Το 1989 συνέβη κάτι απίστευτο! Στο πλαίσιο ενός κόσμου που συνεχώς αλλάζει οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν και πραγματοποίησαν μια ιστορική δέσμευση στα παιδιά όλου του κόσμου. Υποσχέθηκαν σε κάθε παιδί να το προστατεύουν και να ικανοποιούν τα δικαιώματά του υιοθετώντας ένα διεθνές νόμιμο πλαίσιο – την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Ό,τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την συνθήκη βασίζεται σε μια κεντρική ιδέα: τα παιδιά δεν είναι απλώς αντικείμενα τα οποία ανήκουν στους γονείς τους και εκείνοι αποφασίζουν γι’ αυτά. Πρόκειται για ανθρώπινες υπάρξεις και άτομα με τα δικά τους δικαιώματα. Η Συνθήκη λέει ότι η παιδική ηλικία είναι ξεχωριστή από την ενήλικη ζωή και διαρκεί μέχρι και τα 18 χρόνια. Είναι η ιδιαίτερη χρονική περίοδος κατά την οποία τα παιδιά επιτρέπεται να μεγαλώσουν, να μάθουν, να παίξουν, να εξελιχθούν και να διαπρέψουν με αξιοπρέπεια. Η Σύμβαση είναι η πιο ευρέως αποδεκτή συμφωνία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Περιγράφει τα δικαιώματά των παιδιών και το πως αυτά πρέπει να τηρούνται στα 54 της άρθρα, καθώς και σε δύο μεταγενέστερα προαιρετικά πρωτόκολλα.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ κανένας ενήλικας να ξεχνά είναι ότι πρέπει πάντα να αφήνουμε τα παιδιά να ονειρεύονται και να προστατεύουμε με κάθε τρόπο αυτό τους το δικαίωμα.

 

 

Πολλές φορές μάλιστα είναι οι ενήλικες αυτοί που μπορούν να διδαχτούν από τα παιδιά. Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούν να πάρουν;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια, το παιδί και το KIDOT Festival.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ!