ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ημερομηνία και ώρα: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 10:00
Τοποθεσία: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας (αίθουσα εκδηλώσεων), περιοχή Στρεμπενιώτη
Συμμετοχή δωρεάν
Ιδέες λιλιπούτειων εφευρετών που μαγνητίζουν…
Οι μικροί εφευρέτες και πάλι σε δράση! Τα επινοητικά μυαλά και τα επιδέξια παιδικά χέρια έρχονται για μια ακόμη φορά να καταθέσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν λύσεις για κρίσιμα θέματα των σύγχρονων κοινωνιών, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της ρομποτικής.
Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπως και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, και τελεί υπό την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Γυμνασίου στη Νεάπολη, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Μετά από πέντε έτη επιτυχημένων διοργανώσεων, το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής μετεξελίσσεται, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις και νέα καινοτομικά στοιχεία, πιστό στις αξίες της χαράς της δημιουργίας, της αλληλεπίδρασης, της μαθητικής καινοτομίας και συνεργασίας. Έτσι, από φέτος αντί του αγωνιστικού, εγκαινιάζεται το μέρος των επιδείξεων (με αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων κατασκευών-παρουσιάσεων) του Φεστιβάλ Ρομποτικής.
Τόσο το εκθεσιακό μέρος, όσο και το μέρος των επιδείξεων θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό), με
τον κύκλο του Φεστιβάλ να ανοίγει στις 10 π.μ. για να ακολουθήσουν στη 1:30 μ.μ. οι επιδείξεις με την τελετή έναρξης.Στο εκθεσιακό μέρος έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες που προτείνουν λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της ζωής ανθρώπων με αναπηρίες, τη διάσωση ναυαγών και άλλα πολλά.
Στην τελετή έναρξης οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν Θέατρο Σκιών με θέμα «Ο Καραγκιόζης πάει ρομποτική…», από τον μαθητή-καραγκιοζοπαίχτη, απόφοιτο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κώστα Ξηραδάκη. Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κιλκίς θα παρουσιάσει το χορευτικό δρώμενο σε ρυθμό «ΟΜΑΛ» με στίχους από το μεταφρασμένο στην ποντιακή διάλεκτο «Χρυσόμαλλο Δέρας» με τίτλο «Χρυσόμαλλο ποστ».
Εκτός από Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο (Γενικό, Επαγγελματικό) και Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ Κιλκίς), το ιδιαίτερο χρώμα στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής θα δώσει το νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, προσεγγίζοντας τον στόχο της συνεκπαίδευσης και τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό αυτής της διοργάνωσης.
Στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής
συμμετέχουν 49 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Δράμα, Βόλος, Προσοτσάνη, Κρηνίδες, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Ν.Μουδανιά, Σέρρες, Κιλκίς, Τρίκαλα Ημαθίας, Αλεξάνδρεια, Άγιος Αθανάσιος, Λητή, Διαβατά, Θερμαϊκός, Καλαμαριά, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Πολίχνη, δήμος Θεσσαλονίκης, Ν.Ευκαρπία, Συκιές, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να αγγίζει τους 300 μαθητές και μαθήτριες. Τ
η διοργάνωση υποστηρίζουν 150 εθελοντές μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και συντονιστές εκπαιδευτικού έργου Κ. Μακεδονίας.Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών και μαθητριών, καθώς όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, η ομάδα συνεργατικά επιλέγει το επίπεδο δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρει σε πέρας. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης προετοιμασίας των παιδιών στο αγωνιστικό μέρος, που διεξάγεται χωρίς τη συμμετοχή των προπονητών της ομάδας, ώστε όλα να έχουν ίσες ευκαιρίες και να αξιολογούνται οι δεξιότητες και η επινοητικότητά τους, αφού το θέμα και η προετοιμασία του γίνεται εξολοκλήρου από τα παιδιά!