Τρίτη 3 Δεκεμβρίου

 

 

18:00      «Ένας αρκούδος μια φορά … από το Μπενάκη στο Τελλόγλειο»

Δημιουργικό απόγευμα στο μουσείο

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 159Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 024 7111

Δηλώστε συμμετοχή στο education@teloglion.gr (Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων) ή στο info@teloglion.gr (Υποδοχή).

Είσοδος δωρεάν

 

Μια μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ένας αρκούδος μια φορά … από το Μπενάκη στο Τελλόγλειο», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό παραμύθι της Ελένης Γερουλάνου και σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, περιμένουμε τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους στο άνοιγμα της ιδιαίτερης αυτής  έκθεσης με δημιουργικό workshop εμπνευσμένο από τον Αρκούδο και ανάγνωση του παραμυθιού.

 

 

 

21:00      «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου

Μονόλογος

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, τηλ. 231 023 0013

Ο Γιάννης Ρίτσος, γράφοντας την «Ελένη», καταθέτει ένα επίκαιρο ποιητικό έργο εθνικής αυτογνωσίας, αναζητώντας την ελευθερία και τη λύτρωση απ’ τα δεσμά μιας κατεστημένης σκέψης, ριζωμένης βαθιά στο παρελθόν, που δεν μας επιτρέπει να δούμε και να ζούμε το ιερό «τώρα».

Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά και ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, που αναγνωρίζει τη ζωή και την ύπαρξη σαν ένα ανεπανάληπτο θαύμα.

 

 

21:30     «Πηνελόπες»  των Γλυκερία Καλαϊτζή και Άλκηστις Κυριακού

Θεατρική παράσταση

Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη 546 42, τηλ. 231 085 4333

Μια ανατρεπτική μουσική κωμωδία, από την ομηρική Πηνελόπη έως τη σύγχρονη γυναίκα. Πέντε νέες ηθοποιοί αποφασίζουν να κάνουν μία παράσταση για τις γυναίκες. Πηγή έμπνευσης, η ομηρική Πηνελόπη, πρότυπο αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι εποχές και τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι ρόλοι όμως μένουν πάντα ίδιοι. Οι γυναίκες έχουν αλλάξει, οι άντρες δεν θα αλλάξουν ποτέ.

 

 

 

23:00     «Το Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα

Θεατρική παράσταση

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη 546 21, Τηλ. 231 023 0013

Μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.

 

 

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

 

 

21:00     “Διαβάστηκε”

Stand up comedy show

Θέατρο Σοφούλη , Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά  Τηλ. 2310423925

Στέλνετε και εσείς μηνύματα και η απάντηση που παίρνετε είναι ότι “διαβάστηκε”; Νιώθετε ότι μιλάτε μόνο εσείς και κανείς δεν θέλει να μιλάει σε εσάς; Μην απελπίζεστε ! Ο Ανδρέας Πασπάτης έρχεται με 80 λεπτά καταιγιστικής κωμωδίας, μιλώντας για καθημερινά θέματα από στοιχήματα και σόσιαλ μίντια μέχρι τη λαϊκή, τους γιατρούς και πολλά άλλα, χωρίς αυτή τη φορά να χρειάζεται εσείς να απαντάτε.

 

 

 

18:00 – 21:00    “Kinderthek: Παραμυθένια Χριστούγεννα στην Βιβλιοθήκη!”

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66 Τηλ.  2310 889610

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας χτυπήσουν την πόρτα, το Goethe-Institut Thessaloniki αναλαμβάνει ξανά δράση και μαζί με την ομάδα KIDOT, τη διοργανώτρια του μεγαλύτερου family festival της Ελλάδας μας προσκαλεί με χαρά στη Βιβλιοθήκη του, σε μια παραμυθένια εκδήλωση, για να γιορτάσουμε μαζί τον ερχομό των Χριστουγέννων!

 

 

 

19:00  « Ένας αρκούδος μια φορά» και «Τσίκι-Τσίκι» του Αλέξη Ακριθάκη

Εκθέσεις

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 159Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 024 7111

1) Μία έκθεση η οποία ζωντανεύει τριάντα περίπου παιχνίδια από το υπέροχο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη. Την έκθεση θα πλαισιώσουν πλούσια μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με τον αρκούδο να χαρίζει τη τρυφερή του αγκαλιά σε όλους όσους έρθουν να τον γνωρίσουν από κοντά και να ταξιδέψουν μαζί του μέχρι να βρει το σπίτι του.

