eu flag

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ Επιστήμης καλωσορίζει τους μικρούς του φίλους… για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους, να περιπλανηθούν στον ξεχωριστό κόσμο της γνώσης και να γευτούν τη χαρά της. Ερευνητές και νέοι επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια θα:

  • μας οδηγήσουν  στα μονοπάτια της έρευνας,
  • μας μάθουν τι είναι ο Δούρειος Γρίφος και τι έγινε όταν ο Edison συνάντησε τον Wheatstone στο Μαράσλειο,
  • μας δείξουν  πώς να Χορέψουμε … τα μαθηματικά 
  • μας  ξεναγήσουν  στο Ορυκτολογικό Μουσείο “γαιο-ΟΡΑΜΑ”
  • συζητήσουν πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να πάρει σημαντική θέση στο σχολείο,
  • αναρωτηθούμε αν τελικά οι Θερμίδες είναι Μύθος ή πραγματικότητα και ποια είναι η θέση της Χημείας στη καθημερινή μας ζωή.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές δράσεις που είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Συναρπαστικές ομιλίες, ξεχωριστά events, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, εντυπωσιακά πειράματα επιδείξεων, προβολές εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις που θα ενθουσιάσουν περιμένουν το κοινό του φετινού Athens Science Festival που τη χρονιά αυτή μπαίνει στην ψηφιακή εποχή.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα με ομιλίες ή εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά: 

Σάββατο 27 Μαρτίου: 

10:00 – 18:20 | Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη ζωή μας

Έχεις αντιληφθεί πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη; Υπάρχουν συνέπειες από την εφαρμογή της; Το εργαστήριο για μαθητές Γυμνασίου σκοπεύει να σε εμπλέξει με ένα ψηφιακό παιχνίδι ανακάλυψης της Τεχνητής Νοημοσύνης, το «Artbot”. Μέσα από διαδικασίες εκπαίδευσης της μηχανής, θα αντιληφθείς πώς η μηχανή αρχίζει να εκπαιδεύεται από τον άνθρωπο, πώς ο άνθρωπος διαμορφώνει τις λειτουργίες της μηχανής και πώς οδηγούμαστε σε πολλαπλά ηθικά διλήμματα. Μετά τη διαδικασία του ψηφιακού παιχνιδιού θα σκεφτούμε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας. Δήλωση συμμετοχής εδώ.

17:00 – 18:00  | Μαθαίνω για το ασφαλές διαδίκτυο

Τα παιδιά σε ολοένα και μικρότερη ηλικία χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Πόσο ενημερωμένα όμως είναι,προκειμένου να προστατέψουν τον εαυτό τους από τους κινδύνους; Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού, θα κληθούν να μάθουν βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας, ώστε να μπορούν να εξερευνούν τον διαδικτυακό κόσμο με σιγουριά και ασφάλεια. Οι βιωματικές ασκήσεις υλοποιούνται από μέλη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και συμπεριλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου». Η δράση θα πραγματοποιηθεί μέσω Teams και το registration μπορεί να γίνει μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Κυριακή 28 Μαρτίου 

10:00 – 14:00 | Κυνήγι του χαμένου θησαυρού, πλοήγηση GΕ

Όλοι μας έχουμε δει έναν χάρτη κάποια στιγμή. Ίσως να έχουμε χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτρονικό χάρτη για να βρούμε τον προορισμό μας σε ένα ταξίδι. Όμως έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ έναν ψηφιακό χάρτη, για να ανακαλύψουμε ένα θησαυρό; Στο εργαστήριο αυτό θα περιηγηθούμε στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, και θα λύσουμε γρίφους σχετικά με μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις. Σε ποια χώρα έγιναν οι ανακαλύψεις, σε ποιες συνθήκες μπόρεσαν οι μεγάλοι εφευρέτες να δημιουργήσουν; Αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, θα μπορέσουμε να βρούμε τον κρυμμένο θησαυρό!! Η φόρμα εγγραφής για το εργαστήριο είναι εδώ.

11:00 – 12:30 | Φιλοσοφικό Ταξίδι στο Σύμπαν

Στο Athens Science Festival, θα κάνουμε να ταξίδι στο Σύμπαν, με συνοδοιπόρους τους πρώτους Φιλοσόφους, που ονομάστηκαν Φυσικοί, γιατί αυτό που απασχολούσε τη σκέψη τους ήταν η Φύση και η Δημιουργία του Κόσμου. Ας ανακαλύψουμε μαζί με τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Αναξίμανδρο, τον Ηράκλειτο τον Εφέσιο, τον Παρμενίδη και τον Εμπεδοκλή το πρωταρχικό στοιχείο του Κόσμου, τη θεώρησή τους, αλλά και την κβαντική θεωρία. Ας γίνουμε κι εμείς για λίγο Φιλόσοφοι σκεπτόμενοι την κυκλική ροή των πραγμάτων στη Φύση και στον Κόσμο. Για registration: mythologiko.ergastiri@outlook.com

17:00 – 18:00 | Χημεία και καθημερινή ζωή

Φτιάχνοντας σαπούνια ελαιόλαδου και γλυκερίνης, αντισηπτικά, lips balm, κεραλοιφή από υλικά που μπορούμε να βρούμε σε κάθε σπίτι… Η φόρμα για τη δήλωση συμμετοχών βρίσκεται εδώ.

