Κάπου ψηλά στη λίστα με τα πράγματα τα οποία οι γονείς επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν είναι το να μεγαλώσουν απαιτητικά και κακομαθημένα παιδιά που πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν και μάλιστα όποια στιγμή το θέλουν. Αυτοί οι φόβοι είναι ακόμη πιο έντονοι στους γονείς που έχετε ένα μόνο παιδί και σε εσάς είναι απαραίτητοι οι 7 τρόποι για να μην κακομάθετε τα παιδιά σας. Εσείς είναι εύκολο να κακομάθετε το μονάκριβό σας αγγελούδι και είναι επίσης πολύ εύκολο το ίδιο το παιδί να σας χειραγωγήσει.

Το να πλημμυρίζουμε το παιδί μας με αγάπη είναι διαφορετικό από το να του κάνουμε όλα τα χατίρια καθώς αυτό είναι εύκολο να παγιωθεί σαν κατάσταση με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην μπορεί να αναστραφεί.

 

Πώς θα μπορούσαμε όμως να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση; Υπάρχουν 7 τρόποι οι οποίοι αν τους ακολουθήσουμε θα μπορέσουν να προφυλάξουν τους γονείς απ’ τον μεγαλύτερο φόβο τους.

 

 1. Θέστε όρια στο παιδί

Το να θέσετε όρια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε να κακομάθετε το μοναχοπαίδι σας. Χωρίς όρια τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι. Κάτι τέτοιο ισχύει πόσο μάλλον για ένα μοναχοπαίδι το οποίο έχει συνηθίσει να παίρνει ότι θέλει στο σπίτι αλλά εκεί είναι το λεπτό σημείο που πρέπει να του μάθετε ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Τα όρια στη συμπεριφορά του είναι ακόμη πιο σημαντικά αφού οι εκρήξεις θυμού στα παιδιά κρύβουν πάντα από πίσω τους κάποιο λόγο.

 

2. Μην επιτρέπετε τις ικεσίες

Δεν καταφέρνεις να πάρεις με ικεσία και κλαψούρισμα πάντα αυτό που θέλεις. Είναι ένα μάθημα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά από νωρίς. Το να ακούς απ’ το παιδί σου συνέχεια «Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ το θέλω πάρα πολύ» μπορεί να ακούγεται χαριτωμένο αλλά να μην ενδώσετε και μην του επιτρέψετε να συνεχίσει.

 

3. Παροτρύνετε το παιδί σας να αναλάβει ευθύνες

Το παιδί σας θα χαρεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες που θα του δώσετε. Με αυτό τον τρόπο θα του διδάξετε ότι η επιβράβευση έρχεται με την ολοκλήρωση κάποιων καθηκόντων και δεν χαρίζεται απλόχερα. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεται το παιδί σας σε ορισμένες συμπεριφορές που θα βοηθήσουν και εσάς στο μέλλον όταν μεγαλώσει λίγο όπως η καθαριότητα του προσωπικού του χώρου.

 

 

4. Δώστε χώρο στην απογοήτευση

Το να απογοητεύεις το παιδί σου σίγουρα είναι σκληρό και κανένας γονιός δεν θέλει να το κάνει. Αλλά ειδικά αν είστε γονείς ενός μόνο παιδιού είναι απαραίτητο. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα με τον δικό του τρόπο. Είναι σκληρό μάθημα αλλά και απαραίτητο ταυτόχρονα και σίγουρα το παιδί σας δεν θα σας μισήσει όσο και να το φοβάστε.

 

Διάβασε επίσης στο KIDOT mou:

3 τρόποι να ενθαρρύνεις το παιδί σου να “ανοιχτεί”

 

5. Μείνετε πιστοί στις θέσεις σας

Αν έχετε καταφέρει με επιτυχία τα προηγούμενα βήματα τότε είναι ακόμη πιο πιθανό το παιδί σας να σας εκλιπαρεί ακόμη περισσότερο ή να έχει εκρήξεις οργής. Μην ενδώσετε ούτε αυτή τη φορά σε αυτή την συμπεριφορά γιατί και πάλι θα το εκλάβει σαν έναν τρόπο τον οποίο αν τελικά χρησιμοποιεί μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

 

6. Ναι ή όχι

Πρέπει να ξέρετε πότε να λέτε ναι και πότε όχι. Πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο στη στάση σας γιατί διαφορετικά το παιδί σας θα μπερδευτεί και θα οδηγηθεί πάλι στις περίφημες εκρήξεις θυμού. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τι να προσδοκά ακόμη και από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Αν κάποια στιγμή έχει ιδιαίτερη μεταχείριση από εσάς κάντε το ξεκάθαρο ότι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και θα είναι για μία μόνο φορά.

 

 

7. Ενθαρρύνετε την έναρξη μιας συζήτησης

Πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να εκτονωθεί ειδικά όταν αυτό είναι σε πιο μικρή ηλικία. Ενθαρρύνετε τις συζητήσεις, εξηγήστε του τους κανόνες και τους λόγους που αυτοί υπάρχουν και αφήστε το παιδί να εκφράσει τον θυμό του.  Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε τις εκρήξεις του και με αυτό τρόπο θα καταλάβει γιατί να κάνει ή γιατί να μην το κάνει.

Η αγάπη προς το παιδί μας είναι απαραίτητη και πρέπει να του την δείχνουμε με κάθε πιθανό τρόπο ακολουθώντας αυτά τα βήματα δεν σημαίνει ότι το παιδί θα τα παρερμηνεύσει αλλά δεν πρέπει και να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να φοβόμαστε δηλαδή να μην το παρακάνουμε και φιλτράρουμε κάθε μας κίνηση. Όσοι είστε γονείς από ένα μοναχοπαίδι πώς αντιδράτε συνήθως; Σας λένε συνήθως ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο;

Μην ξεχνάτε ότι το να είναι κανείς η μοναδική αγάπη των γονιών του δεν είναι ποτέ ανώδυνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!