2) Η έκθεση «Τσίκι-τσίκι» στην οποία φιλοξενούνται περισσότερα από 70 έργα του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη από την ομότιτλη σειρά. Επικεντρώνεται σε εικαστικές δημιουργίες που ανάγονται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι φιλοτεχνημένες με μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του Ακριθάκη, που ωστόσο διαφοροποιείται από τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του. Ο τίτλος «τσίκι-τσίκι» αποδόθηκε στη συγκεκριμένη σειρά από τον Κώστα Ταχτσή και διακρίνεται από τη σχολαστική επανάληψη μοτίβων από μαύρο μελάνι στο χαρτί. Την έκθεση θα πλαισιώσουν μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

 

 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

 

 

 

 

20:30 “Τρεις αδερφές” του Αντόν Τσέχωφ

Θεατρική παράσταση

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Αμύνης 2, τηλ. 231 0271195

Στις “Τρεις αδελφές” ο χαρακτήρας του ανθρώπου και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτυπώνονται σκηνικά μέσα από το πρίσμα της αλλαγής του αιώνα και της μετάβασης σε μια νέα κοινωνία. Οι τρεις αδελφές, αφήνοντας το χρόνο να εξαντλείται σε όνειρα και φλυαρίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής, βουλιάζουν στον συμβιβασμό και αδυνατούν να μετατρέψουνε τις επιθυμίες τους σε πράξη. Το αλλού και το μετά απομένουν για αυτές οι μόνοι φαντασιακοί τόποι διαφυγής.

 

 

 

20:30   Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Η Νυχτερίδα

Οπερέτα

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής, 25ης Μαρτίου και παραλία,

Τηλ. 231 089 5800

 

Η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου έχει γίνει μέσα στα χρόνια η πιο διάσημη, δημοφιλής και αντιπροσωπευτική βιεννέζικη οπερέτα. Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια φάρσα που είχε γίνει τρία χρόνια νωρίτερα. Έπειτα από έναν αποκριάτικο χορό, ο μπον βιβέρ Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν είχε εγκαταλείψει στο κέντρο της πόλης τον φίλο του, δρα Φάλκε, μεθυσμένο και μασκαρεμένο με κοστούμι νυχτερίδας. Τώρα ο Φάλκε, με τη συγκατάθεση του Ρώσου πρίγκιπα Ορλόφσκι που παραθέτει έναν μεγαλοπρεπή χορό, χρησιμοποιεί την περίσταση για να πάρει μια εύθυμη και αθώα εκδίκηση, εμπλέκοντας τη σύζυγο και την υπηρέτρια του φίλου του. Έπειτα από μια βραδιά οινοποσίας, μεταμφιέσεων και παρεξηγήσεων, το επόμενο πρωί καταλήγουν όλοι για διαφορετικούς λόγους στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά και με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

 

 

Παρασκευή 6  Δεκεμβρίου

 

 

 

21:00     «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι

Θεατρική παράσταση

Βασιλικό Θέατρο, 30ης Οκτωβρίου 2, τηλ. 231 520 0200

Μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου δραματολογίου, διεισδύει, κριτικάρει και σατιρίζει την παρακμή και τη σήψη της κοινωνίας, αλλά και τη διαφθορά που διαχρονικά είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση. Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες. Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία, αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση. Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας…

 

 

21:00     “Σχέσεις  Πόθου – Πάθους – Πόνου”  του Διονύση Χαριτόπουλου

Θεατρική παράσταση

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη 546 21, Τηλ. 231 023 0013

Μια διαβολική ματιά στα ερωτικά μας. Ένα απροσδόκητο εγκόλπιο των ερωτικών σχέσεων βγαλμένο όχι από θεωρίες, αλλά την ανθρώπινη παρατήρηση. Περιγράφει και φωτίζει ωμά και απροκάλυπτα όσα μας βασανίζουν ή μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Από την επιλογή συντρόφου ως τον ερωτικό παράδεισο και τον χωρισμό. Τις διαφορετικές απαιτήσεις. Τη συμβίωση, τη ζήλια, την απιστία, την υποκρισία, τους συμβιβασμούς τον χωρισμό.

Τίποτα δεν μένει κρυφό από την οξεία ματιά του συγγραφέα. Ο Τάκης Χρυσικάκος καταπιάνεται με ένα σύγχρονο, τολμηρό έργο του Δ. Χαριτόπουλου για τις σχέσεις των δυο φύλων σε όλες τους τις εκφάνσεις, κάτι που εκτός παθολογικών περιπτώσεων, ζούμε η ζήσαμε όλοι.

 

 

 

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

 

 

 

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα
(Ξανά)ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτ

11:00 – 16:00  ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μ2

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

 21:00   ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Τιμές εισιτηρίων 10€, 5€ (μειωμένο)

 

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Σκαλκώτα, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο αυτού του τόσο σημαντικού συνθέτη του νεοελληνικού μοντερνισμού. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο διήμερο αφιέρωμα για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Κώστα Χάρδα.

