eu flag

Οι γιορτές πλησιάζουν και η πανδημία συνεχίζεται. Ο COVID-19 ανέστειλε πολλά πράγματα, αλλά δεν χρειάζεται να του δώσουμε τη δύναμη να αναστείλει και τις διακοπές των Χριστουγέννων.

* Γράφει η Ψυχολόγος Φωτεινή Νούλα

Τι μπορείτε, όμως, να κάνετε με τα παιδιά σας αυτή τη δύσκολη περίοδο;

 1. Μιλήστε όλοι μαζί για τις συνήθεις παραδόσεις που είχατε τα Χριστούγεννα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τηρήσετε αυτές που δεν εμποδίζει ο κορωνοϊός π.χ. να φτιάξετε ένα γλυκό με τα παιδιά σας ή να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε νέες.
 2. Βεβαιωθείτε ότι συγγενείς και φίλοι που αναγκάζονται να περάσουν μόνοι/ες τους τις γιορτές δεν αισθάνονται ξεχασμένοι. Το να αισθανθεί κάποιος ξεχασμένος στις γιορτές και μόνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Μπορείτε αντί να στείλετε μία απλή κάρτα, να φτιάξετε ένα δώρο ή να γράψετε ένα γράμμα. Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα όμορφο βίντεο και να σταλεί δίχως καθυστερήσεις και αναμονές στο άτομο που θέλετε. Τέλος, μπορείτε να προσκαλέσετε το άτομο  σε ομαδική κλήση για να γιορτάσετε μαζί τα Χριστούγεννα.
 3. Η καραντίνα δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε συχνά τα χριστουγεννιάτικα φώτα και τον στολισμό της πόλης. Μπορείτε, όμως, να πάτε μία βόλτα στέλνοντας 6 για να θαυμάσετε τους φωτισμούς της πόλης ή να μπείτε και να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο βλέποντας στολισμούς από άλλες πόλεις του κόσμου.
 4. Και τώρα που τα θέατρα είναι κλειστά; Αν σας άρεσε να πηγαίνετε στο θέατρο με τα παιδιά σας, μπορείτε να δείτε παραστάσεις από το σπίτι, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και τους εργαζόμενους στο χώρο του θεάτρου.
 5. Οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων μπορεί να μην είναι εύκολες σε αυτές τις γιορτές όπως και η ανταλλαγή δώρων μπορείτε όμως να ακολουθήσετε την τεχνική του Αγίου Βασίλη και να αφήσετε μικρές εκπλήξεις σε πόρτες των σπιτιών αγαπημένων προσώπων ή ατόμων που γνωρίζετε ότι έχουν ανάγκη ή ακόμα και να τους παραγγείλετε κάτι.
 6. Βγάλτε έξω μολύβια, στυλό, μπογιές, αυτοκόλλητα και φτιάξτε καρτούλες που μπορείτε να τις στείλετε σε άτομα τα οποία βρίσκονται ή εργάζονται σε νοσοκομεία.
 7. Τι θα γίνει φέτος με τα κάλαντα; Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε κάποιο μήνυμα για να πάνε τα παιδιά για κάλαντα αυτή τη χρονιά, μπορούν όμως  να τα τραγουδήσουν με βιντεοκλήση ή μέσω του τηλεφώνου σε συγγενείς και φίλους.
 8. Μπορείτε να μιλήσετε όλοι μαζί για τα μελλοντικά Χριστούγεννα. Πώς φαντάζονται τα παιδιά σας τις ιδανικές διακοπές όταν θα είναι ενήλικες; Μπορείτε όλοι μαζί να γράψετε τις ιδέες ή να τις ζωγραφίσετε και να τις φυλάξετε σε ένα μέρος, μέχρι τα παιδιά σας να γίνουν ενήλικες.
 9. Μπορείτε να φτιάξετε μία λίστα από ταινίες που θα ήθελαν να δουν τα παιδιά σας. Έπειτα να φτιάξετε ζεστή σοκολάτα, μπισκότα και ποπ κορν και να καθίσετε όλοι μαζί να δείτε την ταινία.
 10. Και με τα ψώνια τι γίνεται; Μπορείτε πάλι όλοι μαζί να καθίσετε και να διαλέξετε πράγματα που θα θέλατε να ψωνίσετε κάνοντας έτσι το virtual shopping μια πιο ευχάριστη διαδικασία.
 11. Μπορείτε να διακοσμήσετε μικρά δέντρα με καραμέλες και και κάθε μέρα που περνάει να τρώει το παιδί μία. Δηλαδή δεντράκια καραμέλας ως αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.
 12. Μπορείτε να διαβάσετε και να μάθετε έθιμα από άλλες χώρες και τον τρόπο που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι ένας τρόπος να ταξιδέψετε με το μυαλό σας σε διαφορετικές χώρες. Ο κορωνοϊός δεν κολλάει με τη σκέψη.
 13. Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα αγαπημένα εορταστικά φαγητά όλων της οικογένειας και να τα ετοιμάσετε παρέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
 14. Βρείτε άλμπουμ με φωτογραφίες από περασμένα Χριστούγεννα. Καθίστε μαζί και διηγηθείτε ιστορίες από τα προηγούμενα Χριστούγεννα.
 15. Μπορείτε να βρείτε πράγματα, ρούχα ή παιχνίδια τα οποία πλέον δε χρειάζεστε και να τα δωρίσετε σε άτομα που έχουν ανάγκη.
 16. Και τι θα γίνει με τον απολογισμό αυτής της χρονιάς; Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους και όλες, η οποία πλησιάζει στο τέλος της. Αρχικά, μια ιδέα είναι να γράψετε όμορφα λόγια για όλα τα σημαντικά και αγαπημένα σας πρόσωπα και να τα μοιραστείτε μαζί τους. Επίσης, μπορείτε να σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά σας, κάτι όμορφο και κάτι άσχημο που συνέβη κάθε μήνα του 2020 να το σημειώσετε και να το διακοσμήσετε με γκλίτερ, χρώματα ή με χαρούμενες σκέψεις. Πριν την αντίστροφη μέτρηση της νέας χρονιάς, μπορείτε να τα δείτε όλοι μαζί πάλι ή ο καθένας ξεχωριστά.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Δείτε ακόμα:

Τα 10 καλύτερα ξύλινα παιχνίδια της αγοράς για τα φετινά Χριστούγεννα!

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!