους βιβλίων. Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη υποστηρίζει με βιβλία τις Δημιουργικές Ομάδες του Δικτύου (πχ. βιβλία αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας), τα Τμήματα Μαθησιακής Υποστήριξης, τις Καλοκαιρινές Θεματικές Ομάδες Ανάγνωσης αλλά και σχολικές τάξεις, δανείζοντας βιβλία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε ό,τι αφορά την “Πλανόδια Βιβλιοθήκη” που έχει τη βάση της επίσης στον ίδιο χώρο, υπεύθυνη είναι μια ομάδα του Δικτύου εξειδικευμένη στη δημιουργία και σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού, στην υλοποίηση εργαστηρίων με παιδιά αλλά και με ενήλικες, καθώς και στη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων. Το 2018 η Πλανόδια πραγματοποίησε 35 επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (17 νηπιαγωγεία-18 δημοτικά), 115 επισκέψεις σε πλατείες και πάρκα, και συνολικά 3.233 παιδιά (2-15 ετών) πήραν μέρος στις δράσεις της.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι το Δίκτυο, μέσα από τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια, έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο.

 

Ωφελούμενοι-Προσωπικό

 

Σύμφωνα με τον Απολογισμό του 2018, το Δίκτυο μέσα από τις συνολικά 428 δράσεις που ανέπτυξε, εξυπηρέτησε 8.265 ωφελούμενα παιδιά, από 28 εθνικότητες. Σήμερα απασχολεί 43 άτομα αμειβόμενου προσωπικού και 56 ενεργούς εθελοντές, το έργο των οποίων αναγνωρίστηκε το 2015 με το Βραβείο Νησίδων Ποιότητας

 

 

 

Βιωσιμότητα

 

Καθώς ο μεγάλος αριθμός ωφελούμενων παιδιών και οικογενειών βαίνει αυξανόμενος και υπάρχει καταγεγραμμένη διάθεση για νέες εγγραφές, είναι λογικό να προκύπτουν συνεχώς καινούργιες ανάγκες.  Το Δίκτυο, που ανήκει στη δυναμική κοινωνία των πολιτών, με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία, θέλει να συνεχίσει να συνδράμει στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης, και να συνεισφέρει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών. Η σημαντικότητα της λειτουργίας τέτοιων χώρων που να ευνοούν τη δημιουργία δυνατών δεσμών με την γειτονιά και την κοινότητά της, συχνά υποτιμάται. Ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο και πρωταρχικής σημασίας βήμα για την οικοδόμηση μιας σταδιακής σχέσης εμπιστοσύνης των παιδιών με την πόλη.

 

Για την επίτευξη λοιπόν όλων των ανωτέρω στόχων, το Δίκτυο ζητά τη στήριξή σας  προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της προσφοράς ποιοτικών διαπαιδαγωγικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων για παιδιά.

 

Τρόποι υποστήριξης

 

  • Γίνε εθελοντής, δες περισσότερα εδώ
  • Γίνε μέλος, δες τον τρόπο εδώ
  • Κάνε τη δωρεά σου, δες λεπτομέρειες εδώ

 

Δείτε επίσης:

Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτή;

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!