 

 

 

17:00  “Θησέας και Μινώταυρος”

Θέατρο σκιών

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Αμύνης 2, 231 027 1195 

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου Ευγένιου Σπαθάρη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί τον άξιο μαθητή του Χρήστο Στανίση, που παρουσιάζει πέντε νέα πρωτότυπα έργα Καραγκιόζη, για όλη την οικογένεια, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Πίσω από έναν μεγάλο μπερντέ που θα στηθεί στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα κινηθούν ειδικά κατασκευασμένες φιγούρες ύψους περίπου ενός μέτρου προσφέροντας ένα απολαυστικό θέαμα φωτός και σκιάς.

 

 

 

16:00 και 18:00 “Ψαροτρομάρας”

Κουκλοθέατρο

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά  Τηλ. 2310423925

Ένα έργο που μιλάει για την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την οικολογία. Ένα παραμύθι της Φρόσως Χατόγλου που έχει σημειώσει επιτυχία όπου κι αν έχει παρουσιαστεί. Η παράστασή μας περιέχει πολλά ψάρια, τσούχτρες και έναν πολύχρωμο βυθό που θα γεμίσουν την κουκλοθεατρική σκηνή.

Με την τεχνική του μαύρου θεάτρου, εντυπωσιακά σκηνικά και χρώματα, αυτή η παραγωγή του κρητικού θιάσου είναι βέβαιο πως θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό των παιδιών και θα εξιτάρει την φαντασία τους!

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

 

 

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα
(Ξανά)ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα

12:00 – 13:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μ2, Φουαγιέ

Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση του CD «From Berlin to Athens: Piano Music by Nikos Skalkottas» που κυκλοφόρησε από την εταιρεία BIS το 2019, με την πιανίστα Λορέντα Ράμου

 

 13:00 – 18:00  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  Μ2

Είσοδος ελεύθερη με προηγούμενη δήλωση συμμετοχής (μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου στη διεύθυνση: kchardas@mus.auth.gr)

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Σκαλκώτα, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο αυτού του τόσο σημαντικού συνθέτη του νεοελληνικού μοντερνισμού. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο διήμερο αφιέρωμα για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Κώστα Χάρδα.

 

 

21:00  «Το τρελό μικρό πράγμα που ονομάζεται Έρωτας»

Θεατρική παράσταση

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά  Τηλ. 2310423925

Οι NOVANTheaterGroup αναλαμβάνουν στην παράσταση ‘’Το τρελό μικρό πράγμα που ονομάζεται Έρωτας’’ να λύσουν το μυστήριο του, να ακολουθήσουν τα ίχνη του, να απαντήσουν στο ερώτημα ‘’πώς καταφέρνει αυτός ο φτερωτός σατανάς να σε οδηγεί τη μια στη θέωση και την άλλη στην ξεθέωση;’’. Για να λύσουν το αιώνιο μυστήριο του, θα ‘ακολουθήσουν’ επί σκηνής διάσημα ζευγάρια της ιστορίας, που όλοι θυμούνται! Ο Αδάμ και η Εύα, ο Ιάσονας κι η Μήδεια, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Τάσος και η Γκόλφω του και… άλλα, κι άλλα, κι άλλα!!!

 

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

 

 

20:30    “On a string”

Συναυλία

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη 546 21, Τηλ.  231 023 0013

Η ορχήστρα δωματίου On A String της οποίας καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο μαέστρος, βιολοντσελίστας και συνθέτης Θοδωρής Παπαδημητρίου και οι σολίστ Ελένη Παπαδοπούλου στο βιολί και Ιωάννα Αθανασάκη στο φλάουτο, θα ερμηνεύσουν μουσικές συνθέσεις που χρονολογούνται από το 1678 μέχρι και σήμερα.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα για βιολί, φλάουτο και ορχήστρα δωματίου των:

AntonioVivaldi (1678-1741)                    GeorgPhilipTelemann (1681-1767)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)           ClaudeDebussy (1862-1918)

Alfred Schnittke (1934-1998)             Θοδωρής Παπαδημητρίου (1978-)

 

 

 

 

21:00     “Σκηνές από ένα γάμο”

Θεατρική παράσταση

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, τηλ.  231 042 3925

Ένα ζευγάρι, μια ιστορία είκοσι χρόνων. Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Ο Γιόχαν και Μαριάννα είναι –φαινομενικά τουλάχιστον- το τέλειο ζευγάρι. Κι όμως μια ματιά, μια παύση, μια μισοτελειωμένη φράση, μια αδιόρατη κίνηση ίσως μαρτυρούν ένα χάσμα. Τι θα συμβεί όταν αυτό το χάσμα έρθει στο φως;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!