18:00 – 19:00 | Περί…τυλίγματος

Η εξέλιξη της συσκευασίας τροφίμων ακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα τρόφιμα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανθρώπινη ζωή, στηρίζοντας παράλληλα την παγκόσμια οικονομία κι επιδρώντας στο περιβάλλον. Στο εργαστήριο αυτό θα συζητήσουμε για τις τροφές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υλικών συσκευασίας, θα εξετάσουμε τη συμβολή του αυτοματισμού στη βιομηχανία των τροφίμων, ενώ θα σχεδιάσουμε τη συσκευασία και τη διαφήμιση του τελικού προϊόντος, εστιάζοντας στις τεχνικές πειθούς. Δηλώσεις Συμμετοχής εδώ.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 

12:00 – 13:00 | Χημεία και Καθημερινή Ζωή 

Φτιάχνοντας σαπούνια ελαιόλαδου και γλυκερίνης, αντισηπτικά, lips balm, κεραλοιφή από υλικά που μπορούμε να βρούμε σε κάθε σπίτι… Η φόρμα για τη δήλωση συμμετοχών βρίσκεται εδώ.

14:30 – 15:00 | Mικροσκοπικά τερατάκια

Τι δίνει γεύση σε τρόφιμα όπως το τυρί και το γιαούρτι; Πώς μπορεί λίγο γάλα να γίνει γιαούρτι; Πώς μπορούν μικρά τερατάκια να κάνουν το ψωμί να φουσκώσει; Ελάτε να μάθετε τι μπορεί να μας διδάξει το φαγητό για τους οργανισμούς και πώς μπορείτε να μετατρέψετε την κουζίνα σας σε εργαστήριο. Ελάτε να ανακαλύψουμε τον υπέροχο μικροσκοπικό κόσμο των βακτηρίων, των μυκητών και της μαγιάς. Το κοίταγμα μέσα από το μικροσκόπιο θα μας ανοίξει τα μάτια και φυσικά την όρεξη για γνώση και όχι μόνο… Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

15:00 – 15:30 | Βιώνοντας τη Χημεία

Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την επιστήμη της Χημείας ακόμη και όταν βρισκόμαστε στο σπίτι. Χρησιμοποιώντας υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού,οι μαθητές θα παρουσιάσουν πειράματα που θα σας ενθουσιάσουν. Από την παραγωγή παγωτού, την αύξηση της στάθμης του νερού με την καύση, στο γέμισμα ενός μπαλονιού χρησιμοποιώντας τους νόμους των Αερίων, μέχρι τη δημιουργία ενός ουράνιου τόξου με τη βοήθεια της πυκνότητας. Ας ζήσουμε το θαύμα της χημείας χρησιμοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

15:30 – 16:00 | Θερμίδες: Μύθος ή πραγματικότητα;

Τι πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ετικέτες των τροφίμων; Μπορούμε να πάρουμε επωφελείς αποφάσεις διαβάζοντάς τις σωστά και έτσι γινόμαστε ενημερωμένοι καταναλωτές. Ελάτε να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες τροφίμων αλλά και να μετρήσουμε πειραματικά τις θερμίδες. Στο τέλος θα φύγουμε όλοι με χρήσιμες πληροφορίες και με θετική ενέργεια… Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

*Το Athens Science Festival 2021 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Η προπώληση ξεκίνησε! Αγοράστε τώρα το εισιτήριό σας με ένα κλικ εδώ 

Πληροφορίες:

Πότε: Σάββατο 27 έως Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
Συμμετοχή: Εισιτήρια από 5€ & Δωρεάν παράλληλες δράσεις

Εισιτήρια:

Πρωινή (10.00-14.00): 10€

Απογευματινή (16.00-20.00): 10€

Βραδινή (20.30-22.30): 5€

Ημερήσιο εισιτήριο: 15€

Τριήμερο εισιτήριο: 25€

Προπώληση: Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες: www.athens-science-festival.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Athens Science Virtual Festival 2021: Η εποχή των ηρώων!

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για ακόμα περισσότερες KIDOTmou ιδέες για το παιδί και όλη την οικογένεια!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!