Όλοι μας φοβόμαστε την αποτυχία. Σε κάθε όνειρο που κάνουμε μας φανταζόμαστε επιτυχημένους. Και το να είμαστε ευτυχισμένοι γονείς είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνειρο. Οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται να μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά.

 

Ποιος είναι ο εφιάλτης σου σαν γονιός;

 

Ο φόβος των περισσότερων γονιών είναι ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν με αποτυχίες. Είναι και αυτός ο δικός σας;

«Το όνειρο της επιτυχίας είναι καλό και φυσικό. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να ονειρευόμαστε την επιτυχία. Αυτό που είναι λάθος και επικίνδυνο είναι ο φόβος της αποτυχίας.»

 

Γιατί φοβόμαστε την αποτυχία;

 

Φοβόμαστε την αποτυχία επειδή πιστεύουμε ότι η αποτυχία είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Αλλά δεν ισχύει. Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Μόνο τη στιγμή που ξεπερνάμε την αποτυχία – είναι η στιγμή που εμείς επιτυγχάνουμε.

 

Τι θέλει η φύση να μάθουν τα παιδιά για την αποτυχία;

 

Η φύση μας διδάσκει ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη και ότι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε είναι να ξεπεράσουμε την αποτυχία.

Ο τρόπος να τα βγάλουμε πέρα και να ξεπεράσουμε την αποτυχία είναι το πρώτο μάθημα που η φύση θέλει κάθε μωρό που έρχεται στη ζωή να μάθει. Και αυτός είναι ο λόγος που η φύση κάνει ακόμη και τον θηλασμό τόσο δύσκολο. Ο θηλασμός διδάσκει στα νεογέννητα ότι όλα τα κατορθώματα επιτυγχάνονται με μεγάλη προσπάθεια. Διδάσκει, επίσης, στα μωρά να μην φοβούνται την αποτυχία αλλά να την ξεπερνούν με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά.

Αυτό είναι το πρώτο μάθημα της φύσης και είναι ένα μάθημα απαραίτητο για την επιβίωση. Η φύση ισχυρίζεται “Πρέπει να αποτύχεις πριν να επιτύχεις.” Οι γονείς όμως διαφωνούν. Η αποτυχία είναι κοινωνικά μη αποδεκτή. “Η επιτυχία με κάθε κόστος” είναι το καινούργιο μότο των γονέων.

 

 

Τι διδάσκουν οι γονείς στα παιδιά για την αποτυχία;

 

Οι διδαχές των γονέων σχετικά με την αποτυχία διαφοροποιούνται εντελώς σε σχέση με αυτά που μας διδάσκει η φύση. Οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά τι πιστεύουν οι ίδιοι για την αποτυχία.

“Αξίζεις την αγάπη και τον σεβασμό μόνο αν είσαι επιτυχημένος.”

“Πρέπει να επιτυγχάνεις συνέχεια ακόμη και αν είναι η πρώτη φορά που κάνεις κάτι.”

“Είσαι επιτυχημένος μόνο όταν ακολουθείς τον ορισμό των άλλων για την επιτυχία.”

“Η αποτυχία δεν γίνεται αποδεκτή.”

“Αν αποτύχεις απλά θα σε ανέχονται. Αν επιτύχεις θα γίνεις αυτός που χαίρει θαυμασμού.”

 

Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά μάθουν τα λάθος πράγματα για την αποτυχία;

 

Λέγοντας σε ένα παιδί ότι θα πρέπει πάντα να επιτυγχάνει απαραιτήτως-  είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεγαλώσεις ένα παιδί που θα αποτυγχάνει.

Ένα παιδί που διδάσκεται ότι η αποτυχία είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

1) Θα ξεκινήσει να μισεί αυτό που κάνει επειδή ο  φόβος της αποτυχίας είναι το κυρίαρχο κίνητρό του για να μάθει ή για να δουλέψει.

2) Θα βρίσκει δικαιολογίες για να μην κάνει πράγματα καθώς φοβάται ότι αν αποτύχει δεν θα αξίζει πια την αγάπη και τον σεβασμό. Θα αποφεύγει να δοκιμάζει οτιδήποτε στο οποίο υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα να αποτύχει. Σε κάποιον που βλέπει απ’ έξω θα φαίνεται τεμπέλης αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει το κίνητρο επειδή φοβάται.

3) Θα ξεκινήσει να εστιάζει στο να διακριθεί όπου δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποτυχίας. Και σε πολλές περιπτώσεις θα ανακαλύψει ότι ο ευκολότερος τρόπος που μπορείς να κάνεις επιτυχία είναι κάνοντας πράγματα τα οποία είναι ανόητα και κρύβουν ρίσκο καθώς δεν υπάρχει καθόλου ανταγωνισμός σε αυτά. Η απόγνωση να επιτύχει σε κάτι θα γίνει η κινητήριος δύναμη επειδή όπως το βλέπει η επιτυχία είναι τα πάντα.

 

 

Παλεύει το παιδί σας με την αποτυχία;

 

Ναι η αποτυχία είναι επίπονη. Αλλά το να μην διδάσκετε στα παιδιά πώς να ανταπεξέλθουν στην αποτυχία μπορεί να γίνει ακόμη πιο επίπονο σε βάθος χρόνου.

Η αποτυχία και η απογοήτευση χρειάζονται.

Όταν τα παιδιά μάθουν τα σωστά πράγματα για την αποτυχία – η αποτυχία και η απογοήτευση στην πραγματικότητα θα γίνουν χρήσιμα γι’ αυτά.

Σαν γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους συχνά κάνουμε πολλά για να τα προστατεύσουμε από την απογοήτευση και την αποτυχία στα πρώτα τους χρόνια. Αγοράζουμε το παιχνίδι που ένα άλλο παιδί έχει. Αγωνιζόμαστε για να τα προστατεύσουμε από τους καβγάδες. Κάνουμε τα πάντα χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η γνωριμία με την αποτυχία στη ζωή είναι όμορφο πράγμα καθώς σε ένα μικρό παιδί καμιά αποτυχία δεν είναι τόσο μεγάλη.

Επίσης με κάθε αποτυχία έρχεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αρκετά δυνατοί να το διαχειριστούμε.

Ξεκινήστε με το νήπιο σας. Κάθε φορά που πέφτει επαναλάβετε «όταν πέφτουμε σηκωνόμαστε και τρέχουμε ξανά». Αυτό δημιουργεί μία τέτοια στάση στο μυαλό η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε γρήγορη ανάρρωση από την αποτυχία. Όταν πέφτω ξανασηκώνομαι.

Ακολούθησε το KIDOT mou σε Facebook και Instagram

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!